Top nasveti za vse javne uslužbence

Zaposlene v zdravstvu, šolstvu, na policiji, ministrstvih in drugje v javni upravi je v dodatno pokojninsko zavarovanje pri Modri vključil delodajalec. Vsi lahko uporabljajo brezplačno in koristno storitev e.Modra.si.

Odgovor na želje varčevalcev

Modra skrbi za prihranke več kot 288 tisoč Slovenk in Slovencev. Po podatkih raziskave kar 60 odstotkov njihovih varčevalcev ne ve, koliko prihrankov imajo. Obenem ne poznajo niti možnosti brezplačne uporabe varčevalnega računa e.Modra.si

Storitev e.Modra.si so namreč razvili kot odgovor na potrebe in želje varčevalcev pri Modri zavarovalnici, je preprosta in enostavna za uporabo. Za prvo registracijo potrebujete le identifikacijsko kodo, ki so vam jo ob vključitvi poslali po navadni pošti.

Če ste kodo izgubili, nič hudega. V primeru, da je nimate, lahko skozi postopek registracije zaprosite za novo, ki vam jo bodo kmalu ponovno poslali na poštni naslov. Postopek registracije je hiter, sistem vas bo vodil skozi vse korake.

Kaj pridobite z registracijo?

S storitvijo eModra.si boste ves čas vedeli, koliko ste privarčevali za dodatno pokojnino. Obenem lahko prek svojega računalnika pregledate nakazila delodajalca in lastna vplačila. Tu lahko pridobite tudi potrdilo o stanju na računu in druge dokumente ter opravite vse spremembe povezane z vašim zavarovanjem.

e.Modra.si je storitev, ki je bila razvita kot odgovor na potrebe strank Modre zavarovalnice in z namenom, da varčevalcem omogoči spremljanje svojih varčevalnih/zavarovalnih polic z domačega kavča, 24/7.

Zato lahko na e.Modra.si najdete tudi vse pomembnejše podatke o skladu, v katerem varčujete, med katerimi so tudi podatki o uspešnosti poslovanja sklada, ki se mesečno posodabljajo. Na e.Modra.si lahko torej tudi enostavno zamenjate podsklad v katerem varčujete.

Če vas je v dodatno varčevanje za pokojnino vključil že vaš delodajalec, lahko tu na primer varčevanje tudi povišate z individualnimi vplačili. Višino zneska, dinamiko vplačil in način plačila lahko določate sami in to kar preko storitve e.Modra.si.

Kako se lahko registriram?

Če še niste opravili prve registracije na e.Modra.si, lahko na tej povezavi zaprosite za prvo identifikacijsko kodo, ki jo prejmete na domači naslov.

1. Vstopite na e.Modra.si.
2. Vnesite svojo EMŠO številko, nato vas bo sistem usmerjal do zaključka registracije.
3. Po vnosu identifikacijske kode, boste na vpisani e-naslov prejeli sporočilo, ki bo veljavno 24 ur.
4. Nato boste potrdili povezavo v sporočilu, določili svoje geslo in vstopili na e.Modra.si

Da bi varčevalcem pri Modri zavarovalnici še dodatno olajšali uporabo storitve, smo na forumu Med.Over.Net organizirali Javno tribuno z naslovom: Ali veste, koliko prihrankov imate pri Modri?.

Na vaša vprašanja je odgovarjala ga. Mojca Trkman iz Modre zavarovalnice. Nekaj uporabnih vprašanjih lahko preberete v nadaljevanju, celotno javno tribuno najdete TUKAJ.

V: Lani sem se zaposlila v zdravstvu, pa me zanima kje lahko določim upravičence za primer smrti?

O:Upravičence za primer smrti lahko določite že ob začetku varčevanja v pokojninskem skladu, nato pa jih lahko skozi obdobje varčevanja po želji kadarkoli spreminjate. Najlažje to storite preko spletne storitve e.Modra.si, kjer imate za to pripravljen elektronski obrazec, ki ga le izpolnite in ob oddaji digitalno podpišete.
Če digitalnega podpisa nimate, lahko kljub temu vstopite v e.Modra.si, kjer vas čakajo tudi na enem mestu zbrani obrazci v docx obliki, ki jih lahko izpolnite, natisnete in nato podpisane skenirane pošljete nazaj preko varnega kanala – e.Modra.si.

V: Kaj v primeru, da izgubiš službo in ne moreš več plačevati? Se ti zamrzne, izplača, skratka … Postopek.

