Trpite zaradi ustnega zadaha?

Uredništvo, 01. december 2015.

Slab zadah oz. halitoza je po definiciji močan neprijeten vonji, ki prihaja iz ust oz. želodca. Pogosto se ga sami ne zavedamo, za …

S pojmom  ustni zadah opisujemo neprijeten vonj, ki ob izdihu izhaja iz ustne votline. V strokovni literaturi se za ustni zadah uporablja pojem halitoza. Kadar trpimo zaradi ustnega zadaha in se tega zavedamo, se vedemo in govorimo nenaravno, od sogovornika pa se z zgornjim delom telesa odmikamo. Sporočilo našega telesa in gibov je lahko povsem nasprotno od želenega. Raziskave so pokazale, da se s to vrsto težav vsaj občasno srečuje več kot polovica ljudi.

V določenem obdobju zaradi slabega zadaha trpi skorajda vsak izmed nas. Pogosto se celo zgodi, da imamo slab zadah, pa se tega niti ne zavedamo. Naš čut za vonj se prilagodi, pride do senzorične blokade, na podoben način kot ne zaznavamo vonja lastnega telesa ali parfuma. Zaznajo pa ga naši najbližji, sodelavci in sogovorniki. Ustni zadah je socialno zelo moteč dejavnik hkrati pa  je lahko  kazalec resnih lokalnih in sistemskih obolenj.

Med bolezni, ki povzročajo nastanek zadaha se uvršča cel niz obolenj, med njimi so najpogostejša vnetja in sistemske bolezni. Najbolj pogosto so vzrok za ustni zadah obolenja in vnetja  ust, nosu in žrela ter kariozno zobje. Sledijo bolezni prebavil, bolezni dihal, ledvične bolezni, obolenja jetr in določena druga sistemska obolenja. Nekatere bolezni so lahko zelo resne in prav kroničen ustni zadah je lahko ključen za pravočasno odkritje in ustrezno zdravljenje. Kadar zadah kljub temeljiti ustni higieni ne izgine je potrebna njegova zdravstvena obravnava, torej  natančna ugotovitev vzroka za njegov nastanek ter zdravljenje.

Slab zadah pa vendarle ni nujno pokazatelj bolezni. Zelo pogosto ima ustni zadah vzroke v življenskih navadah in nezadovoljivi ustni higieni. Za razliko od zgoraj obravnavanega bolezenskega (patološkega) zadaha v tem primeru govorimo o fiziološkem (normalnem) zadahu. Zelo pogosto se pojavi zjutraj oz. po nekajurnem stradanju. Nastane zaradi zmanjšanega iztoka sline in s tem zmanjšani  funkciji samo očšiščevanja ust. Zelo pogosta oblika fiziološkega zadaha pa je ustni zadah, ki nastane zaradi uživanja pikantne hrane (česen, čebula, ostre začimbe), alkohola in kajenja. Fiziološki zadah ni nevaren, je pa zelo moteč socialni dejavnik.

V obeh primerih je izjemnega pomena skrbna in redna ustna nega s kvalitetnimi izdelki za ustno higieno. Na trgu že obstajajo izdelki, ki na naraven način nevtralizirajo zadah tako iz ust in želodca, hkrati pa vsebujejo vse ključne sestavine za temeljito, a neagresivno vsakodnevno ustno higieno.

Svež dah danes ni pomemben le iz socialnih razlogov, temveč je odraz zavedanja lastnega zdravja in samospoštovanja.

airlift-logotip

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več