Če ne piješ, si pravzaprav čudak

Profimedia

Slovenija je med evropskimi državami v samem vrhu po porabi alkohola.

V  letu 2020 je umrlo 943 oseb zaradi vzrokov, ki se jih lahko neposredno pripiše alkoholu. To pomeni, da so vsak dan v povprečju umrle tri osebe. Več kot polovica teh oseb je umrla pred 65. letom starosti, večji delež je moških (3,6-krat več moških kot žensk). Po umrljivosti zaradi izbranih alkoholu pripisljivih vzrokov, kot jo spremlja Svetovna zdravstvena organizacija (SZO), je Slovenija nad povprečjem Evropske unije in tudi nad povprečjem evropske regije SZO.

Uživanje alkohola se povezuje z več kot 200 bolezenskimi stanji, poškodbami in zastrupitvami.

NIJZ

Akutne zastrupitve

Leta 2021 je zaradi akutne zastrupitve z alkoholom umrlo 14 oseb, bolnišnično obravnavo zaradi zastrupitve oziroma toksičnih učinkov alkohola pa potrebovalo 590 oseb. Kot opozarjajo na NIJZ, to število ne zajeman oseb obravnavanih v urgentnih službah, ki niso bili hospitalizirani, in tudi vse ostale izvenbolnišnične obravnave, kar pomeni, da je zastrupitev z alkoholom še veliko več.

V evropski regiji se popije največ alkohola na svetu. Slovenija med državami te regije prednjači po porabi alkohola na odraslega prebivalca.

NIJZ

Prometne nesreče

Vožnja pod vplivom alkohola je eden glavnih dejavnikov tveganja za prometne nesreče. Po podatkih policije je bilo v letu 2022 od 18.724 prometnih nesreč 1.574 povzročenih pod vplivom alkohola. V prometnih nesrečah je skupno ugasnilo življenje 85 oseb, 17 zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Leta 2021 pa je bilo 1.514 prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola, pri čemer je umrlo 38 oseb.

Kako izboljšati trend negativnih posledic alkohola

Vsako leto v postnem času pobudniki akcije 40 dni brez alkohola predlagajo odpoved alkoholu kot izraz solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica pitja alkohola. S tem želijo spremeniti družbeno klimo in toleranco do prekomernega uživanja alkohola v Sloveniji.

»Alkohol je resen problem v Sloveniji. Po naših podatkih se kar tretjina družin, ki jim pomagamo na Karitas, sooča z alkoholizmom družinskega član. Po vzorcu naših izkušenj ocenjujemo, da se v Sloveniji več kot 70.000 otrok sooča z alkoholizmom v družini ali rednim opijanjanjem njihovih staršev. Posledice so lahko zelo hude, kadar je poleg alkohola prisotno še nasilje, zlorabe in zanemarjanje. Tudi v drugih »milejših« primerih otroci prevzamejo odgovornosti starša alkoholika, se počutijo manj vredne, skrivajo probleme družine, predvsem pa izgubijo pravico do otroštva. Vsi starši se moramo nasploh zavedati, da kadar je naše vedenje zaradi alkohola spremenjeno, otrokom nismo smešni ali zanimivi, ampak v njih povzročamo negotovost, sram in strah,”

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas na novinarski konferenci 40 dni brez alkohola 2023

Pobuda ni namenjena samo tistim, ki imajo težave, ampak vse, ki lahko le s skupnimi možmi obrnemo negativni trend.

V letu 2021 je znašala poraba alkohola v Sloveniji kar 10,62 l čistega alkohola. Številka je bila še leto prej nižja za skoraj liter čistega alkohola. “Kar 55 % odraslega prebivalstva vsaj enkrat letno pije čezmerno. To pomeni, da vsak drugi odrasli Slovenec, vsaj enkrat v letu tvega ali pa so pri njemu že prisotne, negativne posledice zaradi pitja alkoholnih pijač.

psihologinja Karmen Henigsman, NIJZ

Če ne piješ si čuden

Udeleženci akcije 40 dni brez alkohola že dolga leta poročajo, da kadar izrazijo željo po brezalkoholni pijači, so včasih tudi predmet posmeha v družbi. Dogaja se, da njihovi prijatelji odklonilne drže ne sprejmejo dobro in jih prepričujejo, naj vendar nekaj popijejo. To je lahko zelo neprijetno, predvsem pa ni vljudno.

Letošnja ambasadorja akcije 40 dni brez alkohola sta Nika Rozman in Nik Škrelc, igralca in TV voditelja. Na tiskovni konferenci ob začetku akcije sta povedala svoji osebni izkušnji:

»Vesel sem, da sva se pridružila akciji. Predvsem zaradi zgleda in normalizacije tega, da ko nekdo ne pije, to ni nenavadno. Hkrati pa soi vzgibi akcije res lepi – verjamem v pogovor in kvalitetno preživet čas z drugimi.«

Nik Škerlec, igralec in TV voditelj

»Počaščena sem, da sem del akcije, ki je posvečena tudi drugim, ki so blizu tistim, ki se borijo z zasvojenostjo. Tudi sama sem na lastni koži izkusila vprašanja, zakaj ne pijem. Počutila sem se ožigosano in sodelovanje v akciji je lahko tudi dober izgovor. Upam, da ga bo uporabilo čim več ljudi in tako skupaj podpremo vse tiste, ki ta korak težko naredijo.« 

Nika Rozman, igralka in TV voditeljica

Ambasadorja sta tudi spodbudila starše, da namesto alkohola izberejo kvalitetno preživljanje časa z otroki, pristne medčloveške odnose, igro in veselje, debate in pogovore.

Vabimo vas, da se tudi vi pridružite akciji. Več na brezalkohola.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,060
29.09.2023 ob 11:15
3,256
31.05.2023 ob 07:12
24,224
20.09.2023 ob 07:21
12,737
30.06.2023 ob 13:35
142,227
29.09.2023 ob 20:46
Preberi več

Več novic

New Report

Close