‘Stimulans’ športnikov za boljše rezultate v resnici bolj škoduje kot koristi

To razvado ima vsak peti, a so države severno od nas, kjer ženske v številu prekašajo moške. Zaradi nje umre devet Slovencev na dan. Ne bodite med njimi!

Po zadnjih podatkih Eurostata skoraj vsak peti Evropejec (19,7 %) kadi vsak dan. Največji kadilci so Bolgari, Turki, Grki, Madžari in Latvijci, najmanj kadilcev pa prihaja iz Švedske, Islandije, Finske, Norveške in Luxemburga. Slovenija je blizu povprečja Evropske unije z 18,7-odstotka kadilcev.

Čeprav je med kadilci v večini več moških, to ne velja za Dansko in Švedsko.

Vsi vemo, a le redki se zavedajo

“Vsi vemo vse, kaj cigareta naredi in samo redko kdo se začne zavedati, kaj je za tem zavedanjem,” razmišlja Andro Fini Skaleras, udeleženec delavnice za opuščanje kajenja v sklopu Zdravstvenega doma Ljubljana (ZDL).

Posledice kajenja, tudi pasivnega, so znane. Ker pa pomembno vplivajo tako na kadilce, kot tiste bližnje, jih vseeno ponovimo. “Kajenje vpliva na nastanek in razvoj vrste bolezni. Zelo velik je vpliv nikotina na nastanek in razvoj bolezni srca in žilja ter na umrljivost zaradi tega. Večina uporabnikov nikotinskih izdelkov umre prav zaradi teh bolezni. Nikotin povzroča zoženje žilja, motnje srčnega ritma, vpliva na patološke spremembe lipidnega statusa v krvi, pospešuje aterosklerotične spremembe v ožilju, povzroča motnje strjevanja krvi in posledično nastanek strdkov (trombusov). Vse to vodi do nastanka srčnih in možganskih kapi, invalidnosti in smrti. Nikotin pospešuje tudi razvoj malignih obolenj, vpliva na različne bolezni prebavnega trakta, zoženje bronhusov in na genito-urinarni sistem (impotenca). Vpliva tudi na endokrini sistem in sicer spreminjanja nivoje različnih hormonov, kar ima za posledico vpliv na celotni organizem (poviša vrednosti stresnega hormona kortizola, pa tudi adrenalin, noradrenalin itd.),” našteva dr. Tomaž Čakš, vodja Območne enote Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ) Ljubljana in koordinator programov opuščanja kajenja na NIJZ.

Izjema niso niti športniki. “Veliko je tveganje za vse športnike, ki uporabljajo nikotin kot nekakšen “stimulus”, da bi dosegli boljše uspehe,” poudarja Čakš. “Ni jasnih dokazov, da bi se povečala moč ali kaj drugega, če se uporablja nikotin. Poveča se samo tveganje za vse prej naštete bolezni.”

Od skupinskih do individualnih pomoči

Programov za odvajanje kajenja je več. Eden bolj uspešnih je delavnica za opuščanje kajenja pod okriljem ZDL, ki ga obiskuje tudi naš sogovornik, Andro Fini Skaleras. In kje vidi največje prednosti? “To hipno zaupanje,” je jasen, “ker ko ti prideš tja in še prej pokadiš dve, tri cigarete, si v neki stiski, a sem videl, kako se je to v skupini v hipu stopilo.” Andro je, podobno kot mnogokrat ostali udeleženci, v skupino pripeljal tudi prijatelja.

Skupinsko obliko pomoči za opuščanje kajenja v ZDL sicer izvajajo že dve desetletji. “Kdor se ne more udeležiti skupinske, se lahko odloči za individualno. V programu je šest srečanj, vsako srečanje ima svojo vsebino. Gre pa za to, da postopoma, ljudje začnejo razmišljati, zakaj je treba opustiti kajenje, kaj kajenje pravzaprav spremeni pri človeku, in kaj pridobi, ko opusti kajenje. Udeleženci pridobijo informacije, kako jim bo lažje spremeniti navado in zasvojenost in bodo potem lahko brez težav in bolj svobodno živeli,” našteva Jožica Mesarič, profesorica zdravstvene vzgoje ZD Ljubljana.

V delavnicah si boste med drugim odgovorili na naslednja vprašanja: Zakaj kadim in zakaj je vredno opustiti kajenje? Kateri načini in možnosti so mi v pomoč pri opuščanju kajenja? Ob kakšni priložnosti si cigareto najbolj želim in kako se spoprijeti s takšnimi situacijami? Kako premagati morebitno telesno ali duševno zasvojenost in nadzorovati telesno težo? Kako se spoprijeti s stresom? Kako vzdrževati nekajenje? Kako se kot nekdanji kadilec dobro znajti in pravilno odločati v nepredvidljivih situacijah, kjer je velika nevarnost za ponovitev kajenja?

Lahko pokličete v zdravstveni dom in se prijavite, tako da ni potrebno nobene napotitve, lahko pa tudi prek ambulante družinske medicine, če želite, in vas od tam napotijo k nam. Je brezplačno, ker je financirano s strani obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Jožica Mesarič, profesorica zdravstvene vzgoje ZD Ljubljana, o tem, kako se lahko pridružite programu.

Ne, ni bolj zdrava alternativa!

