Transplantacijski program je med prvim valom epidemije covida-19 deloval odlično

V Sloveniji je bilo leta 2019 na aktivno čakalno listo za presaditev organov prijavljenih 134 oseb, presadili smo 105 organov.

Ob Evropskem dnevu darovanja in presaditve organov, ki ga praznujemo 10. oktobra, je v okviru kampanje »Kaj vas spodbudi k darovanju?« (več o kampanji lahko izveste na uradni spletni strani Postani darovalec ter na njihovi Facebook strani ali YouTube kanalu) družba Astellas Pharma organizirala spletno konferenco, na kateri so vodilni slovenski strokovnjaki pod drobnogled vzeli delovanje transplantacijskega programa v času prvega vala epidemije covida-19, spregovorili pa so tudi o prihodnosti.

V Sloveniji je bilo leta 2019 na aktivno čakalno listo za presaditev organov prijavljenih 134 oseb, presadili smo 105 organov. V letošnjem letu je na aktivni listi prijavljenih 156 oseb.

Mnenje stroke je bilo enotno: v času prvega vala epidemije je slovenski transplantacijski program, v nasprotju s pričakovanji ter dogajanjem v drugih evropskih državah, deloval izjemno dobro. Medtem ko so presaditveni centri v nekaterih državah zaradi slabše lokalne epidemiološke slike bistveno zmanjšali obseg delovanja transplantacijskega programa, so lahko naši specialisti, ker smo se Slovenci v veliki meri držali ukrepov, zaradi česar je bil prvi val okužb pri nas dokaj hitro obvladan, nadaljevali z delom. Še več, zaradi zaprtja tujih centrov so v Slovenijo začeli prihajati kakovostnejši organi. Tako so lahko v dokaj kratkem času transplantirali kar 15 mlajših bolnikov, ki so sicer na ledvice čakali že zelo dolgo, je pojasnil prof. dr. Miha Arnol, dr. med., vodja centra za transplantacijo ledvic s Kliničnega oddelka za nefrologijo, UKC Ljubljana. Podobno so, tako doc. dr. Blaž Trotovšek, dr. med., vodja programa za presaditev jeter in trebušne slinavke, UKC Ljubljana, v času epidemije jetra uspešno transplantirali kar šestim bolnikom. Tudi v sklopu programa za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca na Kliničnem oddelku za kardiologijo, UKC Ljubljana, so v letošnjem letu presadili že 19 src, kar je več kot v istem obdobju lani, pove vodja programa, prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med.

»Če bo Sloveniji uspelo obvladovati virus tudi ob drugem valu, bomo pri nas letos opravili med 27 in 30 presaditev jeter, kar je primerljivo z lanskim letom,« je poudaril Trotovšek.

Vsi ti dosežki pa nikakor ne bi bili mogoči brez dobrega sodelovanja z organizacijo Eurotransplant, ki omogoča izmenjavo organov naše države z drugimi članicami. Pomočnik direktorice za strokovno-medicinske zadeve na Slovenija Transplant Andrej Gadžijev, dr. med., se je slovenski javnosti zahvalil, ker je med prvim valom epidemije dosledno upoštevala preventivne ukrepe: »Če bi bile enote intenzivne terapije povsem zasedene, bi se program ustavil.« Zato pa je še toliko bolj pomembno, je dodal Gadžijev, da tudi ob morebitnem drugem valu še naprej spoštujemo ukrepe.

Največji problem še naprej ostaja pomanjkanje kakovostnih organov

V Sloveniji kljub številnim akcijam ozaveščanja javnosti število darovalcev na milijon prebivalcev že vrsto let ostaja enako – okrog 20. »Razloge za to poznamo: veliko manj ljudi te dni umira zaradi poškodb glave, umirajo zaradi drugih bolezni, številni od njih imajo tudi pridružene bolezni, posledično pa seveda število za presaditev primernih organov upada. Zato si želimo, da bi se v register darovalcev vpisalo čim več ljudi,« je pozval Gadžijev.

»Ker je zadnji dve leti vpis med darovalce mogoč tudi prek spletnega portala e-uprava, večjih ovir za vpis praktično več ni,« meni Gadžijev.

Kako postanete darovalec

Če želite postati darovalec, se osebno zglasite na Zavodu Republike Slovenija za presaditve organov in tkiv – Slovenija Transplant ali na enem od njihovih pooblaščenih mest po Sloveniji. Prijavo pa lahko opravite tudi elektronsko prek spletnega mesta eUprava.
Če se boste prijavili osebno, s seboj prinesite osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja ter pred pooblaščeno osebo izpolnite pristopno izjavo darovalca. V kolikor se boste prijavljali prek spleta, potrebujete veljavno spletno digitalno potrdilo, izdano v Sloveniji.
Za darovanje delov telesa po smrti se lahko za časa življenja opredelite, če ste dopolnili 15 let (mlajši pa le s privolitvijo zakonitega zastopnika).
Vpogled v elektronsko zbirko podatkov je omogočen le pooblaščenim zdravnikom po posameznikovi smrti.
Svojo opredelitev lahko pri pooblaščenih osebah Eurotransplanta Slovenije kadarkoli prekličete, ali pa to storite sami v primeru elektronske opredelitve.

Postanite torej darovalec – kajti darovanje organov je dejanje srca!
Več informacij o darovanju organov najdete na:
Spletna stran: www.postanidarovalec.si,
Facebook: https://www.facebook.com/postanidarovalec/,
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCbaZo63j_UCD87eGmt511Mw/featured?pbjreload=101

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več