Varnost otrok je na prvem mestu

Uredništvo, 26. april 2016.

Ustrezen avtomobilski sedež za otroka in pripenjanje sta obvezna, saj se največ nesreč zgodi na kratkih razdaljah.

Uporaba otroških avtomobilskih sedežev je ključna za varnost otrok.

Če potniki v avtu niso pripeti, se lahko hujše poškodbe zgodijo tudi ob zaviranju v območjih z omejitvijo prometa do 30 km/h. Zato otroka dosledno pripenjajte, čeprav gre le za krajšo in umirjeno vožnjo do vrtca, čim prej pa ga tudi navadite, da se pravilno pripne sam. Tako ga boste naučili, da bo poskrbel za svojo varnost tudi, kadar vas ne bo zraven, denimo v šolskem kombiju. Podatki namreč kažejo, da se prav v šolskih prevozih otroci pogosto vozijo na neustreznih sedežih in ne pripeti.

V posnetku si oglejte še, kako je Andrej Brglez, direktor Inštituta za civilizacijo in kulturo otrokom razložil, zakaj je pravilno pripet varnostni pas naš najboljši prijatelj.

[see url=”http://vsebovredu.triglav.si/aktualno/tudi-najkrajsa-voznja-do-sole-naj-bo-varna?utm_source=medovernet&utm_medium=vsebovredu&utm_content=tudi-najkrajsa-voznja-do-sole-naj-bo-varna&utm_campaign=mon-povzetki&cm_mmc=VseBoVredu-_-Medovernet-_-Povzetki-_-tudi-najkrajsa-voznja-do-sole-naj-bo-varna”]Tudi najkrajša vožnja naj bo varna[/see]

Andrej Brglez upa, da bomo z osveščanjem otrokom, staršem, učiteljem in prevoznikom dali brezhiben zgled o obnašanju v prometu in dvignili zanimanje za kakovost prevozov otrok v in iz šole.

»Tako bodo že sami otroci lahko začeli vplivati tudi na navade tistih staršev, ki jih v svojem avtu ne pripenjajo ali ne uporabljajo otroškega avtosedeža. To se žal še vedno pogosto dogaja, čeprav gre za enega najbolj osnovnih, preprostih in vsem lahko razumljivih varnostnih ukrepov,« še dodaja Andrej Brglez.

Osnovna šola varne vožnje uči:

  • Otroke, manjše od 150 centimetrov, prevažajte v ustreznih otroških sedežih. Vrsto avtosedeža prilagajajte otrokovi višini in masi.
  • Varnostni pas zapnite tako, da otroku poteka prek sredine ramena (kar brez jahača ni mogoče, dokler otrok ne doseže višine 150 centimetrov). Naj bo dovolj zategnjen, da se tesno prilagaja otrokovemu telesu. To pomeni tudi, naj ne bodo otroci pozimi v vozilu oblečeni v bunde in plašče, saj to ne omogoča optimalnega stika varnostnega pasu s telesom.
  • Otrok naj po tem, ko se pripne, poravna varnosti pas in zgornji poševni del nekoliko zategne. Na ta način bo ob trku ali močnem zaviranju pot telesa naprej in nazaj občutno krajša. S tem pa se bodo precej ublažile bolečine, ki lahko nastanejo ob povratnem udarcu telesa ob sedež.
  • Če se otrok vozi v jahaču, ki je nameščen na sprednji (sovoznikov) sedež, zračne blazine ne izklapljajte kot na primer pri lupinici. Sovoznikov sedež zamaknite za približno 15 centimetrov nazaj, da povečate razdaljo otroka do zračne blazine.
  • Otroka, navajajte na to, da je tudi pri najkrajši vožnji v avtomobilu pripet. Če ga vedno dosledno pripenjate, ga navajate na to, da to stori tudi sam, brez opozorila. To je še posebej pomembno pri prevozih, kjer starši niso prisotni. Bistvenega pomena pa je tudi zgled starša, ki se sam pripenja.

V posnetku si oglejte, kako izbrati in namestiti pravi otroški sedež.

logo_zavod_vse_bo_v_redu_triglav

Projekt Mesec aktivnosti za zdravje podpira Zavarovalnica Triglav d.d. in Zavod vse bo v redu.

Še več zanimivih zgodb in koristnih nasvetov s področja zdravega življenja si preberite na portalu Vse bo v redu.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,359
16.05.2021. u 23:24
283,841
15.05.2021. u 20:58
110,378
16.05.2021. u 09:34
Preberi več