Moški mislijo, da za tem ne morejo zboleti. Ta zmota je lahko usodna!

Foto: Profimedia

Ko mu je radiolog vzel vzorec tkiva za biopsijo, je vojaški veteran Boyd Elliott iz njegovega obraza razbral, da nekaj ni vredu. A nikakor ni pričakoval ali bil pripravljen na novico, ki je sledila. Imel je raka – raka na dojki.

“Ne morete mi reči, da imam raka na dojki, saj sem moški,” se je odzval na novico.

Od zatrdline do izcedka

Ko je Elliott oktobra 2020 prvič opazil trdo zatrdlino na svoji levi bradavici na dojki, jo je, razlaga Američan, “nekako ignoriral kak teden, saj sem mislil, da bo izginila.”

Namesto tega se je zdelo, da je postala vedno večja. Povedal ni nikomur, a čez čas se je zlomil in povedal svoji ženi Pauli. “Nekajkrat me je morala brcniti v rit in naposled prisilila, da sem zatrdlino le pokazal zdravniku,” je dejal 75-letnik.

Kateri so še ostali znaki, poleg zatrdline v dojki, na katere morate biti moški pozorni pri samopregledovanju in lahko nakazujejo raka na dojki?

“Bolečina v bradavicah, vdrta bradavica, izcedek iz bradavic (čist ali krvav), rane na bradavici in povečane pazdušne bezgavke,” našteva dr. Simona Borštnar, specialistka interne medicine in internistka onkologije na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OIL).

Najboljša preventiva pri odkrivanju zgodnjih sprememb na dojkah je redno samopregledovanje, ki naj po besedah sogovornice poteka enkrat mesečno na določen dan.  

Enako kot pri ženskah pa je tudi pri moških pomemben zdrav življenjski slog z vzdrževanjem normalne telesne teže, fizična aktivnost in zmernost pri uživanju alkohola, dodaja sogovornica.

Dejavniki tveganja za nastanek raka dojk pri moških so namreč: “starost (povprečna starost moških ob diagnozi je med 60 in 70 let), visoka raven estrogena (kot posledica jemanja hormonskih zdravil, bolezni jeter, prekomerne telesne teže ali prekomerne količine popitega alkohola, kar lahko omeji sposobnost jeter za uravnavanje ravni estrogena v krvi), družinska anamneza raka dojk ali genetskih mutacij, morebitno sevalno zdravljenje prsnega koša in genetski sindrom Klinefelter, ki povzroči nenormalen razvoj testisov,” našteva.

V povprečju za rakom dojk v Sloveniji vsako leto zboli okoli 1400 ljudi, od tega eden do dva odstotka moških. Število primerov narašča. Pred 15 leti (leta 2007) je za rakom dojk zbolelo 6 moških na leto, v letu 2019 pa že 15.

Razlike med moškimi in ženskami

Povprečni čas med prvim simptomom in diagnozo je pri moških daljši kot pri ženskah. Običajno gre za obdobje več kot leta in pol, je konkretna Borštnarjeva. “Potek bolezni in prognoza sta sicer podobna kot pri raku dojk pri ženskah, lahko pa jo poslabša zakasnitev pri prepoznavanju znakov in diagnostiki.

Izbor in način zdravljenja se sicer glede na spol ne razlikujeta pomembno.

“Zdravljenje se največkrat začne z operacijo, ki vedno zajame odstranitev cele dojke in operacijo pazdušnih bezgavk, katere obseg pa je odvisen od tega, ali so se rakave celice že naselile v pazdušnih bezgavkah. Kirurškemu posegu praktično vedno sledi tudi ena izmed oblik dopolnilnega sistemskega zdravljenja, izbor pa poteka enako kot pri ženskah, to je na osnovi značilnosti tumorja. Večinoma so v rakih dojk pri moških prisotni hormonski receptorji in jih večina prejema tudi dopolnilno hormonsko terapijo vsaj naslednjih 5 let. Bolniki, ki imajo slabo diferencirane rake in večji obseg bolezni in oziroma ali zasevke v pazdušnih bezgavkah, pred hormonsko terapijo prejemajo še kemoterapijo, ki jo v večini primerov dobilo pred operacijo. Če imajo pozitiven status HER2 prejmejo tudi tarčno anti-HER2 terapijo, ki traja eno leto,” pojasnjuje specialistka interne medicine in internistka onkologije dr. Simona Borštnar.

V letih od 2010 do 2019 je skupno za rakom dojk umrlo 51 moških (od 126 skupno zbolelih za rakom dojk v 10 letih). Pet let po postavitvi diagnoze živi dobrih 66 % moških s to boleznijo.

Moški, ne ignorirajte!

Zdaj, ko je prestakl mamografijo in biopsijo, popolno mastektomijo ter celoletno zdravljenje s kemoterapijo in drugimi zdravili, je Elliott vesel, da je prisluhnil svoji 55-letni partnerki. Raka na dojki so mu odkrili, ko je bil ta 2. stopnje, kasneje, ko bi bolezen še napredovala, bi bilo zdravljenje veliko bolj zapleteno.

Bi, če ga žena v to ne bi prisilila, sploh obiska zdravnika ali bi še naprej ignoriral zatrdlino?

“Verjetno bi ignoriral,” je bil iskren za Militarytimes: “To moški počnemo.”

Avtor

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,091
26.11.2022. ob 08:45
287,748
25.11.2022. ob 08:29
110,655
26.11.2022. ob 09:40
Preberi več

New Report

Close