Več kot sto ljudi sredi Ljubljane ostalo brez sape

Brez sape so ostali tudi paraolimpijka Lena Gabršček, športni novinar Anže Bašelj, stand up komedijantka Ana Maria Mitič in nekdanji tekmovalec šova MasterChef Gašper Kramar.

Člani Društva za pljučno hipertenzijo Slovenijo so minuli petek na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravili dogodek Vsak vdih šteje, na katerem so mimoidoče ozaveščali o bolezni pljučni hipertenziji in njenih simptomih. Stojnico na Prešernovem trgu je obiskalo več kot 300 ljudi, med drugim tudi ljubljanski župan Zoran Janković. V prilagojenem šest-minutnem testu hoje s slamicami, ki pokaže, kako je dihati s pljuči bolnika, se je preizkusila polovica obiskovalcev.

“Ljubljanski dogodek je del obsežne kampanje Prepoznajmo pljučno hipertenzijo, ki jo že ves maj vodimo v društvu. Ključni namen vseh naših aktivnosti je razširiti zavedanje o obstoju te bolezni in povečati možnosti, da bolniki do ustreznega zdravljenja pridejo v čim bolj zgodnji fazi bolezni,” pojasnjuje predsednica Društva za pljučno hipertenzijo Slovenije Tadeja Ravnik.

Več o bolezni, lahko preberete v tem Zmanjšanje fizične zmogljivosti je lahko znak te redke, a resne bolezni.

Dogodek Vsak dih šteje
Foto: Društvo za pljučno hipertenzijo

Za bolezen je značilen otežen dovod kisika v pljuča

Stojnico je na Prešernovem trgu obiskalo več kot 300 ljudi. Mimoidoči so lahko spregovorili z bolniki s pljučno hipertenzijo in za nasvet, kako naprej v primeru simptomov, vprašali tudi zdravnici asist. dr. Polono Mlakar, dr. med., in doc. dr. Barbaro Salobir, dr. med., vodilni na področju obravnave pljučne hipertenzije v Sloveniji. Polovica obiskovalcev se je preizkusila tudi v prilagojenem šest-minutnem testu hoje za zdrave osebe, s katerim si posameznik lažje predstavlja, kako je dihati s pljuči bolnika s pljučno hipertenzijo.

Dihanje bolnika s pljučno hipertenzijo je skoraj enako dihanju zdravega človeka z nosno ščipalko in dvema slamicama v ustih. S tem otežimo dovod kisika v pljuča, zato se posameznik hitreje zadiha in zmore manj fizičnega napora.

Res zanimiv preizkus. Največjo krizo sem imela na začetku hoje, ker nisem bila navajena tega občutka, da enostavno ni zraka. Kot da bi me zgrabila panika. Potem sem poskusila dihati bolj počasi in res globoko vdihniti. Skozi celoten test hoje tudi nisem mogla povsem izdihniti zraka iz pljuč in sem bila zato čedalje bolj zadihana.  Si težko predstavljam, da bi človek lahko bil športno aktiven na neki vrhunski ravni s takšno boleznijo,

osebno izkušnjo šest-minutnega testa hoje povzema Lena Gabršček, paraolimpijka in kapetanka reprezentance v odbojki sede na prihajajočih olimpijskih igrah v Parizu.

Res je izredno težko. Največje izzive sem imel z vdihom zraka v pljuča. In če pomislim, da smo tukaj na poligonu hodili po ravnem in le nekaj minut … kako težko mora biti bolnikom pri kakšnih aktivnostih, hoji v hrib… Jaz sem že po teh nekaj minutah popolnoma izgubil občutek za pravilno dihanje,

pa je svojo izkušnjo opisal športni novinar na RTV Slovenija in napovedovalec Anže Bašelj.

Dogodek Vsak vdih šteje je obiskal tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. “Vse kar je v korist zdravju na občini močno podpiramo. Predvsem takšne ozaveščevalne dogodke radi gostimo tudi na Prešernovem trgu. Smo se s člani društva pogovarjali, da bi vse podobne ozaveščevalne akcije, tudi z drugimi akterji, združili v en dan tukaj na Prešernovem trgu,” je ob obisku stojnice Društva za pljučno hipertenzijo povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

Dogodek Vsak vdih šteje bo v sredo tudi v Mariboru

Društvo podoben dogodek za ozaveščanje o bolezni in simptomih pljučne hipertenzije pripravlja tudi v Mariboru. Na mariborskem Glavnem trgu jih namreč lahko obiščete v sredo, 22. maja 2024, med 13. in 18. uro. Dogodka se bo udeležil tudi mariborski zdravnik Iztok Fošnarič, dr. med., spec. pnevmologije. Mimoidoči bodo lahko spregovorili z bolniki in člani društva ter se preizkusili v prilagojenem šest-minutnem testu hoje s slamicami.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,014
19.06.2024 ob 07:39
126
23.04.2021 ob 20:24
Preberi več

Več novic

New Report

Close