Urinska inkontinenca je obvladljiva!

Uredništvo, 08. oktober 2012.
Ostalo

Pridobite NADZOR nad uhajanjem urina in si povrnite SAMOZAVEST in ZBRANOST!

PROBLEM URINSKE INKONTINENCE

Urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina. Pojavlja se lahko v vseh starostnih obdobjih in pri obeh spolih, čeprav je pri ženskah pogostejša. Najpogostejša je t.i. stresna urinska inkontinenca, ki prizadene kar eno tretjino vseh žensk¹. Med pomembne dejavnike za nastanek stresne urinske inkontinence pri ženskah spadajo predvsem nosečnost, porod, debelost, ginekološke operacije in menopavza. Stresna urinska inkontinenca je posledica oslabelosti vezivno mišičnega tkiva mišic medeničnega dna z nezmožnostjo notranje mišice zapiralke, da ostane stisnjena, ko se poveča pritisk v trebuhu. Uhajanje urina lahko povzročijo kašljanje, kihanje, smeh, telovadba ali dvigovanje bremen. Pri hudih oblikah stresne urinske inkontinence pa je uhajanje urina lahko prisotno med hojo ali celo ob spremembi položaja. Za ženske je urinska inkontinenca tako telesna kot psihološka težava, ki jih omejuje pri vsakdanjih opravilih in slabi kakovost življenja.

KONSERVATIVNI UKREPI

Za preprečevanje in zdravljenje težav, povezanih z zadrževanjem urina, poznamo tako imenovane konservativne ukrepe. Poleg upoštevanja zdravih življenjskih navad so najpomembnejše vaje za mišice medeničnega dna. Mišice medeničnega dna ležijo na dnu medenice in potekajo od sramnice (spredaj) do trtice (zadaj). Preden začnemo izvajati vaje za mišice medeničnega dna, se je potrebno naučiti pravilnega stiska mišic medeničnega dna. Predstavljamo si, da poskušamo zaustaviti uhajanje vetrov iz črevesja in istočasno zaustaviti curek urina. Občutek je, kot bi hoteli »stisniti in dvigniti« navzgor področje okoli zadnjika, nožnice (pri ženskah) in sečnice. To je stisk mišic medeničnega dna. Vaje najprej izvajate tako, da stisk poskušate zadržati 6-8 sekund in narediti 10 zaporednih ponovitev (med katerimi nekaj sekund počivate). Čez nekaj časa je potrebno intenzivnost vaje povečati. Prvih 5 ponovitev stiskov naredite tako kot prej, zadnjih pet ponovitev pa na način, da medtem ko stisk zadržujete, dodate še 3 do 4 maksimalne stiske z višjo hitrostjo. Da bi pridobili moč in vzdržljivost mišic medeničnega dna morate vaje izvajati 3 do 5-krat na dan, vsak dan. Za maksimalne učinke je potrebno vaje izvajati vsaj 20 tednov. Da bi ohranili in vzdrževali pridobljeno zmogljivost, pa jih je potrebno izvajati vse življenje. Vaje je priporočljivo izvajati v različnih položajih: leže na hrbtu, na vseh štirih, sede in stoje. Vaj za mišice medeničnega dna ne smete izvajati med uriniranjem! Poleg redne dnevne vadbe je priporočljivo, da mišice medeničnega dna stisnete tudi tik preden kihnete, zakašljate ali kaj težjega dvignete!

CONTIFORM – OMOGOČA NADZOR NAD UHAJANJEM URINA

Za ženske, pri katerih konzervativno zdravljenje ni bilo uspešno ali pa je prisotna huda oblika urinske inkontinence, pride v poštev še operativno zdravljenje. Vendar pri vseh ženskah ne moremo pričakovati popolne ozdravitve, bodisi zaradi stopnje urinske inkontinence ali drugih dejavnikov. Druga skupina žensk mora določen čas živeti z urinsko inkontinenco, npr. medtem ko čaka na operacijo ali pa niso kandidatke za konservativno zdravljenje ali pa preprosto ne želijo zdravljenja v taki meri, temveč le obvladovanje oz. lajšanje simptomov. Za te skupine žensk pa so na voljo različni pripomočki za obvladovanje težav urinske inkontinence in izboljšanje kakovosti življenja. Eden takih pripomočkov je Contiform, novost na področju urinske inkontinence, ki lajša simptome stresne urinske inkontinence.

Contiti

Kako deluje ContiformContiform omogoča takojšnje olajšanje in nadzor nad uhajanjem urina. Ponuja diskreten način, kako preprečiti vsakodnevne težave s stresno urinsko inkontinenco. Contiform je vaginalni pripomoček, oblikovan kot votel tampon. Narejen je iz materiala Santoprene, ki se uporablja za medicinske namene. Pripomoček se zlahka vstavi in odstrani, podobno kot tampon. Lahko se ga uporablja ves dan, najbolje pa takrat, ko izvajate aktivnosti, ki povečujejo pritisk v trebušni votlini, npr. med telovadbo, tekom, kihanjem, kašljanjem, dvigovanjem bremen itd. Contiform s tem, ko podpira sečnico in ji vrača prvotno obliko preprečuje uhajanje urina ob povečanju pritiska v trebušni votlini.

Pripomoček je bil tudi klinično testiran, učinkovitost pripomočka pri lajšanju simptomov stresne urinske inkontinence pa so potrdile tudi študije² ³, ki so hkrati pokazale, da je pripomoček enostaven za uporabo in dobro sprejet s strani uporabnic. S pripomočkom Contiform lahko postane stresna urinska inkontinenca obvladljiva, saj ženske ponovno pridobijo nadzor nad odvajanjem urina. Obvladovanje inkontinence pomeni, da lahko ženske ponovno opravljajo vse aktivnosti (tudi telesne aktivnosti, kot so hoja, tek oz. telovadba) samozavestno in brez bojazni pred uhajanjem urina. Več o pripomočku na www.contiform.si.

Darija     mag. Darija Šćepanovioć, viš.fiziot.

¹ Milsom I, Altman D, Lapitan MC et al. Epidemiology of urinary incontinecne nad fecal incontinence and pelvic organ prolaps. In: Abrams P, Cardozo L, Khoury S, Wein A, eds. Incontinence, 4th ed. Paris: Health publications Ltd. 2009: 35-112.
² Allen WA, Leek H, Izurieta A, Moore KH. Update: the “Contiform” intravaginal device in four sizes for the treatment of stress incontinence. Int Urogynecol J Pelvic Floor Dysfunct. 2008 Jun;19(6):757-61.
³ Morris AR, Moore KH (2003) The Contiform incontinence device—efficacy and patient acceptability. Int Urogynecol J 14:412–417

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,651
07.01.2022. ob 09:19
285,549
18.01.2022. ob 18:33
110,406
18.01.2022. ob 18:22
Preberi več

New Report

Close