UKCL ni bil oškodovan

Uredništvo, 19. april 2013.
UKC Ljubljana

Predstojnik prof. dr. Borut Peterlin nadaljuje z uspešnim delom.

Ljubljana, 18. april 2013 – Kot so včeraj pojasnili na policiji, je Nacionalni preiskovalni urad (NPU)  zaključil predkazenski postopek glede zakonitosti poslovanja Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko Ginekološke klinike UKCL s podjetjem Medgen d. o.o.  in kitajskim inštitutom zaradi suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev oziroma zaradi suma nenamenske uporabe javnih sredstev na škodo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC)  Ljubljana, ki ga je začel na podlagi medijskih objav.

NPU je v kriminalistični preiskavi potrdil, da ni bilo storjeno kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev in da ni prišlo do nenamenske uporabe pri razpolaganju z javnimi sredstvi na škodo UKCL.

UKC LjubljanaNa podlagi medijskih pritiskov se je tudi vodstvo UKCL nemudoma odločilo za interno revizijo in predstojniku Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko  prof. dr. Borutu Peterlinu, dr. med.,  so bila odvzeta pooblastila, ki so mu bila po zaključku notranje revizije vrnjena.

Revizijski pregled v UKCL je pokazal, da v zvezi s preiskavami za ugotavljanje Downovega sindroma, ki jih je izvajal Medgen d.o.o. v letu 2012, UKCL ni bil oškodovan.

NPU je torej tako kot že  služba notranje revizije UKC Ljubljana ugotovil, da Medgen d. o.o.  ni oškodoval UKC Ljubljana, prav tako tudi ni oškodoval Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

UKC Ljubljana kot vrhunska zdravstvena ustanova budno spremlja razvoj zdravstvene stroke na področju medicinske genetike. Obetavna diagnostična metoda za odkrivanje Downovega sindroma s preprostim odvzemom krvi nosečnice je povsod po svetu še v razvojni fazi, zato še ni v rutinski strokovni uporabi in tudi še ni financirana iz javnih zdravstvenih sredstev. Ko bodo izpolnjeni pogoji za vključitev tovrstne diagnostike v javnozdravstveni program, bo tudi UKC Ljubljana lahko ponudil tako zdravstveno storitev slovenskim nosečnicam. Do tedaj bo storitev samoplačniška, pri čemer pa je izvajanje te preiskave sprejemljivo le v okviru genetskega svetovanja, ki ga izvajajo specialisti klinične genetike (v skladu s sklepom RSK za medicinsko genetiko pri Ministrstvu za zdravje RS) v  institucijah, ki so vključene v javno zdravstveno mrežo in so za delo na področju laboratorijske diagnostike pod nadzorom Ministrstva za zdravje RS. Prenatalni genski testi namreč ne sodijo v roke trgovca, pač pa sodijo v roke zdravnikov – specialistov genetikov, ki lahko nosečnici rezultat primerno razložijo in ji svetujejo.

Klinični inštitut za medicinsko genetiko (KIMG) pod vodstvom prof. dr. Boruta Peterlina beleži uspešno poslovno in strokovno delovanje. Skupina KIMG se je na mednarodnem tekmovanju iz genetike v ZDA  uvrstila med najuspešnejše tekmovalne skupine in prejela posebno mednarodno priznanje za napredek v genomski medicini na področju obdelave podatkov, interpetacije in podajanja informacij bolnikom.

Vodstvo UKCL obžaluje, da je bila po nepotrebnem narejena tako Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana kot tudi Kliničnemu inštitutu za medicinsko genetiko Ginekološke klinike UKCL ter vodstvu Ginekološke klinike UKCL in predstojniku KIMG prof. dr. Borutu Peterlinu, dr. med., svetniku, moralna škoda, oziroma je bil pod vprašajem ugled tako ustanove kot posameznikov.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več