Varno postavljanje meja pri otroku in mladostniku

Uredništvo, 07. junij 2019.

O tem, kako presegati svoje vzorce, da lahko sočutno vztrajamo ob otroku in ga vodimo pogumno naprej, bomo spregovorili na predavanju Šole za družino, ki jo organizira Študijsko-raziskovalni center za družino, enota Domžale.

Strinjamo se, da je starševstvo najlepša, a hkrati zelo zahtevna življenjska naloga. Z izzivom postavljanja meja se prvič soočimo v obdobju trme in kasneje zelo intenzivno v času mladostništva. Meje vedno postavljamo pri sebi, da se jih otrok uči postavljati zase. Težava nastane, saj marsikdo ne ve, kaj meje sploh so in kako se učinkovito spopasti z njimi.

Temeljna vprašanja, ki se staršem največkrat ob tem postavljajo so:

  • Kako odločno in hkrati sočutno postaviti meje?
  • Kako se odzvati na otroka, ko je vznemirjen in kako doseči, da nas bo ubogal?
  • Kaj ima razvoj samopodobe pri otroku s postavljanjem meja?
  • Kaj se zgodi, če meje pri malčku niso zadosti trdno postavljene? Kaj imajo mladostniki s tem?

O tem, kako presegati svoje vzorce, da lahko sočutno vztrajamo ob otroku in ga vodimo pogumno naprej, bomo spregovorili na predavanju Šole za družino, ki jo organizira Študijsko-raziskovalni center za družino, enota Domžale.

Predavala bo Lidija Bašič Jančar, terapevtka zakonske in družinske terapije. Projekt »Šola za družino« financira občina Domžale in je zato za vse udeležence brezplačen.Predavanje bo potekalo 11.6.2019 ob 18.uri v prostorih Centra za mlade Domžale, Ljubljanska cesta 58, Domžale. Obvezne prijave na: [email protected] ali na tel: 040 255-568 vsaj dva dni pred predvidenim datumom.

Predavateljica: Lidija Bašič Jančar

Lidija Bašič Jančar je zakonska in družinska terapevtka ter vodja enote Študijsko-raziskovalnega centra za družino v Domžalah. Po osnovni izobrazbi je univ. dipl. socialna delavka, samostojna svetovalka in supervizorka na področju socialnega varstva. Njeno področje delovanja so otroci, mladostniki in partnerski odnosi. Je predavateljica in avtorica številnih znanstvenih in strokovnih člankov na temo odnosov. Je tudi doktorska kandidatka Univerze v Ljubljani kor raziskovalka smeri dolgotrajnih partnerskih odnosov.

Organizator: Šola za družino

ŠOLA ZA DRUŽINO – Projekt ozaveščanja in prenosa znanja o starševstvu in partnerstvu, ki temelji na sočutju, pogumu in zavedanju samega sebe.

Namen Šole za družino je srečati se s pomembnimi temami, s katerimi se starši vsakodnevno srečujejo in so skupne vsem: kaj pomeni biti starš, kako vzpostaviti stik s seboj in svojim otrokom, postavljanje meja, kako se odzvati na dileme, ki jih prinese otroški razvoj, kaj prinese rojstvo otroka partnerstvu, kako partnerski konflikt vpliva na otroka in kako se soočati z vsakodnevnimi strahovi in dilemami v partnerstvu. Teme so prilagojene razvoju otroka ter razvoju partnerstva.

Projekt »Šola za družino« financira občina Domžale in poteka v sodelovanju s Centrom za mlade Domžale. Za udeležence je brezplačen.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
25.06.2021. ob 13:23
284,316
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več