Foto: Profimedia

“Tako rada bi živela, toliko je stvari, ki si jih želim doživeti, pa se bojim, da ne bom dovolj dolgo živela.”

Po pomoč k mag. Mihi Štruklju, psihoanalitičnemu psihoterapevtu, se je obrnila bralka v hudi stiski. Najprej je povedala, da je že večkrat jemala antidepresive in da jo verjetno čaka še “četrta doza”.

“Ne vem več, kaj se dogaja z mano. Začelo se je z vsemi možnimi telesnimi simptomi. Prva stvar, ki se mi je zgodila, je bil napad pred približno enim letom. Med vožnjo so me po skalpu spreleteli neki hladni mravljinci, ki so se razširili naprej na obraz in potem v roke in noge. Trajalo je kakšno minuto in imela sem občutek, da bom izgubila zavest,” je začela svojo pripoved, nato pa naštela še več težav, s katerimi se je v preteklosti soočala. Med drugim je povedala, da se zelo hitro prestraši, da so jo mučile vrtoglavice in težave z vidom, da je izgubila tek in da je po telesu čutila različne bolečine.

“Samo čakam na še kakšen nov simptom, ki ga takoj povežem z raznimi boleznimi. /…/Zdi se mi, da se mi celo telo sesuva, da bo odpovedalo. Grozen občutek in grozen strah. Pride kakšen dan, ko imam manj telesnih simptomov in se veselim, da mogoče pa še ne bom kar takoj umrla, potem pa pride dan, ki me totalno povozi.” Bralka je ob tem priznala, da simptome takoj poveže z resnimi boleznimi, kar ji seveda povzroča strah. “Skratka: to ni življenje. Ko se zjutraj zbudim in najprej pomislim na to, kaj/kako bo danes, kako se bom počutila, kakšne simptome bom imela. /…/ Tako rada bi živela, toliko je stvari, ki si jih želim doživeti, pa se bojim, da ne bom dovolj dolgo živela.

Cel zapis najdete TUKAJ.

Je kriva anksioznost?

“Vaš opis kaže na možnost, da vaše telesne simptome poslabša ali sproži anksioznost. Anksioznost je lahko zelo močna in lahko povzroči vrsto fizičnih simptomov, vključno z bolečinami, utripi srca, omoticami in drugimi težavami, ki ste jih opisali. Vendar pa je ključno, da se izključijo morebitne telesne bolezni. Glede zdravljenja bi bilo poleg izključitve telesnih bolezni smiselno pričeti z duševno obravnavo, saj so po vsej verjetnosti potem razlogi za vaše težave nerazrešeni notranji konflikti ali travme. V tem primeru bi bilo smiselno poiskati psihoterapevtsko pomoč,” je bralki v odgovor zapisal naš strokovnjak. Kaj ji še svetuje, lahko preberete TUKAJ.

Imate tudi vi vprašanje? Zastavite ga lahko TUKAJ.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
809
08.07.2024 ob 16:11
1,059
04.03.2024 ob 11:32
360
23.05.2024 ob 20:50
784
09.07.2024 ob 08:28
1,188
04.01.2023 ob 19:09
Preberi več

Več novic

New Report

Close