Utrinki iz Velikonočnega kulinaričnega srečanja

Uredništvo, 16. april 2012.

Udeleženci tokratnega kulinaričnega srečanja smo se preizkusili v pripravi velikonočnih dobrot.

Udeleženci kulinaričnega srečanja, ki je potekalo zadnji četrtek v mesecu marcu, smo se v prostorih Miele Gallery preizkusili v pripravi velikonočnih dobrot. Izziv tokratnega srečanja je bila priprava Velikonočnih jedi z neobičajno kombinacijo okusov. Marsikdo je na srečanju presenetil tako sebe, kot tudi druge.

Izžrebanci nagradne igre, ki je potekala na portalu Med.Over.Net in smo se srečanja udeležili BREZPLAČNO, smo bili predstavniki različnih generacij. Med nami je bila tudi 3 – letna deklica, ki si je izjemno želela spoznati male trike za pripravo kulinaričnih dobrot.

5CC55C64-8541-11E1-BC63-4FAE65B94067

Zbrali smo se v prostorih krasne Miele Gallery, pod mentorstvom gospe Vesne Mencej, ki nas je pričakala ob dogovorjeni uri in nas pospremila novim dogodivščinam naproti. Potica in pirhi, ki ne smejo manjkati na tradicionalnem velikonočnem jedilniku, so tokrat postali povsem pogrešljivi, saj je bil izbor jedi povsem drugačen.

Tudi tokrat smo se po uvodni predstavitvi razporedili v skupine in pričeli s pripravo jedi po dodeljenih receptih. Eni smo se preizkusili v pripravi Velikonočne pletenice, drugi pa so svoje kuharske veščine preizkusili v pripravi juhe iz leče z zelenjavo.

Velikonočna pletenica

Skupina, ki je bila zadolžena za pletenice je takoj, ko je testo dovolj vzšlo, pričela s pripravo manjših hlebčkov. Pozornost je bila usmerjena predvsem  v težo, saj noben hlebček ni smel biti težji od drugega. Iz skrbno pripravljenih hlebčkov so nastala pramena ( kačice). Pri izdelavi pletenice je na pomoč priskočila tudi gostiteljica Vesna, ki je pramena spela in jih po 4 skupaj prerazporedila po delovni mizi. Kito je začela plesti iz 1. in 3. pramena. Pletenico smo postavili na Miele pladenj, ki je prevlečen s posebno prevleko proti prijemanju in smo jo dali peč v Miele pečico na poseben program Vroči zrak plus, 160 °C, in sicer 25 minut. Prepričali smo se, da je v pripravo velikonočne pletenice potrebno vložiti kar veliko energije, vendar nas to ni odvrnilo od dela. Ob pogledu na končni izdelek smo sklenili, da bomo tudi doma poskusili ponoviti postopek, le da bomo najprej naredili vrvice in šele nato obdelali testo.

 

35FD6BE4-8541-11E1-B4B8-4FAE65B94067

Šunka, prekajeno meso, (po)barvana kuhana jajca, potica in riban hren so dobrote, ki v času velikonočnih praznikov ne smejo manjkati na praznično okrašeni mizi. V kolikšni meri in kombinaciji, je odvisno od tradicije pokrajin in posameznih krajev. Kljub temu, da se marsikdo s težavo upre želji po prenajedanju ob pogledu na bogato obloženo mizo polno slastnih dobrot, je vprašanje, kam z ostanki, veliki izziv za mnoge gospodinje. Na kulinaričnem srečanju smo tudi izvedeli, da ni potrebe zavreči ostanke naštetih dobrot, ampak jih lahko uporabimo za pripravo novih jedi.

Velikonočna pogača

Testo je povsem isto, kot pri potici, klasičen nadev pa se nadomesti s kombinacijo prekajenega mesa, klobas, kuhanega jezika, kuhanih jajc, hrena.

46345EB4-8541-11E1-990F-4FAE65B94067

Pečene velikonočne palčke

Na pravokotnike razrezano vlečeno testo se razporedi nadev iz kuhane šunke, kuhanih jajc in kisle smetane. Zvitke smo položili na perforirani pekač Miele, da temperatura enakomerno zakroži po njih in jih pekli 25-30 minut na 180 °C. Pečene velikonočne palčke na prvi pogled spominjajo na spomladanske zelenjavne zavitke.

4EED2B9E-8541-11E1-A540-4FAE65B94067

Jajčni namaz s skuto

Sestavine: jajca, skuta, hren, majoneza. Odlično tekne s svežim ali popečenim kruhom

D10FA9B2-8541-11E1-8BF0-4FAE65B94067

Izbrane fotografije iz Velikonočnega kulinaričnega srečanja so za ogled dostopne v Galeriji Med.Over.Net .

Preberite skrivnosti kuharice Vesne Mencelj, gostiteljice Velikonočnega kulinaričnega srečanja za pripravo različnih jedi:

  • Pri kuhanju prekajenega mesa je najbolje, da meso vre cca. 10 minut in se ga nato prestavi v novo vodo in nato začini po želji.
  • Pri izdelavi kvašenega testa je pomembno, da se moka dodaja postopoma, kajti niso vse moke iste kakovosti in vrste, zato se ni priporočljivo držati teže, kot jo zapovedujejo recepti.
  • Kvašeno testo je priporočljivo valjati na ostri moki, da se ne vpija v testo dodatna moka.
  • Pri izdelavi pletenice je priporočljivo stehtati dele testa, da bodo pramena približno enako debela.
  • Če želimo, da so robovi zavihkov hrustljavi, jih je potrebno pred vnosom v pečico namazati z oljem. V kolikor pa robove cvremo v olju, jih je potrebno predhodno namazati z vodo ali jajci
  • Lečna juha bo pripravljena izjemno hitro, v kolikor bo leča skuhana dan prej.

Velikonočno kulinarično srečanje je bilo drugo srečanje iz cikla Kulinaričnih srečanj, ki jih organizira Miele Gallery v sodelovanju z Zavodom Med.Over.Net

Na prvem srečanju smo se udeleženci preizkusili v pripravi TESTENIN. Vabljeni k branju utrinkov in ogledu izbranih fotografij, zbranih v novici z naslovom Utrinki s kulinaričnega srečanja – testenine.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,539
03.08.2021. ob 07:48
110,202
03.08.2021. ob 07:20
Preberi več

New Report

Close