Vitamini in minerali za energijo in jasne misli: Kaj pravi znanost?

M. Ć., 17. september 2023
PrehranaŽivljenjski slog
Žlica s prehranskimi dopolnili
Foto: Profimedia

Se počutite utrujeno in brez energije? Raziskava razkriva ključno vlogo vitaminov in mineralov za izboljšanje vitalnosti in kognitivne sposobnosti. Pomanjkanje hranil, ki so jih vzeli pod drobnogled, lahko vodi do slabega počutja, težav s koncentracijo in celo povečanega tveganja za demenco. Preverite, kako lahko z uravnoteženo prehrano poskrbite za svoje dobro počutje in vitalnost!

Vitamini in minerali ključni za zdravje in dobro počutje. V okviru raziskave, “Vitamini in minerali za energijo, utrujenost in kognicijo: pripovedna preglednica biokemičnih in kliničnih dokazov”, ki so jo izvedli januarja 2020 in je bila objavljena v reviji Nutrients, so raziskovalci preučili, kako različni vitamini (npr. vitamin B, vitamin D) in minerali (npr. železo, magnezij) vplivajo na raven energije, občutek utrujenosti in kognitivne funkcije posameznikov.

Ugotovitve raziskave kažejo, da imajo vitamini in minerali pomembno vlogo pri ohranjanju energije, zmanjševanju utrujenosti in izboljšanju kognitivnih sposobnosti. Povzetek raziskave potrjuje, da je uravnotežena prehrana, ki vključuje zadostno količino vitaminov in mineralov, pomembna za ohranjanje energije, zmanjšanje utrujenosti in izboljšanje kognitivnih funkcij.

Vitamini B

Izsledki raziskave so poudarili pomembno vlogo vitamina B pri ohranjanju energije. Vitamin B kompleks, ki vključuje B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 in B12, ima ključno vlogo pri presnovi hrane v energijo. Pomanjkanje teh vitaminov lahko vodi v utrujenost in zmanjšanje telesne energije.

Vitamini B so skupina osmih vodotopnih vitaminov, ki so bistvenega pomena za zdravje celic in vitalnost telesa. Imajo pomembno vlogo pri presnovi hrane v energijo, kar je ključno za ohranjanje energije in moči. Vitamini B sodelujejo pri številnih presnovnih procesih, ki so potrebni za proizvodnjo energije. Na primer, vitamin B1 (tiamin) pomaga pri razgradnji ogljikovih hidratov v glukozo, ki je glavni vir energije za naše celice. Vitamin B2 (riboflavin) pa je pomemben za pretvorbo glukoze v adenozin trifosfat (ATP), ki je oblika energije, ki jo lahko telo neposredno uporablja. Zaradi pomembne vloge vitaminov B pri presnovi energije je pomembno, da jih vključimo v svojo prehrano. Z uravnoteženo prehrano, ki vključuje veliko živil, bogatih z vitamini B, lahko zagotovite, da svojemu telesu zagotavljate potrebne hranila za proizvodnjo energije in ohranjanje zdravja.

Kakšni so simptomi pomanjkanja vitaminov B?

Pomanjkanje vitaminov B lahko povzroči različne simptome, vključno z utrujenostjo, slabostjo, težavami s koncentracijo, izpadanjem las, bolečinami v mišicah in prebavnimi težavami, kar lahko znatno vpliva na vaše splošno počutje in zdravje.

Vitamine B lahko pridobimo iz različnih virov

  • Žitarice, kot so polnozrnata moka in polnozrnate testenine.
  • Meso, perutnina in fižol.
  • Zelenjava, kot sta špinača, brokoli in jajčevci,
  • Sadje, kot so citrusi, banane in jagode.
  • Mlečni izdelki.

Vitamin D je več kot sonce

Vitamin D, znan tudi kot “sončni vitamin,” je ključen za zdravje kosti, vendar ima tudi pomembno vlogo pri energiji in kogniciji. Vitamin D pomaga pri uravnavanju ravni energije, izboljšanju razpoloženja in spomina ter zmanjšanju tveganja za demenco. Pomanjkanje vitamina D lahko vpliva na občutek utrujenosti ter zmanjšanje kognitivnih sposobnosti. Študija iz leta 2017, ki je bila objavljena v reviji Journal of the American Medical Association, je pokazala, da so ljudje s pomanjkanjem vitamina D bolj verjetno utrujeni kot ljudje s zadostnim vnosom vitamina D. Druga študija, ki je bila objavljena v reviji Neurology, je pokazala, da lahko pomanjkanje vitamina D pri starejših ljudeh poveča tveganje za razvoj demence.

Minerali za vitalnost

Izsledki raziskave kažejo, da sta železo in magnezij ključna za ohranjanje energije. Železo je bistveno za prenos kisika v telesu, ki je potreben za proizvodnjo energije v celicah. Magnezij pa igra ključno vlogo pri številnih biokemičnih procesih, ki so potrebni za energijo, kot so proizvodnja ATP, prenos živčnih signalov in sproščanje mišic. Pomanjkanje železa lahko privede do anemije, ki je stanje, ki povzroča pomanjkanje kisika v telesu. To lahko povzroči utrujenost, šibkost in druge simptome, ki vplivajo na energijo. Pomanjkanje magnezija lahko privede do utrujenosti, glavobolov in drugih simptomov, ki vplivajo na energijo. Zaradi pomembne vloge železa in magnezija pri ohranjanju energije je pomembno, da zaužite zdravo prehrano, bogato z obema mineraloma. Dobri viri železa vključujejo meso, ribe, perutnino, stročnice, oreščke in semena. Dobri viri magnezija vključujejo zeleno zelenjavo, oreščke, semena in polnozrnata žita.

Raziskava je na voljo TUKAJ!

Avtor
Piše

M. Ć.

Več novic

New Report

Close