Vedno utrujeni? Te vsakodnevne navade vplivajo na to

U. L., 20. september 2022
ZdravjeŽivljenjski slog
Profimedia

Živila, polna sladkorja, soli in maščob, preveč sedenja in druge “slabe” navade lahko vplivajo na raven energije in utrujenost.

Preveč sedite

Prelaganje vadbe »na jutri«, da bi danes počivali, je kontraproduktivno in vas lahko dodatno utrudi, je pokazala študija ameriške univerze Georgia.

Glede na to študijo imajo ljudje, ki opravljajo pretežno sedeče delo in vsaj 20 minut vadijo trikrat tedensko, po šestih tednih več energije in so manj utrujeni, poroča Time,

Pijete premalo vode

Tudi blaga dehidracija, vpliva na telesne funkcije in ustvarja občutek utrujenosti.

Pomanjkanje vode povzroči zmanjšanje volumna krvi, zato se kri zgosti. Zaradi tega srce bije počasneje in zmanjša se hitrost, s katero kisik doseže celice v telesu.

Vaše železo je nizko

Posledice pomanjkanja železa v krvi so palpitacije, zasoplost, a tudi kronična utrujenost. Anemija je veliko pogostejša pri ženskah kot pri moških, vzrok pa je pomanjkanje železa v prehrani.

To je še posebej očitno v vročih mesecih. Zeleno listnata zelenjava, meso in jajca so odličen naraven način za obnovitev zalog železa.

Izpuščate zajtrk

Pravijo, da je zajtrk pomemben obrok, saj daje energijo za zagon presnove.

Številne študije kažejo, da so ljudje, ki preskočijo zajtrk, bolj nagnjeni h kronični utrujenosti, pravi nutricionistka Amy Goodson. Pojasnjuje, da je idealen začetek dneva, polnega energije, zajtrk s kosmiči in svežim sadjem.

Preveč ste pred ekrani

Bleščeča svetloba tablic in prenosnikov zmoti telesni bioritem, ki določa najboljši čas za spanje in vstajanje.

Strokovnjaki trdijo, da je vse pogostejša uporaba tehnologije pomembno prispevala k porastu obolelih za nespečnostjo in tudi sindromom kronične utrujenosti.

Obožujete sladkarije

Živila, polna sladkorja, soli in maščob, ki nimajo velike hranilne vrednosti, so največji sovražnik energije. Raven krvnega sladkorja nenadoma povišajo, a prav tako nenadno padejo in za seboj pustijo občutek zaspanosti.

Žita in beljakovine so najboljša hrana za ohranjanje stabilne ravni krvnega sladkorja.

Alkohol

Čeprav vam lahko kozarec vina, piva ali druge najljubše alkoholne pijače pomaga lažje zaspati, pa vseeno vpliva na kakovost vašega spanca.

Globoke faze spanja REM so krajše in prav te so ključne za občutek energije in počitka, pojasnjuje nevrolog dr. Alen Tofaj.

Nimate spalne rutine

Spalna rutina ali higiena je pomembna tudi konec tedna. Zato se odpravite v posteljo dovolj zgodaj.

Avtor

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,886
26.09.2022. ob 18:08
3,218
24.08.2022. ob 13:26
23,782
13.09.2022. ob 12:27
12,254
23.09.2022. ob 12:25
140,597
27.09.2022. ob 21:12
Preberi več

New Report

Close