V radiatorju šumi

Svetujemo, kako pravilno odzračiti radiator in rešiti še ostale nevšečnosti z ogrevanjem.

Težave, ki jih lahko povzročajo radiatorji, je kar nekaj: pokanje, šumenje, radiatorji se ne segrejejo v celoti … V številnih primerih boste morali poklicati na pomoč strokovnjaka, še posebej, če živite v bloku. A kakšno težavo, predvsem, kako se znebiti zraka v radiatorjih, lahko rešite tudi sami. 

V radiatorju poka

Radiatorji se pri segrevanju raztezajo in pri ohlajanju krčijo, aluminijasti bolj kot jekleni ali litoželezni. Zaradi tega nastajajo majhni premiki, ki povzročajo pokanje. Pri členastih radiatorjih pa nastajajo raztezki tudi med posameznimi členi, ki se neenakomerno segrevajo.

Pokanje v radiatorjih kaže zgolj na to, da se temperatura radiatorjev spreminja. To ni znak, da je kaj narobe.

Če vas to moti, lahko poskrbite, da bo temperatura ogrevne vode čim bolj enakomerna, torej da bo avtomatska temperaturna regulacija ogrevanja delovala glede na zunanjo temperaturo.

V radiatorju šumi

Pravzaprav šumi v radiatorskem ventilu in to takrat, ko je hitrost pretoka ogrevne vode skozi ventil prevelika. To je posledica prevelike razlike v tlaku pred in za ventilom. Običajno se to dogaja v nižjih etažah starejših večstanovanjskih stavb, kjer je razvod ogrevanja urejen z dvižnimi vodi.

Ta šum lahko odpravite z zamenjavo radiatorskega ventila, ki mora biti dinamično nastavljiv. Najboljša je kombinacija termostatskega radiatorskega ventila in regulatorja diferenčnega tlaka.

Najbolje je, če to napako odpravite za celotno stavbo s hidravličnim uravnoteženjem razvodnega sistema.

Eko sklad nudi nepovratne spodbude za hidravlično uravnoteženje celotnega sistema ogrevanja. Vendar tu potrebujete soglasje stanovalcev bloka.

Del radiatorja je topel, del pa mrzel

V ogrevalnem sistemu je voda tista, ki prenaša toploto od kotla do radiatorjev. Če v delu radiatorja voda ne kroži, se tisti del ne segreje. Vzrokov zato je lahko več: 

  • Hladen zgornji del radiatorja in topel spodnji del kaže, da je v radiatorju zrak. To je znak, da ga morate odzračiti.
  • Če je po vertikali del radiatorja ob ventilih topel, drugod pa hladen, kaže na to, da je oddaljeni del radiatorja zamašen, da so se tam nabrale usedline. Najprimernejši ukrep je, da usedline trajno odstranijo v celotnem ogrevalnem sistemu.
  • Topel zgornji del radiatorja in hladen spodnji del pomeni, da je pretok vode skozi radiator zelo majhen. Verjetno je termostatski ventil priprt ali pokvarjen. Če pa je hkrati v prostoru dovolj toplo, je ogrevanje primerno in se ne obremenjujte s temperaturo radiatorja.

Neenakomerno ogret radiator lahko vpliva tudi na točnost meritve in na plačilo ogrevanja po dejanski porabi. Običajno v vašo škodo.

V radiatorju brbota

Brbotanje ali žuborenje v radiatorju se pojavi pri dvofaznem toku (voda in zrak) v ceveh ali radiatorjih. Izginilo bo, ko bo celotna instalacija, vključno z radiatorji, odzračena in sistem pravilno napolnjen.

Pred in po odzračevanju preverite tlak v sistemu in po potrebi dopolnite z vodo.

Žuborenje v radiatorju je lahko tudi znak, da je v njem zrak, obtočna črpalka pa je tako močna, da vodo kljub temu pošilja v radiator. Takrat v radiatorju pada ogrevna voda kot slap, kar je moteče.

Tudi v tem primeru pomaga odzračevanje. Kako pa to naredite, preberite v nadaljevanju, kot tudi, kaj narediti, če radiator pušča. Kliknite tukaj.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 15:56
110,159
19.06.2021. ob 17:48
Preberi več