Večina okuženih s hepatitisom C ne ve za svojo okužbo

Uredništvo, 28. julij 2015.

28. julija 2015, obeležujemo Svetovni dan hepatitisov, ki ga Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) obeležuje z namenom …

28. julija 2015, obeležujemo Svetovni dan hepatitisov, ki ga Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) obeležuje z namenom ozaveščanja o zaščiti pred hepatitisom, vnetju jeter, ki ga povzročajo različni virusi, in ki lahko vodi v odpoved delovanja jeter ali rak in smrt.

Med virusi, ki povzročajo hepatitis so najpogostejši virusi hepatitisa A, B, C, D in E, ki se med seboj razlikujejo po načinu prenosa.

Hepatitisa A in E sta predvsem bolezni potnikov v endemična tropska in subtropska območja, saj se prenašata predvsem z okuženo hrano in vodo. Hepatitisa B in C pa se prenašata z izpostavljenostjo okuženi krvi, z nezaščitenimi spolnimi odnosi z okuženimi in z okužene matere na novorojenca. Po ocenah naj bi bilo samo s tipom B in C po svetu okuženih okoli 550 milijonov ljudi.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) želijo v letošnjem letu izpostaviti predvsem hepatitis C, saj nimajo cepiva s katerim bi lahko preprečili okužbo in večina okuženih za svojo okužbo ne ve. Zelo je pomembno, da morebitno okužbo s hepatitisom C pravočasno prepoznamo in zdravimo, da ne preide v kronično obliko, ki lahko vodi do ciroze jeter ali raka na jetrih in smrti. Na voljo so zelo učinkovita in bolniku prijazna zdravila.

Zato priporočajo prostovoljno testiranje za  ljudi s povečanim tveganjem za hepatitis C.

Priporočila za testiranje na okužbo z virusom hepatitisa C

NIJZ priporoča prostovoljno testiranje za vse, ki so lahko bili izpostavljeni. To so predvsem injicirajoči uživalci drog; otroci mater, okuženih z virusom hepatitisa C; osebe, ki imajo spolne partnerje, ki so okuženi z virusom hepatitisa C; osebe, okužene s HIV; moški, ki imajo spolne odnose z moškimi in osebe, ki so si dale narediti tatu ali pirsing.

Če menite, da ste bili izpostavljeni, se glede testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C pogovorite s svojim izbranim zdravnikom. Brezplačno testiranje na okužbo s hepatitisom C in tudi B pa je dosegljivo tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani vsak ponedeljek med 12:00 in 14:00. Testirana oseba lahko ostane anonimna, saj tam ni potrebno imeti napotnice izbranega zdravnika kot tudi ne kartice zdravstvenega zavarovanja.

hepatitis_inforgafika

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,353
15.05.2021. u 17:37
283,830
26.04.2021. u 15:59
110,376
15.05.2021. u 16:42
Preberi več