Vaš malček in tri razvojna dejstva

Uredništvo, 06. februar 2016.

Malčkov razvoj se v njegovih prvih letih življenja hitro odvija, od nemočnega dojenčka do malega človečka.

Malčkov razvoj se v njegovih prvih letih življenja hitro odvija, od nemočnega dojenčka do malega človeka. Razvoj se zgodi tako hitro, da je težko slediti vsem spremembam.

Tri razvojne faze vašega malčka:

1. Miselne igre

miselna igra Google

Osnovne možganske funkcije so že ob rojstvu »na svojem mestu«. Toda možganska skorja – del možganov, ki misli, nadzira prostovoljno gibanje mišic in shranjuje spomine – se začne oblikovati takoj po rojstvu. Vsi možganski procesi pa se pri otroku hitro razvijajo v prvih nekaj letih življenja.

2. Učenje govora

branje otroku Google

Malčki razumejo govor, veliko prej, preden lahko spregovorijo. Pri starosti enega leta, običajno razumejo približno 70 besed, ampak izgovorijo le peščico od njih. Raziskave so pokazale, da malčkov besednjak okoli 18 meseca starosti »eksplodira«, saj se vsaki dve uri (kadar je buden) nauči eno novo besedo.

Pri osmih letih, otroci običajno razumejo približno 10.000 besed, v primerjavi z okoli 30.000 besedami povprečnega odraslega, čeprav je verjetno, da mnoge niti ne bodo izgovorili. Tudi štiri-letnik pozna že približno 4.000 besed. Vsakdo, ki je kdaj poslušal otroka te starosti govoriti o svojem doživetem dnevu, se lahko prepriča, da pozna veliko besed.

3. Levičar ali desničar

kid boy and mother playing together with cup toys Google

Večina eno-letnikov uporablja obe roki enakovredno. V starosti dveh ali treh let pa bo vaš malček verjetno začel nakazovati prednost določeni roki, desni ali levi, in jo več uporabljati. Približno 90 odstotkov otrok uporablja desno roko.

Vprašanje, na katerega pa nihče nima odgovora, je: Zakaj je toliko desničarjev na svetu?

Razlog je genetika, če so starši levičarji, je velika verjetnost, da bodo tudi otroci levičarji. Prav tako je pomembno družbene okolje, saj je bilo levičarstvo včasih nesprejemljivo, govorili so jim, da je to »grda roka« in tako so prisiljeno postali desničarji.

Obstaja teorija, da je več ljudi desničarjev, ker 75 odstotkov otrok v maternici preživi zadnje tedne nosečnosti s svojo desno roko, obrnjeno navzven, da se lahko premika bolj svobodno.

Druga teorija pravi, da je to zato, ker novorojenčki lažje obračajo glavo v desno, kot na levo stran.

Še ena teorija pa pravi, da je to naučeno vedenje, saj odrasla oseba oziroma starš več uporablja določeno roko in tako priuči svojega otroka.

Po izboru uredništva

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 11:04
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več