Uporabite vse – od suhih listov in olupkov do sočnega sadu

Uredništvo, 26. oktober 2019.
Zdravoteka

Začela se je sezona najbolj priljubljenega zimskega sezonskega sadja! K nam so prišle mandarine!

Mandarina je zimzelena rastlina iz rodu agrumov, katere sad uživamo olupljen, olupke pa običajno zavržemo. Pri tem sploh ne pomislimo, ali strokovnjaki priporočajo, da se olupkov znebimo, ali mogoče kaj drugega. In v resnici gre za to drugo! Olupkov ne smemo zavreči, saj so raziskave pokazale, da so uporabni. Pri tem imamo v mislih seveda domače mandarine znanega izvora. Zdravilni so torej tako plod kot listje in olupek.

Hranilna in zdravilna vrednost plodu

Kaj vse je v sočnem plodu mandarine? Zakaj je tako priljubljena in po čem se razlikuje od drugih agrumov? Po številnih lastnostih! Ima značilen in zelo prijeten okus, med agrumi je najbogatejša z vitaminom C in najbolj odporna na mraz. Z botaničnega vidika se od drugih agrumov loči po ožjih, podolgovatih kožnatih listih ter drobnih, belih dvospolnih cvetovih, ki rasejo posamezno ali v grozdih.

Kot sadež je nadvse cenjena zaradi hranilnih sestavin. Plod mandarine je bogat z vodo, vsebuje pa tudi ogljikove hidrate, maščobe, vlakna in beljakovine. Med vitamini prevladuje vitamin C, sledijo vitamini A, B1, B2, B3, B6, folna in pantotenska kislina ter vitamin E. Od mineralov vsebuje kalij, kalcij, magnezij, fosfor, baker, mangan in železo.

Mandarina ima mnoge dokazane zdravstvene prednosti:

  • Zaradi visoke vsebnosti vitamina C, ki deluje antioksidativno, mandarina varuje beljakovine in DNK pred poškodbami, krepi imunski sistem, pomaga v boju proti prehladu in sezonskim alergijam ter sodeluje pri sintezi kolagena in upočasnjenem staranju.
  • Je izvrsten vir kalija, zato znižuje povišan krvni tlak, uravnava srčni utrip in ohranja zdravje srčno-žilnega sistema.
  • Ima nizek glikemični indeks, zato jo priporočamo sladkornim bolnikom.
  • Zaradi vitamina A ohranja dober vid in lepo kožo. Odlično se obnese v boju proti kožnim boleznim, kot so akne in izpuščaji.
  • Vitamin B12 spodbuja rast las in upočasnjuje njihovo staranje.
mandarina

Olupek in listi mandarine

Beli del olupka mandarine ima največ flavonoidov, spojin z močnim antioksidativnim delovanjem. Nekateri izmed njih dokazano znižujejo kopičenje maščob v jetrih, vplivajo na zmanjšanje vnetnih procesov in preprečujejo srčne bolezni. Drugi dokazano zdravijo hemoroide in razširjene vene ter celo prispevajo k samouničevanju rakavih celic. Olupek mandarine je torej zelo zdravilen. Pomemben je tudi zaradi pridobivanja eteričnega olja močnega vonja. Eterično olje mandarine se nahaja v maščobnih žlezah v zunanjem delu olupka. Veste, kako se vonj sprosti? Zagotovo ste to že doživeli med lupljenem mandarine.

Glavne sestavine eteričnega olja so monoterpeni, kot so limonen, geraniol, citral in citronelal. Poleg teh lahko olje vsebuje tudi terpine, sledove aldehida, kumarine, furanokumarine, flavonoide, karotenoide in steroide.

Eterično olje olupka ima pomembne zdravilne učinke:

  • Uporabo priporočamo pri vznemirjenosti, stresu, depresiji in nespečnosti.
  • Pomaga pri slabi in upočasnjeni prebavi. Zaradi ugodnega delovanja na prebavne težave otrok ga pogosto imenujemo »olje otroške radosti«.
  • Blaži simptome astme in alergije.

Eterično olje lahko pridobimo tudi iz listov in vršičkov vej. Čeprav je tako olje do danes skoraj povsem prešlo iz uporabe, je enako dragoceno, saj blaži krče in bolečine v mišicah, tesnobo, nervozo in stres.

Literatura:
Ferenčić, D., Gluhić, D., Dudaš, S. 2016. Eterična ulja i nusproizvodi kore mandarine (Citrus reticulata Blanco). Glasnik Zaštite Bilja. 39 (5): 44–49. Ferenčić, D., Gluhić, D., Dudaš, S. 2016. Hranjiva vrijednost mandarina (Citrus reticulata Blanco, Citrus nobilis Lour). Glasnik Zaštite Bilja. 39 (3): 46–52.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,656
07.01.2022. ob 09:19
285,577
06.10.2021. ob 09:47
110,414
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close