Uporaba herbicidov: 85-odstotkov večje tveganje za melanom

Uredništvo, 10. maj 2021.

Uporabo herbicidov so povezali s 85-odstotnim povečanjem tveganja za melanom, ne glede na vrsto izpostavljenosti.

Alarm je sprožila italijanska skupina za melanom (IMI), ki je izvedla metaanalizo 184.389 ljudi, ki so bili vključeni v devet neodvisnih študij.

Strokovnjaki so v raziskavi objavljeni v Journal of European Academy of Dermatology and Venereology (JEADV) želeli najti morebitno povezavo med tveganjem za nastanek melanoma in izpostavljenostjo pesticidom. Želeli pa so ugotoviti tudi, katera vrsta pesticidov je v tem pogledu najbolj nevarna.  

Zaradi zaskrbljujočih izsledkov raziskave neprofitno znanstveno združenje zahteva nove raziskave, ki bi ocenile korelacijo med herbicidi in melanomom bolj ciljno.

Kmetje in vrtnarji pozor

Zdi se, da je kakršnakoli uporaba herbicidov povezana s povečanim tveganjem za maligni melanom,” je za Italijansko tiskovno agencijo Anso komentirala Sara Gandini z Evropskega inštituta za onkologijo v Milanu. Dodala je, da je SRR (Summary Relative Risk)  ne glede na vrsto izpostavljenosti s herbicidi 1,85, kar ustreza 85-odstotnemu večjemu tveganju kot pri tistih, ki ne uporabljajo herbicidov. “Zdi se, da so tej vrsti kožnega raka najbolj izpostavljeni kmetje, vrtnarji, ljubitelji vrtnarjenja in vsi, ki uporabljajo herbicide pri svojem poklicu ali v prostem času,” je še opozorila. 

Profimedia

Predsednik IMI Ignazio Stanganelli je povedal, da je zelo verjetno, da lahko tudi izpostavljenost UV žarkom povečuje vlogo herbicidov pri tvorbi melanoma. Po njegovi oceni lahko izpostavljenost soncu in pregrevanje kože poveča absorpcijo molekul skozi kožo. Tudi zato zahtevajo dodatne raziskave.

Herbicidi in melanom

Ime pesticid izvira iz latinskih besed pestis (kuga, nesreča) in accido (oslabiti, uničiti). Pesticidi so sredstva za zatiranje rastlinskih in drugih škodljivcev v okolju, so torej kemijska sredstva za obvladovanje škodljivih organizmov v okolju. Za razvoj melanoma pa je sodeč po raziskavi ključna uporaba herbicidov, ki so vrsta pesticidov, ki jih uporabljamo za zatiranje plevelov in drugih nezaželenih rastlin v okolju.

Maligni melanom predstavlja približno 5 % vseh kožnih rakov, odgovoren pa je za več kot 90 % vseh smrti zaradi kožnega raka. Melanom ne spada med najpogostejše vrste raka, se pa njegova incidenca viša najhitreje med vsemi raki. V Sloveniji je leta 2017 za malignim melanomom kože na novo zbolelo 578 ljudi,” opisujejo na Onkološkem inštitutu. 

Članek je bil prvotno objavljen na: https://www.zurnal24.si/zdravje/eko-koticek/uporaba-herbicidov-85-odstotkov-vecje-tveganje-za-melanom-365779

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,472
19.09.2021. ob 21:03
284,804
19.09.2021. ob 22:24
110,255
19.09.2021. ob 22:42
Preberi več

New Report

Close