Ves čas lačni? Morda je krivo to!

I. K., 15. junij 2024
Življenjski slog
hamburger
Foto: profimeida

Slab spanec na nas vpliva na različne načine.

Prehranski biolog iz Kalifornije, dr. Christopher Rhodes, je za Fox News Digital potrdil, da smo lahko tudi zaradi pomanjkanja spanca lačni. “Utrujeno telo išče energijo v hrani,” je razložil.

Slab spanec razburka hormone, zlasti kortizol, za katerega Rhodes pravi, da vpliva na presnovo in hormona leptin in grelin. Ti hormoni so odgovorni za nadzor nad lakoto in porabo energije. Ekstremne motnje cirkadianega ritma lahko povzročijo tudi težave z biološkim signaliziranjem in delovanjem nevronov. To lahko posledično pripelje do pretirane potrebe po hrani ali napadov lakote. Da bi prekinili začaran krog, Rhodes priporoča, da štiri do šest ur pred odhodom v posteljo ne uživate hrane, sicer pa jejte živila z nizkim glikemičnim indeksom, ki se počasi prebavljajo, kot so puste beljakovine, zdravi oreščki ali zelenjava. Izogibati se je treba nezdravi hrani, piškotom, sladoledu, pici in alkoholu. Rhodes tudi svetuje, da jemo le takrat, ko smo lačni. Vroč zeleni čaj ali energijske pijače s kofeinom in L-teaninom lahko pomagajo povečati energijo in občutek sitosti.

Na kakovost spanja lahko vplivajo tudi skoki krvnega sladkorja, skupni vnos kalorij, pomanjkanje vitaminov in hranil, nekatera prehranska dopolnila in čas zaužitih obrokov.

Za boljši spanec Rhodes priporoča nakup pripomočkov, kot so čepki za ušesa, nočne maske ali zatemnitvene zavese in po potrebi dodatke z melatoninom.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,721
14.07.2024 ob 14:17
399
07.06.2024 ob 13:57
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close