Ugotovili, kdaj se najverjetneje pojavijo prvi simptomi

Uredništvo, 11. marec 2020.

Glavni raziskovalec pravi, da je “hitra ocena” na kateri temelji študija, vendarle najboljša do sedaj. Treba se bo še veliko naučiti, je dodal.

Ameriška ekipa znanstvenikov je analizirala znane primere s Kitajske in drugih držav, da bi razumela več o bolezni. Ugotovili so, da se pri obolelem simptomi najpogosteje pojavijo peti dan po prvem stiku z virusom. 

Tisti, ki do dvanajstega dne ne razvijete simptomov, jih verjetno tudi ne boste, vendar to ne pomeni, da hkrati ne morete okužiti drugih, raziskavo v reviji Annals of Internal Medicine povzema BBC. 

Po zadnjih podatkih WHO, kjer zbirajo podatke iz celega sveta, je bilo včeraj do 16. ure okuženih 113.851 ljudi, seveda se podatki ves čas spreminjajo.

Znanstveniki svetujejo, naj se tisti, ki bi se lahko okužili, ne glede na to ali kažejo simptome ali ne, 14 dni samoizolirajo. Za tiste, ki se bodo držali teh napotkov ocenjujejo, da bi lahko po tem pokazali simptomi pri enem na 100 posameznikov. 

Glavni raziskovalec Justin Lessler je dodal, da je raziskava najboljša “hitro oceno virusa, saj temelji na 181 primerih. Po besedah znanstvenika, “se bo treba še veliko naučiti.”

Da je virus še vedno velika neznanka, je poudarilia tudi Tatjana Lejko Zupanc, infektologinja in predstojnica Infekcijske klinike v Ljubljani. Kot je povedala, se v svoji tridesetletni karieri še ni srečala s takšnim virusom. “Sproti se učimo iz literature in lastnih izkušenj,” je dodala.

Strokovnjaki verjamejo, da bo večina okuženih razvila blage simptome, obstajajo pa tudi tako imenovani super prenašalci – ti prenašajo virus prenašajo, čeprav nimajo simptomov. 

Po besedah Jonathana Balla, strokovnjak za molekularno virologijo na Univerzi v Nottinghamu, je raziskava potrdila, da predlagana14 dnevna karantena v glavnem učinkuje.

BBC navaja, da je do sedaj malo dokazov, da se virus rutinsko prenaša v asimptomatskem obdobju, kar je “zagotovo dobra novica.” 

O avtorju

Uredništvo

New Report

Close