Ne, to ni oglas za shujševalne tablete, je pa Alenka tako izgubila 30 kilogramov

hujšanje zdravnik
Foto: Profimedia.

Da se vse da, če se hoče, dokazuje zgodba Alenke Malenšek.

“Drugačen je način prehrane, drugačen je pristop k zdravemu hujšanju, temu se res reče zdravo hujšanje. Ker danes imamo poplavo hitrih diet, kjer shujšaš 20, 40 kilogramov v pol leta. Ampak kaj se zgodi? Zgodi se to, da se jih potem še deset dodatnih nazaj dobi,” pravi Alenka Malenšek, ki je pravkar končala delavnico Zdravo hujšanje in tako vztrajno, predvsem pa na zdrav način, izgubila 30 kilogramov.

“Žal je tako, da je zdravo hujšanje proces in ne trenutni navdih. Potreben je čas in potrebna je vztrajnost.”

Zdravstveni dom Ljubljana

Delavnice pod okriljem Zdravstvenega doma Ljubljana (ZDL) potekajo že vrsto let.

Vsako leto se število udeležencev povečuje, zanimanje je vedno večje, tudi rezultati so dobri, ocenjuje vodja Zdravstvenovzgojnega centra enote Vič-Rudnik, Tea Kosmač.

V lanskem letu je bilo denimo samo v ZD Vič v delavnice Zdravega hujšanja vključenih več kot 100 udeležencev. In komu so namenjene delavnice?

“Zdravo hujšanje je namenjeno preventivno pregledanim odraslim osebam, z ITM 30 ali več. ITM je lahko tudi nižji, če ima oseba srčno žilno ogroženost 20 % ali več oziroma pridruženo kronično bolezen,” pojasnjuje Kosmačeva.

Od leve proti desni: fizioterapevtka Naomi Mermolja, vodja Zdravstvenovzgojnega centra enote Vič-Rudnik Tea Kosmač in obiskovalka delavnice Zdravo hujšanje Alenka Malenšek.

Hujšanje na napotnico

Kaj morate storiti? Le to, da se javite pri svojem osebnem zdravniku ali diplomirani medicinski sestri iz ambulante družinske medicine, in od tam vas bodo napotili na omenjene delavnice. Več informacij o izvajanju delavnice v posamezni enoti, si lahko preberete tu.

Zakaj? “Udeleženci v delavnici pridobijo motivacijo, strokovno podporo, znanje in veščine glede spreminjanja prehranskih in gibalnih navad, psihološko podporo v procesu hujšanja in vzdrževanja zdravega življenjskega sloga. Cilj delavnice je individualna sprememba življenjskega sloga,” so jasni v ZDL.

Prednost v primerjavi s tem, da se hujšanja lotevate doma, je dinamika skupine, ki nudi medsebojno podporo vsem udeležencem programa. Dodana vrednost pa je, dodajajo sogovorniki, da so udeleženci obravnavani interdisciplinarno. To pomeni, da strokovno pomoč dobite s strani diplomirane medicinske sestre, fizioterapevta in psihologa.

Predznanje ni potrebno, niti predpriprave. Vso znanje in navodila boste pridobili na delavnicah, kjer vas bodo naučili tudi to, kako prilagoditi vaje ob povečani telesni teži. Kot pojasnjuje fizioterapevtka Naomi Mermolja, moramo pri zdravem hujšanju namreč upoštevati ‘to dodatno težo’ ter jo malo drugače obravnavati pri sami vadbi. “Predvsem pa želimo razbiti mite, da če je prisotna bolečina, je treba nehati z vadbo. Lahko vadimo, ampak je treba prilagoditi vaje in poiskat pravo pot.”

Delavnica poteka 16 tednov, skupina se srečuje enkrat tedensko.

Število kandidatov se povečuje iz leta v leto. Udeleženci delavnic so uspešni, vsi izboljšajo svoj življenjski slog in popravijo nekatere navade. Telesne teže ne moremo uravnavati zgolj s pomočjo urejanja obrokov, ampak moramo vključiti osebo s celostnim doživljanjem in načinom življenja (gibanje, počitek, spanje, čustvovanje, druženje, odnos do dela).

ZDL

V sredini maja na Med.Over.Net začenjamo s projektom Brezskrbno v poletje, ki ga pripravljamo v sodelovanju s stroko in v katerem boste našli veliko uporabnih nasvetov, kako se lotiti zdravega načina življenja ter samozavestno in brezskrbno zakorakati v poletje.

Če vas pogled v ogledalo iztiri, vabljeni tudi na HARMONIJO, da se umirite in vdihnete.

Avtor
Piše

N.M.

Več novic

New Report

Close