Povečuje se umrljivost zaradi drog

Ženska je obležala na tleh zaradi alkohola ali drog
Foto: Profimedia

V Evropi postopno narašča število smrtnih žrtev, ki so posledica uporabe prepovedanih drog. Visoka umrljivost je tudi v Sloveniji.

Nekatere smrti so neposredno povezane z uporabo drog, denimo zaradi vbrizgavanja drog, kombiniranja več različnih drog in alkohola, kar še povečuje tveganje za hude zdravstvene posledice.

Smrti, ki so z uporabo drog povezane posredno, denimo različne nezgode, nasilje, samomori, kronične bolezni različnih organov in nalezljive bolezni kot so HIV in hepatitisi, pa so redko vključene v statistiko, tako da je število umrlih zaradi drog pravzaprav še večje.

Stopnja umrljivost zaradi predoziranja je bila leta 2021 v Sloveniji 44 smrti na milijon prebivalcev.

Opioidi krivi za tri četrtine predoziranj

Tako v Sloveniji kot tudi v Evropski uniji so opioidi prisotni pri skoraj treh četrtinah predoziranj. Najpogosteje zlorabljen opioid v Evropi je heroin, ki pomembno prispeva k predoziranju. V zadnjih letih pa so zelo problematični tudi sintetični opioidi, kot je fentanil, ki so bistveno močnejši in pogosto primešani drugim drogam brez vednosti uporabnika.

NIJZ poudarja, da je pomembno zmanjšati stigmo do ljudi, ki imajo težave z odvisnostjo, in jim omogočiti zadostne vire pomoči. V Sloveniji imamo dobro razvito mrežo Centrov za zdravljenje odvisnosti, kjer lahko pomoč poišče vsak, zdravljenje pa poteka tudi v zaporih.

Kdor ima težave zaradi uporabe prepovedanih drog, se lahko obrne na centre za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog. Za prvi nasvet obiščite forum Zasvojenost in pomoč.

Avtor
Piše

STA, N. K.

Več novic

New Report

Close