Kaj pa vejpanje? Podatki Eurostata razkrivajo, da najpogosteje vejpajo Francozi, Poljaki in Nizozemci, najmanj pa Španci in Turki. V Sloveniji vejpa manj kot odstotek vprašanih.

dekle s cigaretnim dimom
Foto: Giorgio Trovato, Unsplash

Uporaba elektronskih cigaret ima takojšnje neposredne učinke na dihala, opozarjajo na NIJZ. Prof. dr. Panagiotis Behrakis, specialist pulmolog intenzivist iz Medicinskega centra v Atenah, ki je tudi vodja nacionalne skupine strokovnjakov za nadzor nad tobakom v Grčiji, izredni profesor na Univerzi v Atenah in Harvardu ter predsednik znanstvenega odbora Helenskega društva za boj proti raku za NIJZ opozarja, da so “eksperimentalne raziskave na ljudeh zagotovile jasne dokaze, da ima uporaba elektronske cigarete takojšnje vnetne in mehanske učinke na dihala, ki se kažejo kot zmanjšanje izdihanega NO ter povečanje pretočnega upora in impedance dihalnega sistema. Učinki so bili izrazitejši pri osebah z astmo. Pri zdravih prostovoljcih, izpostavljenih aerosolu elektronskih cigaret, pa so v raziskavah prikazali mehanske in dražilne učinke.”

Na učinke dolgoročnega vdihavanja aerosola elektronskih cigaret in ogrevanih tobačnih izdelkov je opozorila tudi doc. dr. Mihaela Zidarn, dr. med. specialistka pulmologije in alergologije iz Klinike Golnik.

Zdravstvene učinke novejših tobačnih in nikotinskih izdelkov je težko ovrednotiti. Za oceno varnosti za zdravje katerega koli zdravila ali medicinskega pripomočka je treba izvesti predklinične in klinične študije, ki potekajo v več fazah in vključujejo primerjavo s placebom. Za nobenega od novejših tobačnih in nikotinskih izdelkov ni bila opravljena takšna ocena. Dolgoročne učinke uporabe novejših tobačnih izdelkov bo možno oceniti po več desetletjih porabe, pa še takrat bo ocena otežena, ker je na trgu ogromno različnih naprav in izvornih surovin, iz katerih izvira nikotin, ter dodatkov v proizvodih,” je jasna.

Novi tobačni in nikotinski izdelki prav tako vsebujejo nikotin, ki povzroča zasvojenost ter številne toksične in rakotvorne snovi. “Arome privabijo predvsem mladostnike. Dosedanje raziskave so pokazale, da so številne arome, ki jih vsebujejo novi izdelki, citotoksične. Uporabniki novejših izdelkov imajo večjo verjetnost bronhitisa, astme in oteženega dihanja. Večja je tudi pojavnost kroničnih bolezni dihal, ki so sicer tipične za kadilce, kot je KOPB in emfizem. Objavljeno je bilo več primerov bolnikov s fibrozo malih dihalnih poti, ki sicer ni značilna za kadilce. Novi izdelki povzročajo tudi lipoidno pljučnico, intersticijsko pljučno prizadetost, bronhiolitis, difuzno alveolarno krvavitev in pljučnega raka,” našteva posledice pulmologinja.

Obetajo se spremembe zakonov

Današnji svetovni dan brez tobaka pod geslom Za Slovenijo brez tobaka in nikotina 2040 sicer zaznamuje zaostrovanje zakonodaje, ki prepoveduje arome in aromatične snovi v ogrevanih tobačnih izdelkih.

Zaenkrat gre še za predloge zakonov.

Na ministrstvu za zdravje so pripravili novelo Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, s katero v slovenski pravni red prenašajo Delegirano direktivo Komisije, ki državam članicam nalaga, da prepovejo prepoved značilnih arom (npr. sadja, začimb, zelišč, alkohola, bonbonov, mentola, vanilje…) in aromatičnih snovi v ogrevanih tobačnih izdelkih.

“Poleg prepovedi arom v ogrevanih tobačnih izdelkih predlog zakona omejuje privlačne arome (npr. sadne ali sladke) tudi v elektronskih cigaretah, z namenom da bodo ti izdelki manj privlačni za otroke in mladostnike, med katerimi njihova uporaba strmo narašča in je precej višja kot med odraslimi. Zaradi privlačnih arom so elektronske cigarete prijetnejše za uporabo, napačno zaznane kot manj škodljive od klasičnih cigaret ali celo kot neškodljive. Zaščititi želimo zdravje otrok in mladostnikov in vseh drugih uporabnikov, ki vdihavajo škodljive snovi v aerosolu elektronskih cigaret,” je strnila Vesna Marinko, vodja Sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti na Ministrstvu za zdravje.

Prepoved arom v elektronskih cigaretah so denimo že uvedle: Avstrija, Litva, Finska, Estonija, Danska, Madžarska, Nizozemska, Norveška pa v celoti prepoveduje prodajo elektronskih cigaret.

Da bomo lahko učinkoviteje izvajali zakonodajo, so predlagali tudi prepoved prodaje in uvoza tobačnih in povezanih izdelkov s strani posameznikov ter prepoved pridobivanja teh izdelkov s strani mladoletnih ali preko spleta.

Ko bo zakon sprejet, tudi ne bo več dovoljeno kajenje v kadilnicah. “Obstajajo prepričljivi znanstveni dokazi, da so se kadilnice kljub prezračevanju, filtriranju in drugim tehničnim ukrepom večkrat izkazale za neučinkovito zaščito pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu,” je ukrep pojasnila Vesna Marinko.

Avtor
Piše

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,769
16.02.2023 ob 20:26
3,657
19.09.2023 ob 12:49
3,889
28.09.2023 ob 10:10
1,226
29.09.2023 ob 10:17
7,519
20.09.2022 ob 14:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close