V kateri šport usmeriti otroka v novem šolskem letu?

Oglasno sporočilo, 20. september 2021.
GibanjeŠport
Powered by:
Avtor: Hervis

Juhuhu, novo šolsko leto je tu! Se vaši otroci že veselijo vseh novih dogodivščin, ki jih čakajo? Skok v šolske klopi pa je lahko za marsikaterega otroka tudi stresen – domače naloge, testi, spraševanja, samostojno delo … Večurno sedenje lahko slabo vpliva na zdravje naših najmlajših, zato izberite primerno rekreacijo, s katero se bo otrok sprostil in razgibal!

Niste prepričani, katera športna aktivnost je najprimernejša za vašega malčka? V nadaljevanju preverite, katero izbrati glede na osebnost in fizične lastnosti svojega malčka, da mu bo posamezna aktivnost še dolgo v zabavo. V nasvete smo vključili tudi zelo pomemben finančni vidik športe opreme posamezne aktivnosti.  

Kaj upoštevati pri izbiri športa? 

Vsaka dejavnost ni primerna za vsakega otroka. Ko se odločate, kateri šport izbrati, upoštevajte naslednje dejavnike: 

 1. Starost:  
  Otroci, stari med 6 in 9 let, imajo sicer že razvite osnovne motorične sposobnosti, a pri teh letih težko izvajajo kompleksnejše gibe. Prav tako redko zmorejo razmišljati o strategiji in tekmovanjih. 
   
 1. Zanimanje:  
  Nepošteno je, da bi otroku izbrali šport, ki ga ne zanima, potem pa od njega zahtevali, da ga pridno trenira. Izbrati morate dejavnost, ki tudi otroka zanima in mu je všeč. Za začetek lahko opazujete, katere športe rad spremlja, med letom pa ga ne pozabite redno spraševati, ali v treningih uživa oziroma ali so mu všeč.  
 1. Temperament:  
  Razmislite, kako se vaš otrok obnaša. Je družaben in bi mu bolj ustrezal ekipni šport? Ali se raje drži zase? Ima rad dejavnosti, pri katerih mora strateško razmišljati?  
 1. Telesne sposobnosti:  
  Je vaš otrok zelo visok? Hiter? Gibčen? Ima širša ramena? Izberite aktivnost, ki bo otroku ustrezala tudi na fizični ravni, pri čemer lahko za pomoč zaprosite tudi šolske športne pedagoge. 
 1. Izvedljivost:  
  Popolnoma nesmiselno je, da izberete dejavnost, ki se je bo lahko otrok udeležil enkrat mesečno, ker mu ne bo ustrezala ura treninga ali pa ne bo imel prevoza. Izberite aktivnosti, ki se jih bo otrok lahko udeležil. 
   
 1. Športna oprema: Pri izbiri aktivnosti moramo upoštevati tudi potrebno športno opremo. Kaj potrebuje za nemoteno treniranje in ali ste mu to finančno zmožni omogočiti? 

Za vas smo poiskali trenutno najbolj priljubljene športe in razkrili, za kakšne otroke so primerni ter kolikšen strošek predstavljajo. 

Nogomet 

Nogomet je ena izmed najbolj priljubljenih izbir vseh, ki imajo radi ekipni šport. Primeren je praktično za vse otroke, saj so treningi v večini razdeljeni in prilagojeni starosti. Za nogomet se odločajo predvsem starši, katerih otroci imajo radi športe z žogo, so hitri in spretni z nogami. 

Najbolj osnovna oprema, ki jo otrok potrebuje, je vsekakor obutev. Za nogomet na travi se uporabljajo kopačke, za dvoranski nogomet pa prilagojeni športni copati, namenjeni prav dvoranskemu športu. Cena obutve se giblje med 30 in do približno 100 €. Veliko je odvisno od potreb in velikosti noge otroka. Nogometne žoge so na voljo v klubih, zato na začetku nakup ni potreben. 

Za varno branjenje gola vratar potrebuje tudi rokavice. Tudi cene rokavic so zelo raznolike – od 20 do 100 €. Za dodatno varnost nekateri otroci uporabljajo tudi ščitnike, ki stanejo od 20 do 40 €. 

Športna oblačila v večini otroci po simbolični ceni dobijo v klubu, seveda pa lahko otroka dodatno motivirate tako, da mu podarite dres njegovega najljubšega igralca. 

Košarka 

Še en ekipni šport, ki se ga udeležujejo predvsem nekoliko višji otroci. Košarka je odlična izbira za vse otroke, ki so natančni, spretni z žogo in imajo dobro koordinacijo.  

Tudi pri košarki je osnovna oprema obutev. Cene se gibljejo med 30 in 100 €. Košarkaške žoge in koši so na voljo v klubu, zato nakup ni potreben. Za začetek je dovolj, da ima otrok udobna oblačila, pozneje pa po navadi dobi klubski dres. Tudi tukaj lahko otroka dodatno motivirate s privlačno opremo za treniranje košarke doma

A group of people climbing a rock wall Description automatically generated
Avtor: Hervis

Plezanje 

Plezanje je individualni šport in zato odlična izbira za otroke, ki se raje držijo bolj zase. V Sloveniji imamo vedno več plezalnih sten – tako naravnih kot tudi umetnih. Plezanje je zato danes mogoče tudi v slabših vremenskih pogojih. Aktivnost je primerna za otroke, ki radi strateško razmišljajo, od fizičnih predispozicij pa imajo plezalci običajno dolge okončine. Pomembno je tudi, da se otrok ne boji višine. 

Pri opremi je na prvem mestu varnost. Otrok potrebuje čelado in plezalni pas, oboje pa je navadno na voljo v klubu. Poleg tega so priporočljivi tudi plezalni čevlji. Cena slednjih je med 30 in 100 €, za začetek pa lahko otrok uporablja tudi običajne športne copate. 

Atletika 

Vsi poznamo rek, da je atletika kraljica športov. Znotraj atletike sicer obstaja več disciplin. Za začetek se lahko otrok preizkusi v različnih, da ugotovite, katera mu najbolj leži. V splošnem je tek na kratke razdalje najbolj priljubljen med otroci, ki so že sami po sebi nekoliko bolj eksplozivni, tek na dolge proge pa je pogosto izbira bolj umirjenih otrok. 

Tudi tukaj je osnovna športna oprema obutev. Izbira tekaških čevljev je odvisna od same discipline, a tudi terena, po katerem otrok teče. Cena tekaških copatov je od 20 do 100 €. Posebnih oblačil otrok na začetku ne potrebuje.  

A child holding a tennis racket Description automatically generated with medium confidence
Avtor: Hervis

Tenis 

Vse bolj priljubljen šport je tudi tenis. Danes je na voljo ogromno teniških igrišč na različnih terenih. Tenis je primerna izbira za otroke, ki imajo dobre motorične sposobnosti in so eksplozivni.  

Športna oprema za tenis v osnovi zajema lopar, teniške žogice ter športno obutev. Izbira ter posledično cena sta odvisni od več dejavnikov, podrobnejše informacije pa si lahko preberete v prispevku Koliko stane igranje tenisa? 

Ko se odločate za najprimernejši šport za svoje najmlajše, je na koncu najpomembneje upoštevati otrokove želje. Nobene potrebe ni, da otrok postane profesionalni športnik; pomembno je, da v aktivnosti uživa ter se zabava. Vso potrebno opremo lahko najdete v Hervisovi spletni trgovini, vedno pa ste dobrodošli tudi v naših poslovalnicah, kjer vam bodo naši prodajalci z veseljem svetovali. 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,986
19.10.2021. ob 13:10
110,292
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close