Vitaminski dodatki pomagajo, če izberete najboljše

Verjetno vas bomo nekoliko presenetili, toda vitamini iz hrane so boljši kot vitamini iz prehranskih dopolnil.

Vitaminski dodatki za krepitev imunskega sistema so že zdavnaj prenehali biti “dodatki” in so postali nekaj podobnega prigrizkom.

Simptomi kažejo na pomanjkanje nekaterih vitaminov v telesu, vendar jih človek včasih ne opazi. Pojavi se dilema, ali v dnevnih obrokih zaužijemo dovolj vitaminov in mineralov, ali pa bo treba okrepiti vnos s pomočjo dodatkov. Raznolika hrana zagotavlja dobro oskrbo z vsemi vitamini in minerali, vendar je v veliki meri odvisna od kakovosti zaužite hrane in dnevne potrebe organizma posameznika. Potrebe pa se povečane času rasti in razvoja, ter v času nosečnosti in raznih bolezni.

Prehrana sodobnika

Da je prehrana sodobnika vse bolj osiromašena, da ne vsebuje esencialnih mikrohranil, ki bi zagotavljala optimalno delovanje človekovega organizma, stroka redno opozarja. Sočasno nam narekuje izbor kakovostnih živil in skrbno načrtovanje dnevnega jedilnika, česar pa zaradi vse bolj hektičnega načina življenja vse pogosteje preprosto ni mogoče izpeljati. Obstajajo celo študije, ki pravijo, da takoj ko sadje in zelenjavo odtrgamo ali vzamemo iz zemlje, zaradi oksidacije vsebnost vitamina pade.

testallinaday

Povečane potrebe?

Morda se tega ne zavedamo, toda skoraj vsak med nami se vsaj enkrat v življenju znajde v skupini, ki se ji priporoča zvečan vnos posameznega vitamina, minerala oz. hranila.
Naj naštejemo le nekaj primerov v katerih nastopijo povečane potrebe za posameznimi hranili:

 • Ženskam pred in med nosečnostjo se priporoča dodaten vnos folne kisline.
 • Posameznikom z določeno zdravstveno težavo, ki vpliva na absorpcijo posameznih hranil, kot so: alergije, netoleranca na posamezna živila, težave z jetri idr.
 • Kadilci bi skorajda morali uživati zvečano vsebnost vitamina C, ker kajenje vpliva na slabšo absorpcijo vitamina C iz prehrane, prav tako se v telesu kadilcev vitamin C porablja in izloča hitreje.
 • Posameznikom brez energije se velikokrat priporoča dodatno uživanje b kompleksa ali vitamina C.
 • Posameznikom, ki niso dovolj izpostavljeni ali ne smejo biti izpostavljeni soncu se priporoča dodaten vnos vitamina D.
 • Posamezniki z visokim krvnim pritiskom – Kalcij in vitamin D omogočata naravno uravnavanje krvnega pritiska.
 • Starejšim se priporoča vnos kalcija, ki je glavni gradnik kostnih tkiv, zato je priporočljiv tudi pri posameznikih, ki trpijo za kostnimi spremembami (osteoporoza aliosteopenija).
 • Športnikom oz. aktivnim posameznikom se rado priporoča magnezij, ki sprošča mišice in preprečuje mišične krče.
 • Prav tako povečuje vzdržljivost in energijo posameznika.
 • Posamezniki, ki imajo migrene prav tako lahko trpijo zaradi pomanjkanja magnezija, ki pripomore k zmanjšanju trajanja migren, prav tako se glavoboli pojavljajo redkeje ali celo izginejo.

Vitamini iz hrane ali vitamini iz prehranskih dopolnil?

Verjetno vas bomo nekoliko presenetili, toda vitamini iz hrane so boljši kot vitamini iz prehranskih dopolnil.

Vendar takšna trditev postane posplošena v trenutku, ko se vprašamo kako raznovrstno se prehranjujemo, kakšno je razmerje predelanih in svežih živil, ter na kakšen način so pridelana. Pomemben je tudi življenjski slog ter starost posameznika in okolje v katerem le- ta živi.

