V to mnogi verjamejo, a se hudo motijo in si posledično škodijo

množica, ljudje
Foto: Profimedia

Vprašali smo strokovnjakinjo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da Slovenci spimo premalo. Njihove zadnje raziskave kažejo, da glede na priporočila za odrasle (od sedem do devet ur spanja dnevno) v Sloveniji dovolj spi le tretjina odraslih (33 odstotkov moških in 37 odstotkov žensk med 18. in 74. letom starosti) in le nekaj več kot petina otrok in mladostnikov (devet ur ali več na noč).

“Pomanjkanje spanja je povezano s slabšo kakovostjo življenja in slabšim počutjem ali razpoloženjem, s poškodbami, kroničnimi boleznimi, duševnimi boleznimi, povečanimi stroški zdravstvenega varstva in izgubo delovne produktivnosti, zaradi česar ga v svetu obravnavajo kot javnozdravstveni problem. /…/ Pomanjkanje spanja povzroča slabo počutje, vodi do motenj v zbranosti, pozornosti in spominu, škodi posameznikovi produktivnosti in je povezano z večjo verjetnostjo za glavobol, možgansko kap, Alzheimerjevo bolezen in druge bolezni živčevja. Neustrezen spanec slabo vpliva na možgane ne le neposredno, temveč tudi prek srčno-žilnega, hormonskega in imunskega sistema,” o nevarnostih pomanjkanja spanca pišejo na spletni strani NIJZ.

Foto: Profimedia

Nekateri pa spijo preveč in tudi to ni zdravo

“Študije so pokazale, da preveč in premalo spanja vpliva na pojavnost srčnega infarkta,” je razložila redna profesorica dr. Leja Dolenc Grošelj, dr.med., s Kliničničnega inštituta za klinično nevrofiziologijo, UKC Ljubljana, in vodja Centra za motnje spanja v Ljubljani. Poznamo pa tudi hipersomnijo, bolezni, zaradi katerih so osebe, čeprav dobro spijo ponoči, podnevi zelo zaspane. Sem spadata narkolepsija in idiopatska hipersomnija.

Okoli spanja kroži ogromno mitov, med drugim se govori, da se lahko naspimo ‘za nazaj’.
Dr. Dolec Grošelj pravi, da to ne drži. “Ne moremo se naspati za nazaj niti na zalogo. Če spimo med koncem tedna dve uri več kot med tednom, pomeni, da smo v kroničnem pomanjkanju spanja.”

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,710
19.04.2024 ob 19:39
399
11.04.2024 ob 08:45
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close