Utrujeni? Izčrpani? Morda vam primanjkuje železa

Uredništvo, 29. november 2019.

Se vsako jutro zbujate nenaspani in utrujeni, čeprav v posteljo hodite s kurami? Je za vas že najmanjši napor pravi podvig, ki ga zaradi težke sape in pospešenega utripa komaj zmorete? Vas mučijo mišični krči? Se težko zberete in imate občutek, da va spomin pušča na cedilu? Naštete znake običajno pripisujemo stresu, a so pogosto povezani s pomanjkanjem železa.

Železo, ki je za življenje nujno potreben material, sodeluje pri prevzemu, prenosu in sproščanju kisika v celicah, nastajanju rdečih krvničk, pomembno vlogo ima tudi pri nastajanju encimov, ki v telesu uravnavajo številne kemične reakcije. Njegovo pomanjkanje lahko dolgo ostane prikrito, saj se sprva kaže kot kronična utrujenost, tako telesna kot duševna. Ta je značilna spremljevalka sodobnega življenja, zato veliko ljudi sploh ne pomisli na organski vzrok in večina pomoč poišče šele, ko nastopijo resnejše težave – slabokrvnost ali anemija.

Kako sploh ugotovimo pomanjkanje železa in slabokrvnost?

Pomanjkanje železa se razvije postopoma in iz različnih vzrokov. Pogosta vzroka, a še zdaleč ne edina, sta osiromašena prehrana in enostranske diete. Tveganje za slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa povečuje na primer prehranjevanje brez mesa, vendar praksa kaže, da se vegani in vegetarijanci tveganja zavedajo in poskrbijo, da železo dobijo iz drugih virov.

Potrebe po tem mineralu se močno povečajo, če opravljamo težko fizično delo ali se intenzivno ukvarjamo s športom, prav tako med nosečnostjo. Menstruacija je velik dejavnik tveganja za slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa, še posebej, ker so pri ženskah pogostejše motnje v presnovi železa, ki ne veljajo za bolezenske. 

Odrasel moški potrebuje približno 8 mg železa na dan, ženska v rodni dobi okrog 18 mg na dan. Nosečnost potrebe dvigne na 27 mg na dan, ženska, ki doji, pa ga potrebuje 18 mg na dan.

Z ustrezno prehrano lahko preprečimo slabokrvnost

S hrano v telo v povprečju vnesemo od 10 do 15 mg železa na dan. Iz hrane v črevesju se ga v povprečju absorbira le 10 do 15 odstotkov, zato je za zdravljenje slabokrvnosti zgolj skrbna izbira živil premalo. Na ta način sicer lahko preprečimo razvoj slabokrvnosti (absorpcijo železa iz črevesja pospešijo živila, bogata z vitaminom C), ne moremo pa nadomestiti izčrpanih zalog.

S hrano in/ali s prehranskimi dopolnili naj bi zaužili največ 45 mg železa na dan. Preveč železa namreč otežuje absorpcijo cinka.

Te lahko do določene mere nadomestimo z dodatki v obliki zdravil ali prehranskih dopolnil. Železo se najbolje absorbira v obliki železovega glukonata, zaužitega na prazen želodec – med posameznimi obroki ali pred spanjem. 

Znaki, ki kažejo na slabokrvnost: utrujenost, zaspanost, splošno pomanjkanje energije, težka sapa, šumenje v ušesih, pomanjkanje koncentracije, prebavne motnje, motnje menstrualnega cikla, spolna nemoč, bledica kože in sluznic.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 07:32
284,312
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več