Za zavarovanje vašega šolarja se odločite premišljeno

Uredništvo, 05. september 2013.

ZPS Koristni nasveti: Tudi za nezgodno zavarovanje vašega šolarja se odločite premišljeno

Pričelo se je novo šolsko leto, ko se marsikateri starš sreča tudi s številnimi ponudbami nezgodnih zavarovanj za otroke. Če so vaši otroci starejši, verjetno že poznate letake, na katerih z eno samo kljukico izberete premijo, ki jo želite plačevati za zavarovanje otroka ali pa le plačate položnico in zavarovanje je sklenjeno. Pa znate odgovoriti na vprašanje, v katerih primerih je vaš otrok zavarovan ter kdaj in kako lahko zavarovanje uveljavljate?

otroci-igra-skrivalnice“Ponudbe zavarovalnic ob začetku šolskega leta so resda lahko cenovno ugodne in omogočajo enostavno sklenitev zavarovanja, a škoda je vsakega evra, ki ga vložite v zavarovanje, ki ne ustreza vašim pričakovanjem in potrebam vaših otrok. Preden se torej na vrat na nos odločite za eno izmed zavarovanj, ker je tako pač v navadi, najprej razmislite, kaj od zavarovanja želite,” svetuje Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Z nezgodnim zavarovanjem svojega otroka lahko zavarujete npr. za primer trajne invalidnosti, dnevna nadomestila za odsotnost od pouka, bolničnična nadomestila za dneve, preživete v bolnišnici in nadomestila za stroške zdravljenja. V skladu z zahtevo Agencije za zavarovalni nadzor se v letošnjem letu prvič pojavlja omejitev, da se zavarovanje za primer izgube življenja lahko sklene le za otroke, ki so starejši od 14 let. Zavarovalnice so temu ustrezno tudi nekoliko preoblikovale svoje produkte in sedaj večinoma ponujajo zavarovanja šolarjev in predšolskih otrok, ki rizika nezgodne smrti ne vključujejo, medtem ko zavarovanja dijakov in študentov ostajajo v takšni obliki, kot ste jo bili vajeni pred spremembo, vključno z možnostjo kritja za primer smrti.

Pri ZPS staršem priporočamo, naj se med možnimi kombinacijami nevarnosti osredotočijo predvsem na zavarovanje za primer trajne invalidnosti in poskrbijo za dovolj visoko zavarovalno vsoto. Stroški, povezani s trajno invalidnostjo otroka, bi v primeru, da do tega pride, predstavljali največje breme za družinski proračun. Ob težji invalidnosti otroka je potencialno treba preurediti dom, nesrečna situacija pa je povezana z visokimi stroški negovanja, specialističnega zdravljenja in medicinske opreme. Izključena ni niti možnost, da bi vsaj eden od staršev moral zapustiti službo, da bi lahko skrbel za invalidnega otroka. Ob upoštevanju teh dejstev pri ZPS ugotavljamo, da standardne akcijske ponudbe ob začetku šolskega leta, kjer zavarovalne vsote včasih ne dosežejo niti 10.000 EUR, ne zagotavljajo zadostne varnosti v primeru, da pride do nezgode s hudimi posledicami. Čeprav je stroške, ki bi v tem primeru nastali, težko natančno oceniti, naj vam bo dovolj visoka zavarovalna vsota za primer trajne invalidnosti vodilo pri izbiri zavarovanja za vašega otroka.

Starši se pogosto odločajo za nezgodno zavarovanje svojih otrok tudi zaradi izplačil dnevnih odškodnin in bolnišničnih nadomestil. Pri ZPS pa ob vsakoletnem pregledu ponudb ugotavljamo, da so dnevne in bolnišnične odškodnine zelo nizke in tako ne prinašajo posebnih koristi. Ob upoštevanju dejstva, da so prav te odškodnine tiste, ki premijo občutno podražijo, vam pri ZPS svetujemo, da o tovrstnih kritjih kritično razmislite in ocenite, kaj dejansko dobite za vložen denar.

Preden svojega otroka nezgodno zavarujete, pa le preberite splošne pogoje in se podrobno seznanite z vsebino izbranega zavarovanja. Le tako boste namreč lahko svoje pravice ustrezno uveljavili in omilili posledice nezgode vašega otroka v družinskem proračunu.

www.zps.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,293
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več