VARNA STAROST – vse informacije na enem mestu

Uredništvo, 24. oktober 2012.

Kje najti informacije zase ali za svojce, ko leta pokažejo zobe in začnemo razmišljati o možnostih pomoči ali dodatne varnosti?

Obiščite najpopolnejšo zbirko podatkov, novosti in zanimivosti namenjenih starejši generaciji. Prijavite se na e-novice in sodelujte v nagradnem žrebanju!

Kje najti informacije zase ali za svojce, ko leta pokažejo zobe in začnemo razmišljati o možnostih pomoči ali dodatne varnosti? Na spletu smo našli nadvse zanimiv portal in za odgovore povprašali Petra Arčona, vodjo informacijskega centra:

Kaj je www.varnastarost.si?

Varna starost je več kot spletni portal. Gre za centralno informacijsko točko in svetovalni servis, kjer je na enem mestu zbrano vse, kar bi starejši ali njihovi skrbniki lahko potrebovali, ko se začne razmišljati o preživljanju starosti oz. »najlepših let«.
Na svetovnem spletu je ogromno informacij namenjenih starejšim, vendar je vmnožici informacij težko oceniti, katere vsebine so relevantne. Zato na našem portalu izbiramo in urejamo vsebine v pregledna kazala ter pomagamo krajšati poti do pravih odgovorov in rešitev.

Komu je portal namenjen, zakaj ste se odločili zanj?

Ideja o informacijskemu servisu za pomoč starejšim je nastala iz osebnih izkušenj. V zadnjih nekaj letih smo imeli v širši družini kar nekaj primerov, ko je bilo treba poiskati ustrezne rešitve, ko sorodniki niso več vsega zmogli sami. Izkazalo se je, da na spletu ne obstoja pregledna baza podatkov ter napotkov o možnostih reševanja nastale situacije. Podatke smo začeli sistematično urejati in jih, kot strokovnjaki za komunikacije in sodobne tehnološke rešitve, združili v projektu »varna starost«. Lahko se pohvalim, da smo danes, po skoraj treh letih delovanja, pomagali z nasveti že nekaj tisoč ljudem.

Kje portal varnastarost.si lahko pomaga?

V prvi vrsti gre za pregledno bazo informacij, kjer posebej izpostavljamo poglavja, kot domovi za starejše, oskrbovana stanovanja in pomoč na domu. Gre za regionalno in vsebinsko urejene sezname kontaktnih podatkov ponudnikov, naslovov in spletnih povezav. Pomagamo seveda tudi z nasveti, katera od rešitev dolgotrajne oskrbe je za posameznika najboljša, vemo pa tudi, kje so čakalne vrste daljše in kje jih ni …
Iz izkušenj vemo, da vključitev v katero od oblik dolgotrajne oskrbe ni enostavna, zato poskušamo pomagati tudi s svetovanjem in usmerjanjem na kompetentne strokovnjake. Sodelujemo z izbranimi pravniki, ki imajo izkušnje iz pravil dedovanja in pisanja oporok, s preverjenimi nepremičninskimi svetovalci, ki lahko pomagajo pri oddaji ali prodaji nepremičnin, če niso več v uporabi in finančne strokovnjake, ki lahko predlagajo varne rešitve, tako da bi bila starost zares kar čimbolj brezskrbna …

Kaj so najpogostejša vprašanja: domovi za ostarele, zdravstvene, pokojninske zadeve?

Vprašanja sprejemamo prek maila ([email protected]) in prek naše brezplačne telefonske številke 080 22 46. Najpogosteje sprašujejo o prostih mestih v domovih za starejše. Zelo veliko ljudi išče sebi primerno pomoč na domu, pomagamo pa tudi razjasniti pojme v zvezi oskrbovanih stanovanj. Starejši ali njihovi skrbniki, ki se obračajo na nas, velikokrat ne vedo, da obstaja veliko različnih možnosti – naprimer s sodobno tehnologijo, ki omogoča oskrbo na daljavo, primerno nego in morda kakšnim manjšim posegom v odpravo arhitekturnih ovir, morda vključitev v dom sploh še ni nujna in posameznik lahko ostane v domačem okolju dlje časa. Take so tudi težnje razvoja drugod po Evropi.

Kako poteka osebno svetovanje?

Portal je podprt s klicnim centrom, zato na prvi nivo odgovorov poskrbijo kompetentni operaterji, ki razpolagajo z vsemi podatki. Pri kompleksnejših vprašanjih vrne klic naš svetovalec.
Če se izkaže, da posameznik potrebuje konkretno rešitev, lahko ponudimo najem osebnega svetovalca, ki s pomočjo strokovnjakov za posamična področja tudi dejansko izvede rešitve. Načrtujemo tudi otvoritev fizične svetovalnice, kamor se bodo starejši lahko prišli posvetovat tudi osebno.
In kaj, če ne uporabljamo računalnika?
Želimo biti dosegljivi za vse slovenske upokojence, zato smo izdali brezplačno tiskano brošuro “Vodič do varne starosti”, ki je še vedno na voljo v elektronski obliki. Gre za kratek opis nekaterih dejstev in možnosti, ter opremljen z nekaterimi pomembnimi podatki, ki bi jih morda potrebovali. Naj napovem, da se povezujemo tudi z nekaterimi najbolj branimi tiskanimi in elektronskimi mediji mediji in da se bo o temi varne starosti še veliko pisalo tudi v prihodnje.

Kakšen je odziv in kako ste z njim zadovoljni?

Po skoraj treh letih delovanja še nismo naleteli na nikogar, ki ne bi z navdušenjem sprejel informacije o našem delovanju. Vsi hvalijo idejo brezplačnega servisa za pomoč starejšim in kar nekaj podjetij je, ki so nas podprla in s tem omogočajo naše delovanje. To so starejšim prijazne družbe, ki jih najdete na eminentnem mestu našega portala in naj se jim tudi na tem mestu še enkrat zahvalim. Naš servis pravzaprav ponujam informacije v obe smeri. Zato vabimo tudi vsa podjetja, ki ponujajo kakovostne storitve in izdelke namenjene starejšim, naj se predstavijo pri nas. Ponujamo brezplačen vpis v bazo, zraven pa še mnogo dodatnih možnosti.
Tudi s strani države in uradnih organov prihajajo pozitivne vibracije, kako tudi ne, saj pravzaprav delamo nekaj, kar bi najbrž moralo biti njihovo delo…

Ali lahko še enkrat ponovimo, kako vas poiskati?
Spletna stran: www.varnastarost.si
Elektronska pošta: [email protected]
Brezplačni telefon: 080 22 46

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,425
29.07.2021. ob 13:47
284,506
12.07.2021. ob 21:25
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close