To so pozitivni učinki redne telesne aktivnosti na vaše telo

Avtor: Profimedia

Gibanje je dobro tako za vaše telo kot duha. Redna telovadba namreč pospešuje izločanje hormona sreče in posledično blaži učinke stresa in depresije, zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni ter je pomembno orožje v boju z debelostjo.

“Po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije je telesna dejavnost kakršnokoli telesno gibanje, ki ga ustvarijo skeletne mišice in katerega posledica je poraba energije nad ravnjo mirovanja,” v posebni zloženki o telesni dejavnosti piše Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Odrasli naj bi po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije za krepitev telesne kondicije in ohranjanje zdravja tedensko potrebovali vsaj 150 minut zmerne aerobne telesne aktivnosti, kar je enako 75 minutam visoko intenzivne aerobne telesne dejavnosti na teden.

Poleg aerobne vadbe bi morali odrasli še vsaj dvakrat tedensko delati tudi vaje za mišično moč in vzdržljivost, po 65. letu pa bi naj bi poleg tega še trikrat tedensko delali vaje za ravnotežje. Za otroke in mladostnike pa je priporočljiva vsaj ena ura zmerne do visoko intenzivne telesne dejavnosti vsak dan v tednu.

Avtor: Profimedia

“Na splošno se za krepitev zdravja priporoča zmerna telesna dejavnost, za katero je značilno, da poveča srčni utrip, povzroči občutek toplote in zadihanost. Povečuje pa tudi telesno presnovo, in sicer na tri- do šestkratno raven od tiste v mirovanju. Pri visoko intenzivni telesni dejavnosti se posameznik oznoji in zasope, telesna presnova pa se poveča na najmanj šestkrat višjo raven od tiste v mirovanju,” še piše NIJZ v svoji zloženki.

Redna telesna aktivnost ima namreč mnogo pozitivnih učinkov na naš organizem. Katere, preverite v nadaljevanju članka.

Blaži stres in simptome depresije

Ker se nam med telesno aktivnostjo poveča izločanje hormona sreče, je naše psihično počutje med vadbo in po njej veliko boljše. Poleg tega redna telovadba, s katero ostajamo tudi telesno fit, pripomore k temu, da se bolje počutimo v svoji koži, da smo si bolj všeč in da je naša samozavest višja. Če imamo stresne dneve v službi ali doma, ni boljšega ‘zdravila’ kot to, da damo vse frustracije ven tako, da se fizično utrudimo s pomočjo neke nam ljube športne aktivnosti.

Avtor: Profimedia

Zmanjšuje tveganje za nekatera resna obolenja

Ker z redno aerobno aktivnostjo pridno treniramo srce in ga vzdržujemo v dobri formi, na ta način zmanjšujemo tveganje za pojav nekaterih srčno-žilnih bolezni. Ker z redno telesno aktivnostjo krepimo mišice in kosti, zmanjšujemo tudi možnosti za pojav osteoporoze. Različne epidemiološke študije pa kažejo tudi, da redno gibanje varuje pred večino kroničnih nenalezljivih bolezni.

Je glavno orožje v boju proti debelosti

Če ob redni telesni dejavnosti pazimo tudi na zdravo, uravnoteženo prehrano, s tem močno zmanjšamo možnosti za nastanek debelosti, za katero vemo, da s seboj prinaša mnoga zdravstvena tveganja. Naše telo bo pravzaprav zaradi vaj za moč, aerobne vadbe, s katero kurimo kalorije, in prave prehrane tako lepo oblikovano in mišičasto, da nam ga bodo mnogi zavidali.

Avtor: Profimedia

Pomaga telesu ostajati vzdržljivo in gibčno

Nekdo, ki je vsak dan ali pa vsaj nekajkrat tedensko aktiven, je v povsem drugačni telesni kondiciji kot nekdo, ki že v službi po osem ur presedi, nato pa še popoldneve preživlja na kavču. Če se redno rekreirate, je vaše telo v dobri kondiciji in vas premagovanje nekaj nadstropij po stopnicah ali tek za otrokom na igrišču ne bo utrudilo in vam pobralo energije. Pravzaprav boste zaradi redne telesne aktivnosti od energije in dobrega fizičnega počutja kar prekipevali.

Krepi imunski sistem

Športna aktivnost pomaga tudi našemu imunskemu sistemu, da ostaja močan in da je kos boju z mikroorganizmi, ki prodirajo v naše telo. Sploh rekreacija na svežem zraku, kjer nas tu in tam pobožajo še sončni žarki (ki se jim seveda izogibamo v delih dneva, ko je sonce najmočnejše) in tako spodbudijo naš organizem k tvorjenju vitamina D, ki je še en ključni dejavnik pri krepitvi imunskega sistema.

Avtor: Profimedia

Za začetek bodo dovolj že majhne spremembe

Če do zdaj niste prakticirali telovadbe, pa bi radi to končno spremenili, začnite postopoma. Za začetek se namesto z dvigalom do pisarne ali stanovanja v bloku odpravite po stopnicah. V službo se namesto z avtobusom odpeljite s kolesom ali podajte peš, če ni predaleč. Vsak dan se odpravite tudi na sprehod, ki naj postopoma postaja vse daljši, tempo hoje pa vse hitrejši. Doma začnite izvajati vaje za ravnotežje in lahke vaje za moč, kot so trebušnjaki, počepi z lastno težo, sklece, vaje za stabilizacijo trupa in podobno.

Ob koncih tedna se za začetek odpravite na lažje pohode v naravo ali kolesarit, ko boste pridobili na vzdržljivosti, pa pridejo v poštev tudi daljše pohodne ali kolesarske ture. Kakšno uro na teden si rezervirajte za druženje s prijatelji, a namesto da ta čas preživite za mizo ob pijači in jedači, se lotite kakšnega zabavnega skupinskega športa, kot so košarka, odbojka na mivki ali kaj podobnega.

O avtorju

E.D.

New Report

Close