Usoda in vzorci v partnerstvu

Uredništvo, 23. februar 2015.

Kaj vam je usojeno in ali sami ustvarjate svojo usodo? Večno vprašanje. Kaj pa menite vi?

Kaj vam je usojeno in ali sami ustvarjate svojo usodo? Večno vprašanje. Kaj pa menite vi?

»Kar ne boste ozavestili, bo usmerjalo vaše življenje in slej kot prej postalo usodno«, je povedal Carl Gustav Jung, znani švicarski psihiater in zdravnik.

Pa združimo osebne izkušnje in znanje znanega psihiatra ter si bližje poglejmo ta izrek:

»Kar ne boste ozavestili«

slika2Kvantna fizika je že pokazala, da smo vsi povezani in da naše misli vplivajo na resničnost. Misel je energija in človek je zanimiv splet različnih energij. Energija so še čustva, občutja in ta so sestavljena iz preteklih izkušenj v otroštvu (neozaveščeni vzorci) in izkušenj danes (zavestne izbire).

Neozaveščeni  ostanejo predvsem travmatični dogodki. V otroštvu gre tako večina otrok skozi vzorce zapustitve, zavrnitve, krivde, jeze in drugih čustvenih stanj skozi katere se razvija strah in posledično nezmožnost (samo)zaupanja. Dokler teh vzorcev ne ozavestimo bodo vplivali na odnose in naše življenje. Velja pravilo, bolj je bilo otroštvo travmatično zaznamovano, bolj negativno čustveno nabiti bodo odnosi danes. Velja tudi omeniti, da je v na videz »popolnih« družinah, kjer so zlorabe zelo dobro tabuizirane in pometene pod preprogo, lahko veliko travmatičnega dogajanja. Kasneje ga je veliko težje odkriti in razrešiti, saj »ne obstaja«, a v nezavednem polju osebe še kako obstaja. Tako bo takšna odrasla oseba doživljala več nezadovoljstva, razočaranj, neizpolnjenosti.

»Tisto« pravo

A vsak  globoko v svojem srcu čuti, kaj je zanj prava Ljubezen in sreča. Nekje globlje čuti, da je v resnici radost tisto stanje, ki je človeku bližje. Hrepeni po tem, da bi prekinil tok neizpolnjujočih čustev in misli. Zanimivo je, da je trpljenje pravzaprav pot do radosti in da je ravnovesje med obema človeku naravno stanje. To potrjuje tudi dejstvo, da ob dolgotrajnem negativnem čustvenem doživljanju zbolimo – vzorci delujejo samodejno – niso ozaveščeni in pojavi se bolezen. V zadnjem stadiju, ko se na fizičnem telesu pojavi bolezen, nam duh kaže, da se moramo  uravnovesiti in povezati s svojo resnično bitjo – srcem in radostjo v njem.

Naj ponovim: »kar ne boste ozavestili«

  • »bo usmerjalo vaše življenje«

Poglejmo klasičen praktičen primer: ženska, ki je v otroštvu doživljala stalno zapuščanje s strani čustveno odsotnega očeta, danes v odnosu s partnerjem doživlja močan strah pred tem, da jo bo ta zapustil. Močan strah se slej ali prej realizira in tako žensko moški resnično zapusti, zgodi se lahko tudi to, da ona njega zapusti še preden bi on njo, zato da se zavaruje pred najhujšim.

V obeh primerih njen odnos z moškim  usmerja strah pred zapustitvijo, ki se slej ali prej realizira. Ta ženska seveda ne more biti srečna v odnosih in ker je partnerski odnos velik del življenja, tudi  v življenju nasploh, saj je v ozadju konstantno prisoten strah in nesigurnost. Živi v stalni napetosti in ne zaupa.

Dokler ne bo ozavestila vzorca zapustitve in presegla strah, bo le – temu podrejena in bo ta usmerjal njeno življenje.

Naj ponovim: »Kar ne boste ozavestili, bo usmerjalo vaše življenje…«

  • »in bo postalo usodno«

S tem zadnjim delom pa se vse skupaj poveže v celoto. Mislite, da nimate moči, da bi lahko spremenili vzorce? Moč imamo, samo utrujeni smo od tisočkrat ponovljenih istih krogov. Moč izhaja iz prepoznave vzorca,  iz tega da ga ozavestimo in presežemo. Ključno pa je seveda, da v samem odnosu reagiramo drugače, ko enkrat prepoznamo vzorec. Za to pa običajno potrebujemo pomoč terapevta, svetovalca. Ni pa nujno.

Mojca Koprivnikar, www.tempeljsvetlobe.wix.com/tempeljsvetlobe

slika1

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 03:16
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več