V avtomatih na Pediatrični kliniki upoštevajo priporočila prehranskih strokovnjakov

Uredništvo, 06. junij 2014.

Pediatrična klinika sledi sklepom Strokovnega sveta UKCL, da postopno umika iz avtomatov pijače z dodanim sladkorjem. Zato so že do zdaj imeli v avtomatih različne vode brez dodanega sladkorja in to ponudbo so v teh dneh še razširili.

Na Pediatrični kliniki imajo v vseh nadstropjih (3 kleti, 3 pritličja in 5 nadstropij) nameščenih 14 avtomatov (eden poskusni). V 7 so na voljo topli napitki in vsi imajo možnost izbire napitka brez sladkorja.

V vseh drugih avtomatih, ki so namenjeni predvsem zaposlenim, ki nimajo svoje lastne prehrane, so na voljo zelo različni izdelki od pijač brez sladkorja do takšnih z dodanim sladkorjem, oreščkov, jogurtov, jabolk, slanih in sladkih prigrizkov, sendvičev itd., ker je po teh izdelkih povpraševanje tako s strani zaposlenih kot tudi obiskovalcev – odgovornih in zdravih staršev.

Pediatrična klinika sledi sklepom Strokovnega sveta UKCL, da postopno umika iz avtomatov pijače z dodanim sladkorjem. Zato so že do zdaj imeli v avtomatih različne vode brez dodanega sladkorja in to ponudbo so v teh dneh še razširili.

Vodstvo Pediatrične klinike je bilo prvo in edino v UKCL, ki je v čakalnicah specialističnih ambulant zagotovilo avtomat z izključno zdravo ponudbo domačih proizvajalcev pod sloganom Zdrav otrok – Zdrav obrok. Žal povpraševanja po tovrstni zdravi hrani ni bilo dovolj, da bi se ponudnik odločil, da po poskusni dobi zadrži avtomat v Pediatrični kliniki.

avtomat_s_hrano

Foto: Profimedia

Potem so v čakalnici specialističnih ambulant zagotovili avtomata s pestro ponudbo in upoštevali vse pripombe, ki so jih prejeli, saj ponudnik upošteva vse naše zahteve.

Ko je predstojnik kliničnega oddelka Pediatrične klinike prejšnji teden na javni televiziji kritiziral ponudbo v avtomatih na Pediatrični kliniki in tudi netočno navedel, da je avtomat s ponudbo sladkih pijač na vhodu na njegov klinični oddelek in da nima nobene možnosti vplivanja, je vodstvo nemudoma pozvalo vodjo Službe za bolniško prehrano in dietetiko, gospo Andrejo Širca Čampa, da pregleda ponudbo v vseh avtomatih in predlaga izboljšave.

Posredovala je naslednje mnenje:

»1. Zagotovo se vsemu sladkorju ne bomo nikoli popolnoma izognili in zato tudi ne vidim potrebe. V zdravi prehrani ima svoje sicer majhno mesto, vendar ga ima. “Orto” prepovedi tudi nikoli ne prinesejo rezultatov, kakršnih si želimo. Poleg tega so določeni otroci in odrasli, ki jim sladka pijača predstavlja dragocen vir energije, kadar jo ob bolezenskem stanju potrebujejo in teh, ki tudi čakajo pri nas na ambulantni pregled ne smemo pozabiti (anoreksija, hematološki bolniki, s spremembo zaznave okusa,…).

2. Avtomati za tople napitke (tudi kavo) niso sporni (ti so zagotovo in izključno namenjeni zaposlenim in staršem, ki ob čakanju ob bolniški postelji zagotovo potrebujejo tudi tovrstno poživilo, količino sladkorja pa si lahko dozirajo po svoje ali se mu v celoti izognejo).

3. V avtomatih s hrano je del, namenjen navadni vodi, mineralni vodi, navadnemu jogurtu in sendviču, sila majhen(1/3 prostora), večji del pa res predstavljajo čokolada sladki prigrizki  in sladke pijače. Ti avtomati so namenjeni predvsem zaposlenim. Eden je postavljen pred zdravniškimi sobami in eden pred predavalnico, kamor starši in otroci sila redko zaidejo, preostali avtomati s podobno vsebino pa se nahajajo v ambulantnem delu (čakalnica) in pred oddelki v prvem nadstropju (kirurgija) in drugem in četrtem nadstropju in so namenjeni predvsem obiskovalcem.

4. Predlagam, da naj se v avtomatu v ambulantni čakalnici nahajajo le voda, mineralna voda, navadni jogurt, 100% sok, sveže in suho sadje (jabolka), oreščki in študentska hrana ali morda kakšni krekerji in sendviči.

5. V naslednjih mesecih predlagam, da postopoma poiščemo skupaj s ponudniki avtomatov dodatne oblike zdravih prigrizkov. Predlagam dodatno uvedbo avtomata s sadjem, takšnega kot je že v avli glavne stavbe UKCLJ.«

V skladu z zgornjimi priporočili so takoj vzpostavili kontakt s ponudnikom in od danes naprej so avtomati na Pediatrični kliniki v celoti urejeni s priporočili strokovnjakinje.

To je začetek aktivnosti, ki pomenijo tudi izvajanje sklepov Strokovnega sveta UKCL.

Torej so iz čakalnice, kamor prihajajo mali bolniki, odstranili vse pijače z dodanim sladkorjem in slaščice, ki po nepotrebnem povzročajo skušnjave malim bolnikom.

Avtomati, ki so namenjeni izključno zaposlenim in študentom, ostajajo v Pediatrični kliniki, saj imajo zdravstveni in nezdravstveni delavci pravico presoditi, kaj želijo uživati in si izberejo svoj način prehrane.

V prostorih, ki so namenjeni izključno zaposlenim, so na njihovo željo poskusno namestili avtomat s sladoledi slovenskega proizvajalca.

Na vseh avtomatih imamo nalepljene plakate, ki spodbujajo pitje vode!

Vir: UKC Ljubljana

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
31.07.2021. ob 10:19
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close