»Vem, kaj jem!« – edinstvena mobilna aplikacija za diabetike

Ob 14. novembru, svetovnem dnevu sladkorne bolezni, je Zveza društev diabetikov Slovenije opozorila na pomen obvladovanja sladkorne bolezni.

Ob 14. novembru, svetovnem dnevu sladkorne bolezni, je Zveza društev diabetikov Slovenije opozorila na pomen obvladovanja sladkorne bolezni, za kar so nujno potrebni osveščanje, izobraževanje in preventivno delovanje. Ker prehrana in telesna aktivnost pomembno vplivata na bolezen, je Si.mobil na pobudo stroke in v sodelovanju s farmacevtsko družbo Sanofi razvil mobilno aplikacijo za pametne telefone in tablice Vem, kaj jem!. Aplikacija je brezplačna in je v prvi vrsti namenjena diabetikom, lahko pa jo uporabljajo vsi, ki želijo spremljati vnos hrane in svojo telesno aktivnost.

vem-kaj-jem-3Pobudo za mobilno rešitev, ki bi bolnikom olajšala spremljanje vnosa ogljikovih hidratov, je dal že leta 2009 prof. dr. Andrej Janež, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove v UKC Ljubljana. Takrat je v sodelovanju s podjetjema Si.mobil in Sanofi nastala SMS storitev, ki je diabetikom omogočala nadzor nad oglijkovimi hidrati prek sporočil SMS.

Z razvojem mobilne tehnologije pa je nastala priložnost za nadgradnjo SMS storitve z mobilno aplikacijo za pametne telefone in tablice. Gre za prvo tovrstno mobilno aplikacijo v slovenščini. Aplikacija uporabniku omogoča spremljanje vnosa ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, ponuja pa tudi možnost vpisovanja porabe kalorij in telesne aktivnosti. S pomočjo aplikacije lahko uporabnik vodi dnevnik o meritvah krvnega sladkorja in svoje teže, te podatke pa lahko preprosto izvozi v elektronsko obliko in jih posreduje na elektronski naslov svojega zdravnika oziroma kogarkoli. Aplikacija je na voljo uporabnikom mobilnih naprav, ki jih poganjata operacijska sistema iOS in Android.

»Diabetes je bolezen, ki jo je možno zajeziti z zdravim načinom življenja. Ustrezna prehrana in gibanje prispevata k poznejšemu zbolevanju in ko bolezen nastopi, zmanjšujeta njene posledice. V naši zvezi se ne ukvarjamo le z našimi člani, temveč želimo osveščati tudi širšo, zdravo populacijo, zato zelo podpiramo projekt Vem, kaj jem!,« je dejal Peter Miklavčič, predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije, ene najstarejših zvez bolnikov v Sloveniji, ki je nastala leta 1956 in danes združuje 40 društev. V okviru letošnjega svetovnega dneva sladkorne bolezni bo zveza pripravila več dogodkov, osrednji dogodek pa bo sobotna proslava v Krškem.

»Sladkorna bolezen je vodilna kronična nenalezljiva bolezen, ki je v porastu pri nas in v svetu. Pravilno poznavanje sestave prehrane in telesna aktivnost dolgoročno preprečujeta zaplete tako pri bolezni tipa 1 in pri bolezni tipa 2, za katero zbolimo v starosti. Dobro urejena sladkorna bolezen pri bolniku napove verjetnost zapletov sladkorne bolezni, najpogosteje v obliki okvar na očeh, ledvicah in živcih,« je ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni dejal prof. dr. Andrej Janež. »Pomembno je, kaj imamo na krožniku, čeprav je zlasti pri bolnikih tipa 2 težko spremeniti življenjske navade. Aplikacija Vem, kaj jem! posreduje informacije o vsebnosti

ogljikovih hidratov v obroku in nam pomaga voditi dnevnik o telesni aktivnosti in odmerkih inzulina. Te podatke lahko bolnik nato enostavno pošlje po elektronski pošti svojemu zdravniku, zdravnik pa tako skupaj z laboratorijskimi parametri dobi vpogled v stanje bolezni.«

»Šli smo v korak z razvojem tehnologije in mobilna aplikacija za pametne telefone in tablice predstavlja naslednji logični korak. Uspešno partnerstvo s farmacevtsko družbo Sanofi smo podaljšali in ob tesnem sodelovanju s prof. dr. Andrejem Janežem pripravili novo mobilno rešitev. Obdržali smo prvotno ime, vendar smo v mobilno aplikacijo vključili številne nove funkcionalnosti,« je ob predstavitvi mobilne aplikacije Vem, kaj jem! dejal Dejan Turk, predsednik uprave v Si.mobilu. »Pomoč soljudem je eden od pomembnih načinov, kako vračamo družbi. Zato v Si.mobilu podpiramo projekte, ki pomagajo ljudem izboljšati kakovost življenja, zlasti če so trajnostno naravnani in se tesno prepletajo z naravo našega posla.«

Farmacevtska družba Sanofi je že pred štirimi leti podprla projekt Vem, kaj jem!, saj si prizadeva, da bi diabetikom olajšala življenje s to neozdravljivo boleznijo. »Poslušamo bolnike in sledimo njihovim potrebam. Ta dragocena spoznanja smo oblikovali v celostni in individualni pristop do bolnika, ki obsega diagnostiko, zdravljenje, storitve in medicinske pripomočke za kar najboljše vodenje sladkorne bolezni tipa 1 in tipa 2. Prav to nas je privedlo do projekta Vem, kaj jem!, za katerega upamo, da bo v veliko pomoč bolnikom s sladkorno boleznijo,« je dejala mag. Urša Lakner, direktorica Sanofi Slovenija.

vem-kaj-jem-2

O sladkorni bolezni

Sladkorna bolezen je skupina presnovnih motenj, za katero je značilna hiperglikemija, ki je posledica nezadostnega izločanja inzulina ali njegovega pomanjkljivega delovanja ali obojega. Sladkorna bolezen je med najbolj razširjenimi kroničnimi boleznimi, njena pojavnost pa dosega epidemiološke razsežnosti. Danes je na četrtem mestu med vodilnimi vzroki umrljivosti v razvitih državah. Pojavnost sladkorne bolezni se povečuje z daljšanjem življenjske dobe in nezdravim načinom življenja s premalo gibanja in preveč hrane. Po ocenah Mednarodne zveze sladkornih bolnikov je v svetu več kot 371 milijonov bolnikov. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS je bilo v Sloveniji leta 2010 137.000 bolnikov s sladkorno boleznijo.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
28.07.2021. ob 20:47
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close