To sadje z vašega vrta bi morali jesti vsak dan

I. K., 03. september 2023
PrehranaŽivljenjski slog
Foto: Profimedia

Vodilni strokovnjak s področja prehrane pravi, da bi morala biti jabolka vsak dan na našem jedilniku.

Dr. Vincent Candrawinata, raziskovalec iz Sydneyja, pravi, da obstajajo dokazi, da lahko redno uživanje jabolk izboljša spomin in zmanjšuje verjetnost za nastanek Alzheimerjeve bolezni, saj vsebujejo vitamine in minerale, ki jih povezujejo z ohranjanjem dobrega spomina.

Ta sadež je bogat s fenoli, kot so flavonoidi, ki ščitijo možgane pred škodljivimi snovmi. Flavonoide, ki so močan antioksidant in lajšajo simptome depresije in anksioznosti, najdemo sicer tudi v drugem sadju in zelenjavi, na primer v ohrovtu in špinači ter celo v čokoladi in vinu.

Vincent je navedel ameriško študijo, v kateri je sodelovalo 2800 udeležencev, starih 50 let, ki je pokazala, da je bila verjetnost za razvoj Alzheimerjeve bolezni v 20-letnem obdobju pri tistih, ki so jedli živila, ki niso bila bogata s flavonoidi, dva- do štirikrat večja.

“Študije so pokazale, da je večji vnos flavonoidov in flavonolov s hrano povezan z zmanjšanjem tveganja za razvoj Alzheimerjeve bolezni,” je pojasnil strokovnjak in dodal, da jabolka telesu zagotavljajo pomembne vitamine in minerale, ki ščitijo možganske celice pred nevrotoksičnostjo, ki lahko vodi do nevrodegenerativnih motenj.

“Nevrotoksičnost se pojavi, ko je živčni sistem izpostavljen naravnim ali umetnim strupenim snovem, ki spremenijo normalno delovanje živčnega sistema. Čez čas to lahko povzroči motnje možganskih nevronov ali njihovo uničenje,” razlaga Vincent.

Nevrotoksičnost se lahko pojavi kot posledica izpostavljenosti snovem, ki se uporabljajo pri kemoterapiji, obsevanju, zdravljenju z zdravili ali celo izpostavljenosti težkim kovinam, kot so živo srebro in nekaterim aditivom za živila, pesticide, industrijska in čistilna topila ter kozmetiko.

Jabolko zmanjšuje tudi tveganje za razvoj depresije

Strokovnjak je poudaril, da ni zdravila za Alzheimerjevo bolezen, prav tako še vedno ni znan vzrok te bolezni, obstajajo pa načini, s katerimi lahko zmanjšamo verjetnost za njen nastanek. “Zdrav življenjski slog, vključno z uživanjem uravnotežene prehrane in vzdrževanjem telesne pripravljenosti, sta odlična načina, ki lahko pomagata zmanjšati tveganje za razvoj bolezni,” je dejal in dodal: “Jabolka so dober vir topne vlaknine pektina. Študije in raziskave so pokazale, da je uživanje velikih količin te vrste vlaknin povezano z manjšim tveganjem za razvoj simptomov depresije. Ljudje, ki pogosto uživajo surovo sadje in zelenjavo, manj verjetno trpijo zaradi simptomov depresije in anksioznosti.”

Borovnice več kot le slasten prigrizek

Če imate na vrtu še kaj prostora, razmislite o posaditvi borovnic. S placebom kontrolirana študija je pokazala, da lahko redno uživanje izboljša delovanje možganov, spomin, skrajša reakcijski čas, znižuje krvni tlak in prispeva k splošnemu zdravju srca in ožilja. Vsak udeleženec je vsak dan zaužil 26 gramov liofiliziranih gozdnih borovnic v prahu, kar ustreza 178 g svežega sadja ali približno 75 do 80 celih borovnic.

Raziskovalci te koristne učinke prepisujejo modrim pigmentom, imenovanim antocianini, ki spadajo med polifenole. Ena od hipotez o pozitivnih učinkih polifenolov pravi, da prispevajo k številčnosti bakterij v našem črevesju, čeprav je za potrditev tega potrebnih več raziskav.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close