Uživamo v jesenskih sprehodih in plodovih ter si krepimo imunski sistem

imunitet

Radi preživljate čas v naravi? Če je res tako, potem to počnite tudi v krajših in hladnejših jesenskih dneh. Narava še ne spi.

Ko stopate po svojih priljubljenih poteh, bodite pozorni na jesenske čare in darove – plodove, skrite pod krošnjami dreves, grmovjem ali v travi, ki nam še kako koristijo. Vzemite vse, kar vam ponuja narava, saj prihaja dolga, mrzla zima, pred katero se morate oborožiti s čim močnejšim imunskim sistemom. Poberite torej jesenske plodove ter vsak prosti trenutek izkoristite za sprehod, saj ta dela čudeže.

Okrepite si imunski sistem

V tem letnem času narava še ne spi. Če malce natančneje pokukate vanjo, boste prijetno presenečeni. Njeni skriti plodovi in sadovi vam bodo pomagali okrepiti imunski sistem in se zavarovati pred zimskimi okužbami. Te še prerade pridejo, mar ne? In to prav tedaj, ko vaš imunski sistem malce oslabi in jih ne more zlahka premagati. Toda že ena sama pest jesenskih plodov lahko v vašem telesu napravi čudež! Zato poiščite preostala jabolka v skorajda prazni krošnji jablane, grozdje v vinogradih, jagodičje in prave jesenske poslastice – kostanj in buče, skrite v travi.

Da je jabolko žlahten sadež, že vemo. Vsebuje številne zdravilne učinkovine, zlasti pa krepi naš imunski sistem in nas ohranja srečne – zaradi serotonina in vitaminov C, A, E, K in B.

Naj bo črno ali belo, je grozdje prava vitaminska bomba. Bogato je s flavonoidi in antocianini, ki delujejo proti prostim radikalom in krepijo imunski sistem. Črno grozdje vsebuje tudi bioflavonoid kvercetin, ki pomaga imunskemu sistemu pri preprečevanju okužb in vnetij.

Listje za čaj, plodovi kot posladek – veste, o čem govorimo? O robidah! Zavijte med grmovje ali v zapuščene vrtove – zagotovo jih boste še našli. Robidnice so bogate z železom in vitaminom C, s čimer krepijo imunski sistem, liste pa lahko uporabite za blaženje simptomov vnetega grla ali povišane telesne temperature.

Slive – modre, rdeče ali rumene – so izvrsten vir vitaminov C, K, E, B6 ter folne kisline in niacina. Vitamin C deluje močno antioksidativno, torej ne varuje le imunskega sistema, temveč celotni organizem.

Kostanj ni le okusen, temveč je tudi učinkovito naravno zdravilo. Strokovnjaki mu pripisujejo sposobnosti nadomeščanja porabljenih energetskih zalog in krepitve imunskega sistema, saj je bogat z minerali.

Buče so izvrstno jesensko in zimsko živilo za krepitev imunskega sistema, in sicer zaradi sinergične kombinacije betakarotena in vitamina C, ki deluje antioksidativno, kar prinaša večkratne koristi zdravju celotnega telesa.

Za sprehod si vzemite le 120 minut na teden

Preživljanje časa na prostem, naj bo to v parku, gozdu, hribih ali obalah rek in morij, pozitivno vpliva na človekovo zdravje. V bolj ozelenjenih mestnih območjih je možnost, da bodo prebivalci zboleli za srčno-žilnimi boleznimi, debelostjo, sladkorno boleznijo in astmo, manjša. Na podlagi dosedanjih raziskav je tudi potrjeno, da so psihično bolj zdravi tisti, ki živijo v bližini zelenih površin.

Po mnenju strokovnjakov za ohranjanje telesnega in duševnega zdravja zadostuje, če si za preživljanje časa na prostem vzamete 120 minut na teden – ne glede na to, ali se sprehodite po bližnjem parku ali ste malce bolj dejavni, denimo na vrtu, v hribih, ob rekah ali v morski vodi. Vse to vpliva na boljše zdravje, manjšanje stresa, močnejši imunski sistem in splošno večje zadovoljstvo z življenjem. Naj vas torej jesenske barve in vremenske neprilike ne odvrnejo od vsakodnevnih sprehodov. V zameno boste zimo preživeli brez okužb, zdravi in zadovoljni.

Literatura:
White, M. P. 2019. Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing. Scientific Reports 9.

O avtorju

Uredništvo

New Report

Close