O: Varčevanje v pokojninskem skladu je zelo prilagodljivo. Brez dodatnih stroškov lahko vaša zavarovalna polica miruje toliko časa, dokler ne boste ponovno zmogli vplačevati v pokojninski sklad. Mirovanje časovno ni omejeno.
Vaša privarčevana sredstva se tudi v času mirovanja plemenitijo skladno z donosi, ki jih v tem času pokojninski sklad dosega.
Pod določenimi pogoji lahko privarčevana sredstva tudi dvignete, vendar s precejšnjimi davčnimi posledicami. Zato tega, če res ni življenjsko pomembno, ne bi priporočala nikomur.
Individualno vplačana sredstva lahko dvignete kadarkoli, med tem, ko za kolektivno vplačana sredstva (vplačila delodajalca) obstaja nekaj pogojev za izplačilo.
Dvig privarčevanih sredstev v enkratnem znesku je namreč izredno neugoden, saj se ob izplačilu obračuna in plača 1 % izstopnih stroškov ter 25 % akontacija dohodnine. Nato pa dokončni obračun dohodnine opravi še Finančna uprava RS in pri tem upošteva tudi že vplačano akontacijo dohodnine za vse prejemke v letu izplačila.
Za natančnejše informacije lahko pokličete naše svetovalce na 080 23 45, ki vam bodo znali najbolje svetovati, pišete na forum Pokojninsko zavarovanje ali pa mi pustite zasebno sporočilo na tem forumu, kjer sem v vlogi moderatorja (tukaj). Potrudila se bom, da natančnejši odgovor dobite v najkrajšem možnem času.

V: Kakšna zavarovanja ponujate, poleg varčevanja za pokojnino?

O: Poleg varčevanja za dodatno pokojnino imamo trenutno za vse naše varčevalce na voljo še posebno ponudbo zavarovanja za primer nezgodne smrti (10.000€ zavarovalnega kritja za samo 5,43€/leto). Ponudbo lahko najdete na e.Modra.si.
Pri Modri lahko vsi, tudi tisti, ki pri nas še ne varčujete, sklenete zavarovanje pravne zaščite partnerske zavarovalnice ARAG, ki je eden izmed vodilnih ponudnikov zavarovanja pravne zaščite na svetu.
S sklenitvijo zavarovanja pravne zaščite se lahko zavarujete pred odvetniškimi in drugimi sodni stroški, ki posamezniku pogosto predstavljajo veliko finančno breme. V primeru potrebe po odvetniških storitvah vam bo zavarovalnica ARAG lahko priskrbela pravnega strokovnjaka, hkrati pa bo poskrbljeno tudi za vašo finančno varnost, saj riziko visokih odvetniških in sodnih stroškov namesto vas prevzame zavarovalnica. Več o ponudbi boste našli tukaj.

V: Imam malce drugačno vpršanje in sicer zdaj je 200 dodatnih evrov ob penziji dosti in se sliši kar fajn. Ne vem pa, kaj bo 200 evrov na mesec pomenilo čez 18 let, ko grem jaz v penzijo … ali se to kaj prilagaja, glede na takratne cene?

O: Renta, ki se vam danes skozi informativni izračun prikaže na spletni strani Modre oz. na e.Modra.si je izračunana na način, da vam pokaže kakšno rento bi danes prejemali, če bi bili upokojeni in stari npr. 65 let in bi imeli privarčevanih toliko sredstev, kot bi jih v času varčevanja privarčevali do upokojitve.
Informativni izračun predstavlja grobo informacijo o predvideni višini dodatne pokojnine na podlagi določenih predpostavk. Hkrati informativni izračun ne upošteva rasti plač in premij.
Informativni izračun privarčevanih sredstev je narejen na predpostavki, da je letni donos v dinamičnem podskladu 6,7 %, v preudarnem podskladu 5,9 % in v zajamčenem podskladu 3,4 %, donosi na sredstva pa se pripisujejo mesečno.
Ker je obdobje varčevanja zelo dolgo (30, 40 let) in je v informativnem izračunu ogromno predpostavk, gre seveda zgolj za informativni izračun, saj je za 30 let v naprej težko z gotovostjo napovedati v se dejavnike, ki vplivajo na izračun. Daje pa vam okvirno informacijo o tem, kaj lahko pričakujete ob upokojitvi.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 15:56
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več