Veste kaj je aktivno sedenje?

Pretežno sedeče delo povzroča vse več težav s hrbtom. V preteklosti bi take bolečine pripisali posledicam fizičnega dela, danes pa so bolj razširjene med pisarniškimi delavci.

Veliko jih namreč pravi, da imajo ravno zaradi sedečega dela težave s hrbtom in slabšo držo.

Povprečen pisarniški delavec presedi 75 odstotkov svojega časa, od tega po več kot 30 minut skupaj.

Kako sedenje vpliva na naše telo in je vzrok za bolečine v hrbtu?

Medvretenčne ploščice

Največ pritiska na hrbtenico je ravno med sedenjem, najmanj pa, ko ležite. Med gibanjem se medvretenčne ploščice v hrbtenici širijo in krčijo (služijo kot amortizerji), kar jim omogoča, da se kri in hranila absorbirajo ter jih tako ohranjajo zdrave.

Med sedenjem so ploščice stisnjene, kar zmanjšuje njihovo prožnost in povečuje možnosti za razne težave, kot je zdrs (hernija) medvretenčne ploščice, če tudi sicer niste fizično aktivni.

Pomembno je, da izberete dober stol ter vsakih 15 do 30 minut med delom vstanete in se razgibate.

Mišice

Ko stojite ali hodite, krepite mišice hrbta in trupa, ki skrbijo za lepo in ravno držo. Ko sedite, mišice niso aktivne.

Vsak dan poskrbite, da stojite vsaj dve uri, ni treba v enem kosu. Dobrodošla je vsaka oblika gibanja, le mirno sedenje ne.

različni modeli stolov Spinalis

Gibljivost

Ko sedite, so mišice upogibalke kolka v skrajšanem položaju in sčasoma dejansko postanejo krajše. S tem izgubite gibljivost in prožnost v kolkih. Ker so te mišice pritrjene na medenico tako kot hrbtenica, to povzroči skrajšanje in manjšo gibljivost (zategnjenost). Posledično pride do nagiba medenice, ki povzroči, da hrbtenica pritiska na medvretenčne ploščice in hrbtne mišice.

Živci

Sedenje ni naravni položaj telesa. Telo je ustvarjeno za gibanje. Med sedenjem se mišice krajšajo in živci stisnejo.

Med delom redno vstajajte, poskrbite pa tudi, da boste imeli dober stol, ki vam omogoča tako imenovano aktivno sedenje, nudi oporo hrbtu in spodbuja dobro držo.

Kaj lahko storite?

Čeprav o pomembnosti gibanja čivkajo že vrabci na strehah, nam včasih preprosto zmanjka časa in tudi volje, da bi se odpravili še na trening.

Ženska sedi na stolu, pisane so prednosti stola Spinalis

Tistim, ki večino časa presedite, priporočamo stol, ki omogoča aktivno sedenje, krepi hrbtne in trebušne mišice ter s tem razbremeni medvretenčne ploščice in izniči negativne posledice sedenja. Obenem pa ste tudi fizično aktivni.

Izbira pisarniškega stola je pomembna.

Stoli Spinalis so s strani Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke priznani kot medicinski pripomoček.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,305
20.06.2021. ob 17:48
110,160
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več