Zaradi tega prehranskega dopolnila umrla dva otroka

N. K., 11. avgust 2022
AktualnoZdravje
Foto: Profimedia.

Ne le, da po prehranskem dopolnilu posega več oseb, neutemeljeno ga uporabljajo tudi v previsokih odmerkih.

Uporaba melatonina narašča, še bolj pa je zaskrbljujoče, da številni odrasli uporabljajo odmerke višje od 5 mg, zaradi česar so ravni melatonina v telesu mnogo višje od najvišjih koncentracij, ki se naravno pojavljajo ponoči, razkriva analiza, ki so jo opravili v ameriškem raziskovalnem centru NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey), izsledke pa povzema JAMA.

Alarmantno stanje

Glede na podatke NHANES pred letom 2005 ljudje niso posegali po dopolnilih z melatoninom v odmerkih višjih od 5 mg, leta 2018 je tak odmerek uporabljala vsaka osma oseba.

Stanje je nekoliko alarmantno, meni vodilna avtorica analize dr. Naima Covassin. »Večina dojema melatonin kot povsem varno dopolnilo, ker je naravno. Vendar to še ne pomeni, da je popolnoma neškodljivo in da nima pomembnih psiholoških učinkov,« opozarja dr. Covassinova. S tem se strinja tudi Judith Owens, direktorica centra z motnje spanja pri otrocih na Pediatrični bolnišnici v Bostonu in profesorica nevrologije na Harvardu, ki pravi, da je uporaba melatonina ušla iz nadzora – uživa ga vse več otrok. Včasih ga otrokom, ki imajo težave s spanjem, brez posveta zdravnika dajo starši, včasih pa ga priporoči pediater.

Trg prehranskih dopolnil je slabo reguliran

V Kanadi opravljena raziskava je pokazala, da je bila v enem prehranskem dopolnilu vsebnost melatonina za 478 % višja, kot je bila navedena na embalaži. Osem od 31 dopolnil z melatoninom pa je vsebovalo tudi klinično pomembne odmerke serotonina.

Ljudje imajo radi hitre rešitve

V zadnjih časih ima vse več odraslih in otrok težave s spanjem, k temu pa je dodatno prispevala še epidemija covida. Melatonin se zdi kot hitra rešitev, ljudje pa imajo take radi, še piše JAMA. Strokovnjake skrbijo zapleti, ki se lahko pojavijo, če uporabniki jemljejo melatonin brez zdravniškega nadzora, še posebej v visokih odmerkih in dalj časa. Kot še navajajo, za zdravljenje motenj cirkadianega ritma zadostuje melatonin v odmerku 0,5 mg, kar je precej manj, kot je vsebnost številnih prehranskih dopolnil po svetu, ki so ljudem dostopni brez recepta.

Na splošno varna, vendar…

Prehranska dopolnila z melatoninom so splošno varna, kot že omenjeno, pa niso povsem brez tveganj. Možni neželeni učinki so glavobol, izčrpanost, omotica in zaspanost preko dneva. Pri višjih odmerkih je več možnosti tudi za neželene učinke.

Zgovorni so tudi podatki zastrupitev z melatoninom med otroci: med leti 2012 in 2021 je ameriški center za zastrupitve obravnaval 260.435 klicev zaradi otrok, ki so zaužili melatonin. Večina otrok je asimptomatsko okrevala doma, 4097 je bilo hospitaliziranih, 287 jih je potrebovalo intenzivno nego, 5 jih je potrebovalo mehansko ventilacijo, 2 sta umrla.

Mnenje Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP)

Pomemben vpliv na fiziološke funkcije se doseže z odmerki 0,5 mg melatonina ali več, zato izdelki s temi odmerki glede na sestavo ustrezajo definiciji zdravila. Pri odmerkih 0,5 mg se raven v telesu dvigne nad fiziološko, zato so varnostna tveganja bolj izražena, večja je tudi možnost za nastanek neželenih učinkov.

Tudi pri odmerkih, nižjih od 0,5 mg, lahko jemanje prehanskega dopolnila z melatoninom vpliva na spanje in cirkadiani ritem, zato je treba upoštevati naslednja navodila:

– Jemlje naj se v skladu z naravnim cirkadianim (dnevno-nočnim) ritmom – ko se že stemni, čim bliže običajnemu času spanja.
– Ker ni zadostnih podatkov o varnosti pri dolgotrajnem jemanju melatonina, se svetuje le občasna uporaba.
– Ker lahko melatonin tudi dan po uporabi povzroči zaspanost in utrujenost, naj tisti, ki to občutijo, ne vozijo ali izvajajo opravil, pri katerih je potrebna pozornost in bi zaspanost lahko pomenila varnostno težavo.
– Svetovanje melatonina se odsvetuje ljudem, ki imajo kakršnokoli vnetno ali avtoimunsko bolezen, epilepsijo, astmo, motnje razpoloženja in osebnostne motnje ter nosečnicam, doječim materam, otrokom in mladostnikom.

Obravnava motenj spanja

Za nespečnost pri otrocih in odraslih strokovnjaki najbolj priporočajo kognitivno vedenjsko terapijo, zelo pomembna je tudi higiena spanja – ista večerna rutina in odhod v posteljo ob istem času. Melatonin pa se glede na raziskave učinkovito uporablja predvsem pri osebah, ki delajo nočno izmensko delo in za zmanjšanje nevšečnosti po jet lagu.

Avtor

N. K.

New Report

Close