Tradicionalna kitajska medicina

Uredništvo, 19. junij 2014.

Uporaba tradicionalnih kitajskih metod zdravljenja v svetu močno narašča, glavni vzrok za to je zavedanje o njihovi učinkovitosti pri zdravljenju širokega nabora bolezni.

Kitajska modrost

Vse več ljudi se obrača na tradicionalno kitajsko medicino, več kot štiri tisoč let star medicinski sistem, ki je znan kot dopolnilo moderne konvencionalne medicine, saj lahko s preprečevanjem funkcionalnih telesnih motenj prepreči marsikatero bolezen, a tudi omili različne bolezenske simptome. Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je zasnovana na filozofskem načelu, ki razume človeka kot vesolje v malem (mikrokozmos). Tako naj bi se človeško telo večino življenja ob pomoči regulacijskih mehanizmov samo prilagajalo notranjim in zunanjim spremembam. Kljub napredku moderne medicine danes uporaba tradicionalnih kitajskih metod zdravljenja v svetu močno narašča. Glavni vzrok za to je zavedanje o njihovi učinkovitosti pri zdravljenju širokega nabora bolezni.

Kaj zajema tradicionalna kitajska medicina?

Najpogostejši in najbolj znani metodi zdravljenja sta akupunktura in akupresura – kitajska medicinska masaža (tuina) ter zdravljenje s kitajskimi zdravili (gre za zeliščna zdravila pridelana na naravni bazi). Vsem metodam je skupno načelo zdravljenje po naravni poti, s katerim se vzpodbudi pravilno delovanje organizma.

TKM

Akupunktura je najbolj znana metoda tradicionalne kitajske medicine (v nadaljevanju TKM), ki jo od leta 1979 priznava in priporoča tudi sodobna medicina, ter Svetovna zdravstvena organizacija. Tanke iglice zdravnik akupunkturist zabode v točno določene akupunkturne točke na telesu. S tem uravnava pretok vitalne življenjske energije (qi) po meridianih, da bi v telesu ponovno vzpostavil ravnovesje oz. zdravje. Vsak organ v našem telesu ima svoj meridian, ki pomeni delovanje tega organa. Delovanje vseh organov mora, po teoriji TKM, delovati kompatibilno in šele takrat organizem zdravo deluje. V primeru, da je meridian nepretočen, nastane nepravilno delovanje v telesu in s tem bolezensko stanje.

Tudi slabo počutje je znak neravnovesja

Zdravnika TKM ne zanima zgolj bolezen, marveč človek. Tudi človekovo slabo počutje obravnava kot bolezen, kajti slabo počutje kaže na neravnovesje. TKM je namenjena predvsem odpravljanju funkcionalnih motenj, kot so vrtoglavica, glavoboli, bolečine v mišicah in sklepih, motnje spolne sle, alergije, vnetja živcev, napihnjenost, neuravnovešenost avtonomnega živčnega sistema … Zaradi celostnega pristopa k človeku in neagresivnih metod zdravljenja je odlično dopolnilo moderne medicine.

Iskanje neravnovesja

Osnovno mersko orodje je zdravnik, ki mora, če naj natančno poišče neravnovesje, imeti veliko izkušenj in znanja. Zdravnik si pomagajo s štirimi osnovnimi metodami: z opazovanjem, s poslušanjem, spraševanjem in otipavanjem. Zdravnik vse znake, ki jih najde ob pomoči teh metod, obravnava v odvisnosti od drugih. Ko pridobi bolezensko sliko, na njeni osnovi določi zdravilno protisliko, s katero si pomaga pri izboru metod in tehnik zdravljenja. Zdravnik posluša govor in dihanje, sprašuje po bolečinah, psihofizičnem počutju, teku, spanju, menstrualnem ciklusu … Tako opazuje stanje “duha”, gibanje, obraz, glas, površino ušes, toploto delov telesa, zlasti oči in jezik, ki je v TKM specifičen kazalnik telesnega stanja. Z opazovanjem posameznih delov, ki zrcalijo celoto, tako sestavi celotno podobo stanja.

Vir: Viva.si in Kitajskamedicina.si

Odkrijte starodavne skrivnosti zdravljenja, ki temelji na zgodovinski medicini kitajskega dvora na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
2,212
16.05.2021. ob 09:34
2,857
17.03.2021. ob 09:46
51,082
19.07.2021. ob 11:03
31,995
29.07.2021. ob 14:56
22,051
16.06.2021. ob 13:41
Preberi več

New Report

Close