Udeleženci o pripravah na Maraton treh src

Uredništvo, 17. maj 2013.

V Radencih je vse pripravljeno za najmnožičnejšo športno-rekreativno prireditev v tem delu Slovenije.

V Radencih je vse pripravljeno za najmnožičnejšo športno-rekreativno prireditev v tem delu Slovenije, na kateri se v duhu dobre volje vsako leto druži čez 10.000 aktivnih udeležencev iz več kot dvajsetih držav.

Za vas smo povprašali nekaj znanih Slovencev, kako izgledajo njihove priprave na Maraton treh src.

Lucija Ćirović, igralka:

33.maraton treh src v Radencih bo prvi maraton, na katerem bom z namenom da tečem. Takoj moram povedati, da sem tekačica začetnica, zato se bom udeležila teka na 10 kilometrov, moj namen pa je samo priteči do cilja. Pripravljala sem se s pomočjo 13 tedenskega tekaškega programa iz knjige Tek za začetnike, ki kombinira tek in hojo. S treningi sem začela v začetku februarja in od takrat treniram trikrat na teden. Ker je bila letos zima dokaj neusmiljena in dolga, jaz pa se na mrazu zelo hitro prehladim, sem prve kilometre naredila v fitnesu na tekalni napravi. Sicer sem se počutila kot hrček, a sem vedela, da bom le tako lahko dovolj pripravljena do 18. maja. Z lepim vremenom v aprilu, je prišel čas, da mašino zamenjam za naravo. Trinajst tednov je sedaj mimo in v soboto me čaka preizkušnja. Ko sem preštela do sedaj pretečen kilometre, sem s presenečenjem in ponosom ugotovila, da jih je bilo več kot 160. Glede na to, da je bil včasih moj moto: “Strašno si želim, da bi si želela teči, pa si ne”, bo priteči do cilja teka na 10 km, moj velik uspeh.

Posebno poznost v Zdravilišču Radenci, na dvorišču katerega se že 33. leto zbirajo tekači z različnih koncev sveta, namenjajo spodbujanju zdravega življenjskega sloga, ki je temelj za krepitev in ohranjanje zdravja. Kaj pravi o tem dr. Vugrinec iz Zdravilišča Radenci:

Zdrav življenjski slog je univerzalen in ne skrbi »samo« za zdravje srca in žilja. Vedno znova svetujemo zdravo prehrano po mediteranskem tipu, dovolj telesne aktivnosti, ki naj ji sledi tudi dovolj počitka in izogibanja razvadam. S telesno aktivnostjo mislimo predvsem na aerobne aktivnosti, hitro hojo ali lahen tek, kolesarjenje in plavanje. Pomembno je, da smo aktivni vsaj pol ure dnevno, večino dni v tednu. Glavni zaščitni dejavnik v življenju sta osebna sreča in zadovoljstvo. Pomembno je, da je človek srečen v družinskem in poklicnem okolju, da počne stvari, ki so mu všeč, se zna sprostiti in poveseliti in ne počne preveč »neumnosti«(se ne izpostavlja pretirano dejavnikom tveganja).

Zaposleni v Sava Hotels & Resorts živijo nasvete svojih sodelavcev s področja zdraviliške stroke – direktor kadrovske službe se bo podal na 42 km. Kako se je pripravljal Igor Škrinjar:

Maraton je disciplina, ki je spoštovanja vredna in h kateri je potrebno vedno pristopiti pripravljen. Zato je potrebno ogromno treninga.
Ker sem imel pravi maraton planiran že v mesecu marcu, so priprave potekala od začetka leta. Tečem že cca. 8 let, tek je moj vsakodnevni način življenja.
Tako sem vsako nedeljo preko lige peš na Pohorje tekal na Pohorje. S kolegi tekači smo se organizirali in tekli iz Radizela do vzpenjače na Pohorje ter po vrhu Pohorja nazaj v Radizel, kar je zneslo 28 km.
Dvakrat tedensko sem treniral v tekaškem društvu TAO (tekaška akademija za odrasle) na Ptuju, kjer so vključeni intervalni treningi, ki pripomorejo na hitrosti.
Drugače pa še treningi, kot izteki po 10 do 15 km in med vikendom – od meseca februarja dalje med 30 in 35 km.

mts-3

Naslovna fotografija: www.maraton-radenci.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
28.07.2021. ob 02:57
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close