Veste, zakaj je pomembno nadomestiti manjkajoče zobe?

Oglasno sporočilo, 26. september 2022
Novice
Powered by:
Foto: Primadent

Ste se spraševali zakaj je tako pomembno nadomestiti manjkajoče zobe? Razlog ni le vrzel v nasmehu, ampak tudi v strukturi čeljustne kosti. Kadar je kostne mase premalo, vsadka ni mogoče namestiti. Rešitev za to je presaditev kosti, kar pa ni enostaven postopek.

Razlogi za izgubo kostnine

Izguba kosti je lahko posledica poškodbe, zobne gnilobe (kariesa) ali nezdravljene bolezni dlesni (parodontoza). Parodontoza je posledica neustrezne ustne higiene. To pomeni, da se zaradi nabiranja zobnih oblog nakopičijo bakterije na zobeh, ki okužijo dlesni in tkivo pod zobmi, kar sčasoma vpliva na kost in tkivo, ki ohranja zobe na mestu.

Zelo pogosti vzrok za izgubo kostnine so tudi manjkajoči zobje. Ti namreč preko žvečenja in grizenja prispevajo k ohranjanju celovitosti čeljusti.  Brez te stimulacije začne čeljustna kost počasi zmanjševati svojo maso, saj se ti pacienti odločajo za mehkejšo hrano ali pa grizejo necelovito oziroma samo z določenimi deli zobovja. 

Hitrost in količina izgube kosti, do katere pride, se razlikujeta od osebe do osebe. Večina izgube kosti se bo zgodila že v prvem letu in pol po izgubi zoba in se bo nadaljevala.

Zobni vsadek popolnoma prevzame nalogo naravnega zoba

Preden razložimo presaditev kosti, morate razumeti zakaj lahko zobni vsadki težave popolnoma preprečijo.

Zobni implantat je sestavljen iz vijaka, nameščenega v prostor, kjer je bil nekoč vaš zob. V nekaj mesecih se vijak zlije s čeljustno kostjo (t.i. osteointegracija) in deluje kot zobna korenina. Nato se nanj namesti nastavek in na koncu še privije krona. Rezultat je zobni vsadek, ki izgleda in deluje kot pravi zob. V tem primeru ne bo prišlo do izgube kostnine v čeljusti in posledično vseh težav povezanijh s tem.

In zakaj je močna čeljustna kost pomembna?

Poleg izgleda in funkcionalnosti pri sami uporabi zob je tudi za vstavitev implanta čeljustna kost zelo pomembna. V primeru, da te kosti ni več, jo mora kirurg presaditi iz drugega dela telesa, najpogosteje iz brade. 

Kostni presadek bo ustvaril trdno podlago za zobni vsadek in spodbudil rast čeljusti. Če čeljustna kost ne more naravno podpirati vsadka, obstaja velika verjetnost, da bo implantacija neuspešna.

Vsakič, ko žvečimo hrano, pride do velikega pritiska na naše čeljusti in kostni presadek (transplantat) bo zagotovil, da bo naša kost to zdržala, ne da bi vsadek odpovedal.

Kdo je dober kandidat za presaditev?

Primerni kandidati ste, če:

  •       Ste imeli/ imate bolezen dlesni, ki je povzročila zmanjšanje čeljustne kosti
  •       Je bil vaš stalni zob izpuljen ali manjka (posledično kost okoli zoba začne izginjati)
  •       Imate razvojne napake
  •       Ste imeli ste poškodbo obraza

To je le nekaj razlogov. Vedno priporočamo posvet pri zobozdravniku, ki bo s temeljitim pregledom ugotovil ali ste kandidat za zobni vsadek ter celo morebitno presaditev kosti in katera rešitev je najboljša za vas.

Kako poteka poseg presaditve

Presaditev kosti je kirurški poseg v lokalni anesteziji, ki ga opravlja oralni kirurg. Kirurg najprej očisti predel in naredi rez skozi tkivo dlesni, nato pa doda material za cepljenje, ki so predelani kostni minerali, okoli katerih telo naloži nove kostne celice.

Foto: Primadent
Foto: Primadent

Pogosto kost izvira iz živalskega (krave ali prašiča) ali človeškega darovalca. Kost je najprej obdelana v laboratoriju, da je sterilna in varna. Lahko je celo sintetična snov, vendar ima najvišjo stopnjo uspeha kost človeškega darovalca. Presadek, ki je običajno prekrit s kolagensko membrano za optimalno popravilo kosti, bo deloval kot ogrodje, na katerem bo vaše telo zgradilo novo kost.

Kakšna so tveganja in stranski učinki presaditve kosti?

Kot pri vsakem kirurškem posegu so možni nekateri neželeni učinki in zapleti. 

Običajni neželeni učinki posega kostnega presadka so otekanje dlesni, oteklina kože ali modrice, manjša krvavitev ali težave pri prehranjevanju, govorjenju ter žvečenju

V redkih primerih ima lahko presaditev kosti resnejše zaplete, kot so negativna reakcija na anestezijo med postopkom, bolečina, oteklina na mestu presaditve, krvavitev, okužba ali zavrnitev vsadka. 

Torej če se spopadate z izgubo kosti, bo presaditev lahko odpravila škodo. Čeljust bo imela trdno podlago za pritrditev zobnega vsadka in bo pomagala doseči nasmeh, zdravje in funkcionalnost zob.

Obiščite Primadent spletno stran in izvedite vse o zobnih vsadkih. Za osnovne informacije so vam na voljo po telefonu in mailu, lahko pa se naročite tudi na posvet pri zobozdravniku.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,091
26.11.2022. ob 08:45
287,748
25.11.2022. ob 08:29
110,655
26.11.2022. ob 09:40
Preberi več

New Report

Close