V Ljubljani od 14. maja 2014 nov ekotržni dan ob sredah

Uredništvo, 12. maj 2014.

Letošnjo 15-letnico delovanja bo obeležila uvedba dodatnega tržnega dne ob sredah, z začetkom to sredo, 14. maja, na Pogačarjevem trgu (osrednja tržnica).

Ekološko, sveže in okusno, pa seveda pridelano čim bliže! To je že ves čas geslo ljubljanske ekološke tržnice, na kateri v centru Ljubljane že petnajst let vsako soboto ponujajo živila s slovenskih ekoloških kmetij. Letošnjo 15-letnico delovanja bo obeležila uvedba dodatnega tržnega dne ob sredah, z začetkom to sredo, 14. maja, na Pogačarjevem trgu (osrednja tržnica). Na ta dan bo dvanajst ekoloških kmetij in malih predelovalcev kupce pozdravilo s svežo pomladno ponudbo in pokušino.

Inštitut za trajnostni razvoj (ITR), ki koordinira razvoj in delovanje ekološke tržnice, si je za dodaten tržni dan prizadeval že več let. Da je letos uspelo, so ITR in kmetom pomagale izkušnje s Trubarjevo zeleno tržnico (v organizaciji društva Prostorož lani in predlani). Anamarija Slabe, direktorica ITR, pravi: »Z ljubljansko ekotržnico smo začeli leta 1999 na dveh stojnicah na nabrežju Ljubljanice, naslednje leto jih je bilo že 10, leto kasneje pa smo se preselili na osrednjo ljubljansko tržnico na Pogačarjev trg. Ves čas je rasla tako ponudba, ki danes obsega že 30 stojnic, kot tudi krog kupcev, ki vse bolj cenijo ne le certificirano ekološko hrano, temveč še zlasti tisto, ki je ekološko pridelana v Sloveniji. Na ekotržnici kupimo res svežo zelenjavo in sadje, saj kmetje tisto, kar ponudijo, naberejo prejšnji dan. Poleg tega z nakupom podpiramo slovenske ekološke pridelovalce in s tem varujemo našo vodo, tla in naravo

Kerin_Sredina_ekotrznica_Ljubljana

Ob sredah bo na voljo večina ponudbe, kot je na ekotržnici ob sobotah. Delovni čas bo prilagojen odzivu kupcev in razpoložljivosti pridelkov. Uradno so sicer lahko prodajalci na tržnici od 8. do 18. ure (poleti), ker pa ponujajo le tisto, kar zraste na njihovih njivah, zaloge pač niso neomejene. Uvedbo ekotržnice l. 1999 je podprla tudi Mestna občina Ljubljana. Letos so se na ITR spet obrnili nanjo, in sicer s prošnjo za zagotovitev bolj stalne lokacije za ekotržnico. Vse pogostejše sobotne prireditve in vse daljši novoletni sejem na Pogačarjevem trgu so za vse na ekotržnici prava nočna mora, saj takrat dobesedno izgine: ekološki kmetje se morajo premakniti na druge lokacije in kupci jih pogosto ne najdejo. Na ITR pravijo: »Upamo, da bo v času prireditev na Pogačarjevem trgu sobotna ekotržnica kmalu lahko potekala na Stritarjevi ulici, da jo bodo stalni kupci in obiskovalci mesta lahko našli. Za novo sredino ekotržnico pa upamo, da bo čim bolje izpolnjevala želje po pogostejši ponudbi svežih slovenskih ekoživil v Ljubljani.«

Vabljeni torej 14. maja 2014 na Pogačarjev trg po ekološko hrano: svežo sezonsko zelenjavo, dober in raznovrsten kruh ter moke in kaše, okusno in zdravo pecivo, vključno s presnimi sladicami; pa tudi po sadje in sokove, živila iz konoplje, testenine, in še kaj se bo našlo.

Otvoritev sredine ekotržnice lahko spremljate tudi na povezavi: Dogodek na Facebooku.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,295
15.06.2021. ob 19:35
110,159
20.06.2021. ob 12:01
Preberi več