Gre za progresivne bolezni, zato je več treba delati na preventivi

Nasmeh
Foto: Lesly Juarez, Unsplash

Dostopnost do zobozdravstvenih storitev omejuje tudi administrativno omejevanje financiranja storitev.

Bolezni ustne votline so progresivne, zato sta preventiva pred razvojem in preprečevanje njihovih posledic izrazito pomembna. “V Sloveniji se širijo pravice zavarovancev predvsem na področju zdravljenja težav v ustni votlini (kurativni posegi), manj pa se namenja preventivnih ukrepom, kamor bi si želeli v prihodnosti pripeljati ta zobozdravstveni sistem,” opozarja Krunoslav Pavlović, dr. dent. med., predsednik Odbora za zobozdravstvo.

Dovolj zobozdravnikov, premalo programov

Kot je povedal Pavlović, dostopnost do zobozdravstvenih storitev omejuje tudi administrativno omejevanje financiranja storitev. “Predvsem pa je zaskrbljujoče, da v Sloveniji nima opredeljenega osebnega zobozdravnika kar 560.000 ljudi. V sistemu primanjkuje približno 400 programov zobozdravstvene dejavnosti, čeprav je zobozdravnikov dovolj. Žal pa zakonodaja in pravila ZZZS onemogočajo, da bi si ti neopredeljeni bolniki izbrali tistega zobozdravnika, ki si ga zares želijo oziroma mu zaupajo,” ugotavlja Pavlović.

Vpeljati zobozdravstvo v obliki preventive v univerzalno zdravstveno kritje

Naša košarica zdravstvenih storitev je povsem v nasprotju s smernicami, ki jih zagovarja Svetovna zdravstvena organizacija, še opozarja Pavlović. “Sicer se moramo zavedati, da v večini držav po svetu zdravstveno zavarovanje ne krije zobozdravstvenih storitev, kakor jih imamo krite v Sloveniji, oziroma da zobozdravstvene storitve niso del košarice zdravstvenega zavarovanja. Zato se z vprašanjem, kako vpeljati zobozdravstvo v obliki preventive v univerzalno zdravstveno kritje, ukvarjajo tudi pri Svetovni zdravstveni organizaciji in v evropskih zdravstvenih sistemih.

Ustne bolezni lahko povzročijo pljučnice, povezane so s slabšim potekom zdravljenja kroničnih bolezni, pri nosečnicah pa so povezane s prezgodnjim porodom.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,990
26.05.2023. ob 16:40
3,245
20.02.2023. ob 07:39
24,036
24.05.2023. ob 12:05
12,496
02.12.2022. ob 16:56
141,631
28.05.2023. ob 21:53
Preberi več

Več novic

New Report

Close