Vloga očeta pri zdravstvenih težavah

Uredništvo, 18. februar 2019.

V sodobni družbi smo očetje bolj aktivno vpeti v vzgojo otrok. Nič drugače ni na zdravstvenem področju.

Slej kot prej se vsak starš sooči s prvimi zdravstvenimi izzivi svojega otroka. Po navadi so mame tiste, ki že pred rojstvom prvega otroka poznajo vse osnovne zdravstvene ukrepe, moški pa jih po sili razmer spoznavamo, kot na primer, kdaj zbijati otroku vročino in na koliko časa se daje zdravilo za zniževanje telesne temperature …

Osnovna otroška zdravila

Vloga očeta pri zdravstvenih težavah v družini je predvsem, da pomaga partnerki, ko ga le ta potrebuje. Včasih bo dovolj, če skoči v lekarno po zdravila, naslednjič bo on peljal otroka k zdravniku, ker je tudi mama zbolela oziroma je odsotna v tistem trenutku …

Očetje v vlogi triažnega zdravnika

Zagotovo je pravi preizkus očeta v vlogi triažnega zdravnika, ko za vikend ostane sam z bolnim otrokom in se mora odločiti, kaj storiti.

Nič čudnega ni, če se zdravstvene težave začnejo ravno v petek popoldan, ko se zapre redno dežurstvo v Zdravstvenem domu Ljubljana, ti kot odgovoren starš pa moraš presoditi ali je situacija dovolj resna za obisk dežurnega zdravstvenega doma na Metelkovi ali ne.

Ker si ne želiš po nepotrebnem otroka izpostavljati med ostale bolne otroke in že večkrat si slišal, da se ne nujni primeri plačajo. Po pogovoru s partnerjem še na spletu preveriš, kako resna je lahko dana zdravstvena situacija.

No, svetovni splet in zaupanje v te podatke je še ena novost, ki jo naši predhodniki niso bili deležni. Kaj kmalu ugotoviš, da bi bilo bolje, če bi imel doma navaden zdravstven priročnik Družinski zdravnik.

V prebiranju zdravstvenih informacij in mnenj se hitro izgubiš in postaneš še bolj zmeden, kot si bil pred tem. Si skoraj upam trditi, da imajo s tem ženske še več težav kot moški. Kako je to sploh mogoče?

Dostopnost do raznih informacij preko svetovnega spleta je zagotovo ena izmed boljših stvari, ki se je zgodila. Izziv pri tem je, kako operirati s temi podatki, ki jih dobiš. Pri zdravstvenih informacijah je še večji izziv, kako ločiti napačne diagnoze, ki vodijo v nepotrebne skrbi in napačna odločanja.

Foruma kot sta Pediatrija in Družinska medicina sta lahko delna rešitev a v praksi se pogosto izkaže, da ima vsak od nas unikatno situacijo, ki jo ni za primerjat s splošnimi odgovori na podobna vprašanj.

Zato sledi klic dežurnega zdravnika, z mislijo, da to zdravstveno osebje ni na razpolago zaradi nasvetov ampak so tam zaradi nujnih primerov.

Če je tvoj primer nujen, ni dvoma o tem, kaj storiti.

Kaj pa takrat, ko ugotoviš, da zdravstvena situacija ni nujna, ti pa še vedno ne veš točno, kako ravnati glede na obstoječe simptome? Po glavi se ti rodijo razne misli, saj želiš otroku olajšati potek bolezni.

V tistem trenutku se počutiš osamljenega, nemočnega. Koga poklicati?

Storitev Zdravstveni nasvet

Zato se ne čudim, da nisem edini, ki tako razmišlja. Že danes se lahko v Sloveniji za manj kot 1 € / mesec naročite na storitev Zdravstveni nasvet, ki ti omogoča pogovor z zdravnikom družinske medicine in medicinsko sestro za nenujne zdravstvene težave. Tisti, ki sklenejo zavarovanje do 31. 3. 2019 jim zavarovalnica premijo za prvo leto podari.

Največja prednost tega zavarovanja je dosegljivost medicinske sestre (vse dni v letu) in kar 5 telefonskih posvetov z zdravnikom družinske medicine na leto.

Ne samo za nasvet pri zdravstvenih težavah otrok, to storitev Zdravstveni nasvet dojemam kot nepogrešljivega zdravstvenega pomočnika ob trenutkih, ko ga najbolj potrebuješ.

Oče

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,305
20.06.2021. ob 17:48
110,161
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več