Vas otrok spravlja ob živce? Povejte mu to!

Foto: Profimedia

Trik, ki bo izboljšal odnos z otrokom.

“V težkih časih radi pozabimo, da so ti časi težki tudi za otroke. Tudi jaz nisem izjema. Ko so bili otroci majhni in sem nenadoma postala mama samohranilka, nisem imela pomoči in časi so bili večkrat težki. Bila sem zaspana, pod stresom in želela sem si, da bi otroci ‘funkcionirali’,“ pravi strokovnjakinja za vzgojo Nicola Schmidt, ki poudarja, da so otroci ogledalo staršev, kar pomeni, da so bili v napornih časih pod stresom tudi njeni otroci.

“In kaj sem jim pokazala nazaj? ‘Ne jezi me. Ne bodi tako naporen. Sodeluj. Spremeni se, nisi OK.’ Zaradi tega sporočila je moj najstarejši sin podvomil vase. Nanj sem izvajala pritisk in ga pahnila v uporništvo in iz ravnovesja, kar pomeni, da je ‘funkcioniral’ še manj,“ priznava Schmidt, ki se je ob lastnih težavah spomnila na modre besede svoje mame. “Mati mi je večkrat rekla: ‘Otrok, danes mi greš na živce. Kaj je narobe? Mislim, da ti moram povedati, da te imam rada.’ Šele pozneje sem spoznala, kako pameten in zdravilen je ta pristop.“

Strokovnjakinja staršem svetuje, naj svojemu naraščaju vsaj enkrat na dan povedo, da ga imajo radi. Kadar so otroci tečni, nejevoljni in vas spravljajo ob živce, pa jim to povejte dvakrat!


“Ko sem sinu začela govoriti: ‘Uf, ta situacija med nama me utruja. Pridi sem, nekaj ti moram povedati. Rada te imam,’ se je vse spremenilo. Spet sva delovala kot ekipa. Videla sem njegovo stisko, bila sem pripravljena odpuščati in obema sem dala več časa, da se bolje zaščitiva pred svetom in njegovim hitrim tempom. Kadar sem jaz tista, ki tečnari, pa mi otroci včasih rečejo: ‘Mama, danes si res tečna. Pridi se pocrkljat. Rad te imam.’,“ je o učinkih te metode še povedala Schmidt.

O avtorju

I. K.

New Report

Close