VIDEO: Ta barva kopalk je za otroke lahko nevarna

I. K., 22. junij 2024
Brezskrbno v poletje
Foto: Profimedia

Učiteljica plavanja svari pred kopalkami v tej barvi.

Pred vrati so šolske počitnice in z njimi različne kolonije in tečaji za naše najmlajše. Veliko staršev bo svoje otroke verjetno tudi letos vpisalo na plavalne tečaje in zanje ima Američanka Nikki Scarnati, učiteljica plavanja, dober nasvet. Otrokom ne kupujte modrih kopalk. Zakaj, je razložila v videu.

“To je razlog, zakaj svojih otrok ne oblačite v modre kopalke. Poglejte, kako težko jo je videti pod vodo. Pa v mirni vodi je, ni obdana z drugimi otroki, da bi pljuskalo naokoli. Poglejte pod sončno svetlobo. Poglejte, kako težko jo je videti v teh kopalkah, ker so iste barve kot okolica,” je posvarila starše.

Scarnati ima prav. Otrok zaradi modrega odseva bazena in neba dobesedno izgine. Čim globlje se otrok potopi, večji je ta učinek.

Upoštevanje pravil je ključno za varno uživanje na bazenih

V zadnjih desetih letih smo v Sloveniji zabeležili 152 utopitev (podatek iz leta 2021). “Največ se jih zgodi v rekah, saj so te zelo nepredvidljive in imajo na posameznih predelih močan tok,” pišejo na spletni strani Zveze reševalcev iz vode Slovenije. “Vedno imejte ob sebi ljudi, ki vam lahko priskočijo na pomoč, še posebej pa bi bilo dobro, da obiščemo urejena kopališča, kjer je poskrbljeno za izvajanje prve pomoči, če je ta potrebna,” svetuje reševalec iz vode Miha Fakin.

Da bi se izognili nesrečam na bazenih, se je treba držati pravil. “Na bazenih ni dovoljeno skakati, divjati ali tekati, saj lahko pademo in se hudo poškodujemo. Zaradi zagotavljanja varnosti in preprečevanja utopitve se morajo neplavalci zadrževati v otroških bazenih, čofotalnikih ali v bazenih za neplavalce z globino do največ 1,35 m. Priporočena je uporaba pripomočkov za plavanje, kot so rokavčki, plavajoča deska, plavajoči črv ali različni pasovi,” pišejo na prej omenjeni strani. “V vsakem primeru pa morajo biti otroci do 7. leta na kopališču vedno v spremstvu staršev ali skrbnikov,” še dodaja reševalka iz vode Anita Erzetič.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,724
14.07.2024 ob 14:17
399
23.07.2024 ob 13:14
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close