Učinki kajenja

Uredništvo, 09. januar 2012.

Pasivno kajenje je tisto, pri katerih nekadilci vdihujejo dim cigaret, ki so jih skadili kadilci. Tudi tukaj gre za pljučno kajenje (inhaliranje), vendar dim vsebuje manj nikotina in ogljikovega monoksida, v njem pa je več katrana…

Že J. W. Goethe je zapisal “Kajenje naredi človeka neumnega, napravi ga nezmožnega, da bi mislil in pesnil… Kajenje je huda nevljudnost… to je nepriljudna nesramnost…”
Tobak sam in cigaretni dim sta tista, ki vsebujeta veliko količino za človeka in živali negativnih sestavin. Nikotin, ogljikov monoksid in cigaretni katran so tri najbolj škodljive sestavine cigaretnega dima. Nikotin in ogljikov monoksid neposredno ne prizadeneta dihalnih organov, pa pa posredno poškodujeta srce in ožilje. Katran pa neposredno učinkuje na dihalne poti in jih kvari.
 
Pasivno kajenje
 
Pasivno kajenje je tisto, pri katerih nekadilci vdihujejo dim cigaret, ki so jih skadili kadilci. Tudi tukaj gre za pljučno kajenje (inhaliranje), vendar dim vsebuje manj nikotina in ogljikovega monoksida, v njem pa je več katrana.
Marsikdo pa je tudi prepričan, da se lahko izogne škodljivosti cigaret, če cigaretnega dima ne inhalira. To je popolnoma napačno mnenje, saj je t.i. puhanje prav tako škodljivo kot inhaliranje. Čeprav pri takšnem puhanju pride v sapnice manj katrana ter v pljučne mešičke manj nikotina in CO, pa te sestavine vseeno pridejo v organizem. Nikotin in CO namreč abstorbira ustna in nosna sluznica, katran pa se lepi na ustno sluznico in s slino prihaja v prebavne organe. Če kadilec ne inhalira, je v dimu, ki ga zadrži v ustih, večja koncentracija škodljivih snovi kot pri inhaliranju, zato je verjetnoste poškodbe ustne sluznice (rak ustnic in ustne votline) še večja.
Enako se veliko kadilcev tolaži s tem, da pokadi le majhno število cigaret. Sicer je res, da se nevarnost obolenja zmanjša, vendar še vedno obstaja. Sicer pa veliko takšnih kadilcev kmalu iz le nekaj cigaret dnevno pride na večje število, saj telo potrebuje vedno več nikotina (več o tem na strani o nikotinu) in tako kmalu postane zasvojenec in pokadi zavojček ali več cigaret na dan.
Nekaj dobrih razlogov zakaj bi prenehali kaditi:
 
Za mladino:– slab zadah
– uničeni zobje 
– stroški 
– več bolezni dihalnih organov (pljučnica, angina…)
Za nosečnice:
– povečan možnost spontanega splava in rojstva mrtvega otroka 
– povečana možnost rojstva otroka, ki ima premalo kilogramov
Za starše– cigaretni dim je za otroke kot pasivne kadilce prav tako ali še bolj škodljiv kot za vas
– slab vzgled za mladino
Za nove kadilce– sedaj je najlažje nehati
Za dolgotrajne kadilce– zmanjšana možnost srčnega obolenja in raka, če prenehate kaditi
Za ljudi, ki imajo v družinski zgodovini nekoga, obolelega za rakom ali srčnimi boleznimi– riziko, da zbolite za podobnimi bolezmi je še večji, če kadite
Za kateregakoli kadilca

– ostalo vam bo veliko denarja, ki ga boste lahko namenili za bolj zdrave dejavnosti
– boljše počutje
– lažje boste sodelovali pri špotrnih dejavnostih 
– živeli boste dovolj dolgo, da boste doživeli upokojitev, vnuke ipd.
– lahko boste storili veliko več, saj boste manj časa bolani

 

Menim, da je tukaj dovolj razlogov za prav vsakega še tako zagrizenega kadilca, da preneha s to svojo egoistično in nezdravo navado.
 
Pljuča nekadilca:
 
B77BCB18-3AB7-11E1-917A-898366B94067
 
Pljuča kadilca:
BF4ADD5C-3AB7-11E1-A40E-898366B94067
 
Strokovnjaki so ocenili, da vsaka cigareta skrajša življenje za 7,5 minute. Pri dvajsetih cigaretah to znese dve uri in pol na dan, na mesec tri dni, 36 dni na leto in če kadite 40 let je to 3,9 let. Razmislite, kaj vse bi lahko doživeli in dosegli v teh skoraj štirih letih.
 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,473
21.09.2021. ob 20:50
284,815
21.09.2021. ob 21:23
110,257
21.09.2021. ob 17:51
Preberi več

New Report

Close