Foto: Profimedia

Bralka pravi, da z njo trpi tudi njena družina.

Na forumu Duševno zdravje in odnosi je svojo stisko opisala tudi bralka Vanja, ki pravi, da se bori sama s seboj, saj ima zdravstvene težave. Kljub fizioterapiji se njeno stanje ne izboljšuje, kar vpliva tudi na njeno duševno zdravje.

“Ker me kljub analgetikom ves čas boli, imam težave z manjvrednostjo. Mislim, da sem le nadležni pacient, ki samo stoka. Ves čas jokam in se kritiziram, ker z vsem mojim tarnanjem trpi tudi družina. /…/ Tudi sicer nimam nobene samozavesti. Vse, kar se mi dogaja, vem, da je le v meni. Hodim k zdravnici, ki pravi, da več kot to pač ne gre, naj jemljem tablete. Je zelo skrbna in dobra zdravnica. Težava je le v meni. In ker vidim, da vsi okoli mene trpijo oziroma so tiho in me pustijo pri miru ter pomagajo pri opravilih, čutim, da jim je počasi dovolj. Že 6 mesecev sem na bolniškem dopustu, kar se pozna tudi na financah in me to spravlja v še večji obup,” je zapisala in dodala, da se boji, da ne bo zmogla. “Vedno vse vidim črno in brez izhoda. Želim oditi nekam daleč stran, da ne oviram drugih. Ali je možno, da so moje težave in bolečine le v moji glavi? Ali imam tako zelo nizek prag bolečine? Kaj naj storim?” je vprašala strokovnjaka na forumu portala Med.over.net, mag. Miho Štruklja, psihoanalitičnega psihoterapevta

Psihični dejavniki pomembno vplivajo na doživljanje bolečine

“Fizične bolečine, ki jih opisujete, so lahko zelo izčrpavajoče in vplivajo na vse vidike vašega življenja. Te bolečine so lahko posledica fizičnih vzrokov, kot so obrabe in poškodbe, kar ste tudi omenili. Vendar pa je pomembno razumeti, da lahko tudi psihični dejavniki pomembno vplivajo na doživljanje bolečine. Psihosomatske bolečine so resnične bolečine, ki izvirajo iz naše psihe, in niso zgolj “v glavi”,” jo je pomiril Štrukelj in dodal, da občutki manjvrednosti v takšni situaciji niso nič nenavadnega. “Morda bi bilo koristno, če bi razmislili o obisku psihoterapevta. Psihoterapija vam lahko pomaga raziskati in razrešiti vaše notranje stiske, kar lahko vodi do izboljšanja vaše samopodobe in tudi do zmanjšanja bolečin, če so te povezane s psihosomatskimi vzroki.”

Cel odgovor našega strokovnjaka si lahko preberete TUKAJ, na tej povezavi pa mu lahko zastavite vprašanje.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
809
08.07.2024 ob 16:11
1,059
04.03.2024 ob 11:32
360
23.05.2024 ob 20:50
784
09.07.2024 ob 08:28
1,188
04.01.2023 ob 19:09
Preberi več

Več novic

New Report

Close