Trening hrbta za začetnike in izkušene

Uredništvo, 26. julij 2019.

Pogoste bolečine v hrbtenici, nogah in povešena ramena so dobri razlogi, da začnete z načrtno vadbo hrbtnih mišic.

Hrbtne mišice so večja skupina mišic, ki jih je treba posamezno in načrtno obremeniti, da bi se izognili nepotrebnim težavam.

Z rednimi treningi boste dosegli več moči, z načrtovano prehrano tudi več mišic, predvsem pa manj bolečin, lepšo držo in lepši videz hrbta.

Za vas sem pripravil dva treninga, in sicer za začetnike in tiste bolj izkušene.

Vsak trening začnite z ogrevanjem in raztezanjem pred začetkom izvedbe vaj. Treningov ne ločimo po spolu, saj so pravila za vse enaka, razlike so v manjših podrobnostih.

Tri osnovna pravila vsake fitnes vadbe

Pravilna izvedba vaj

Zelo pomembno je, da vaje izvajate pravilno, saj se le tako lahko izognete nepotrebnim poškodbam mišičnih in vezivnih tkiv ter poškodbam sklepov. S pravilno izvedbo boste dosegli, da se obremenitev prenese na želeno mišično skupino, kar ji zagotavlja povečanje moči ter velikosti.

Pravilno dihanje

Veliko ljudi zanemarja pomen pravilnega dihanja med vadbo, saj tako lažje premagujemo večja bremena, posredno krepimo trebušne mišice in vplivamo na stabilizacijo trupa. Tudi oskrba s kisikom je boljša.

Nadobremenitev

Je bistvo vsake vadbe. Za napredek je treba postopoma povečevati obremenitev nas tsito, ki smo je vajeni. S tem povzročimo potreben stres na mišična vlakna in naše telo ter stimulacijo za adaptacijo na višjo raven pripravljenosti, recimo povečanje moči, mišičnih celic, gostoto mišičnih vlaken, porabo energije.

Trening hrbta za začetnike

Ko začenjate (4 do 6 tednov) z vsakim treningom zajemite vse glavne mišične skupine, šele nato začnite z delitvijo in v trening vključite 2 do 3 izbrane mišične skupine. Vsako mišično skupino lahko trenirate intenzivneje.

Začetniki izvajajte tri različne vaje v treh serijah z različnim številom ponovitev, in sicer v prvi seriji 15, v drugi seriji 12 in tretji seriji 10 ponovitev.

Vaja: Priteg na prsa

Vaja: Veslanje sede z oporo

Vaja: Izteg trupa

Trening hrbta za izkušene

Vsi tisti, ki z utežmi redno vadite 2 do 3 – krat tedensko že šest mesecev, niste več začetniki. V tem času ste dosegli višjo stopnjo pripravljenosti, zato je v vaš trening smiselno vključiti zahtevnejše vaje.

Trening za izkušene se priporoča vsem, ki zmorete narediti vsaj 10 zgibov ali več v posamezni seriji (ženske lahko po potrebi uporabite pomoč trening partnerja).

Vaje izvajate v petih serijah, in sicer v prvi in drugi naredite 15 ponovitev, v tretji in četrti po 12, v peti pa 10 ponovitev.

Vaja: Zgibi (pri tej vaji naredite maksimalno število ponovitev v vsaki seriji)

Vaja: Veslanje sede z oporo

Vaja: Veslanje s T-palico

Vaja: Pull over (pri tej vaji naredite v vsaki seriji 15 ponovitev)

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 15:56
110,159
19.06.2021. ob 17:24
Preberi več