Verjetno ni več razloga, da bi mislili, da smo pri uživanju nujnih hranil v obliki ustreznih dopolnil česa prikrajšani!

allinaday

Kako prepoznati kakovostna prehranska dopolnila

Prehranskih dodatkov je na izbiro veliko; med sijajnimi etiketami in zvenečimi imeni se je vse težje znajti. Pomembno merilo kakovosti je že priznan proizvajalec z dolgoletno tradicijo poslovanja, pove vodja Lekarne Domžale Alenka Podgornik, mag. farm., zmagovalka vseslovenske akcije Najlekarna:

»Ustrezno kakovost prehranskih dopolnil nam največkrat zagotavljajo priznani proizvajalci, ki so na trgu prisotni že več let. Ti nam priskrbijo tudi različne študije, certifikate in potrdila, ki navedbe o kakovosti prehranskih dopolnil opravičijo in potrjujejo.«

Opaža, da nekatere stranke še niso dovolj ozaveščene o kakovosti prehranskih dopolnil. Zato opozarja, da naj se ljudje o izbiri in uporabi prehranskih dopolnil posvetujejo v lekarni ali pri drugih svetovalcih, nutricionistih, obenem pa naj nikar ne prekoračijo priporočenega dnevnega odmerka. Kot pravi, je za ohranjanje zdravja najpomembnejša zdrava prehrana z veliko svežega sadja in zelenjave ter z obilico dobre volje. Uporabo prehranskih dopolnil pa priporoča v primerih, kot je neuravnotežena prehrana ali pa pri povečanih potrebah organizma, ki se pojavijo pri določenih ljudeh – športnikih, nosečnicah, otrocih, starostnikih oz. pri nekaterih obolenjih.

Več si lahko preberete tukaj.

Nobena novost ni, da se danes da vsak vitamin pridobiti tudi v laboratoriju. Zagotovo je ena izmed najbolj priljubljenih askorbinska kislina oz. sintetična oblika vitamina C, ki jo pridobivajo iz sladkorja.

Proti ali za ni več stvar debate

V medijih lahko zasledimo različne informacije, ki govorijo v prid ali proti sintetičnim oblikam vitaminov, le malokrat pa se pisci tovrstnih vsebin dotaknejo teme tam, kjer je dejansko težava. Namreč, glavna težava sintetično pridobljenih vitaminov je v tem, da znamo v laboratoriju podvojiti le askorbinsko kislino, ki pa je le del naravnega vitamina C. Ker se sintetična dopolnila slabše absorbirajo, telo iz askorbinske kisline ne bo dobilo vseh pozitivnih učinkov, ki nam jih nudi naravni vitamin C. Vitamin C iz naravnega vira naše telo lažje prepozna, v celoti absorbira in nam pomaga do vitalnejšega življenja.
Z drugimi besedami povedano, vitamin C iz naravnega vira vsebuje tudi encime in druga fitohranila, ki omogočajo njegovo najbolj optimalno delovanje. Tega je sintetično pridobljen vitamin oropan.

Prehranska dopolnila so namenjena vsem, ki želijo:

 • izboljšati svoje počutje in dolgoročno ohraniti svoje zdravje,
 • zaščititi telo pred različnimi zdravstvenimi težavami ali
 • omiliti oz. odpraviti posamezne težave (bolečine v sklepih, vnetja sečil, povišan sladkor v krvi, pomoč pri izgubi odvečnih kilogramov itd.)

Zakaj se odločiti za linijo ALL IN A DAY?

Preprosto zato, ker je narejena iz 100% naravnih virov, ne vsebuje nobenih aditivov, nepotrebnih dodatkov in je, če si lahko dovolimo biti malo važni, skoraj najboljša linija vitaminov, mineralov in ostalih hranil ta hip na slovenskem trgu.

Linija ALL IN A DAY zapolnjuje te vrzeli z najboljšimi recepti iz narave!

Združuje vitamine, minerale in pomembna hranila neposredno iz polnovrednih naravnih virov. Ker poleg aktivnih učinkovin vsebujejo tudi naravno prisotne antioksidante in ostala fitohranila, ki ne morejo učinkovati drug brez drugega, so dopolnila ALL IN A DAY polnovredna in zato tudi bolj učinkovita. Naše telo taka naravna hranila lažje prepozna in jih posledično lažje absorbira kot pa sintetične vitamine in minerale. Ker so ohranili njihovo naravno sestavo, so prijazni do želodca in lahko prebavljivi.

Izbor izdelkov so zasnovali tako, da vsak izmed nas lahko poišče primerno dopolnilo, ki bo zadovoljilo naše individualne potrebe.

aiad-koda-mail

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,359
16.05.2021. u 23:24
283,841
15.05.2021. u 20:58
110,378
16.05.2021. u 09:34
Preberi več