To nevarno napako delajo rekreativni pohodniki

pohodnika na poti v hrib
Foto: Profimedia

Katere zdravstvene težave lahko povzročijo visoke temperature in kako se z njimi najbolj učinkovito spopasti.

Visoke temperature so še zlasti nevarne za starejše ljudi, osebe s kroničnimi boleznimi in otroke. Mladi in zdravi pogostokrat zamahnejo z roko, ko je govora o nevarnostih zaradi vročine, a tudi njih lahko doletijo hujše zdravstvene težave, še zlasti, če se vključujejo v naporne fizične aktivnosti. “To velja predvsem za tiste, ki prihajajo iz hladnih ali zmernih podnebij in nimajo ustrezne fizične kondicije ter niso aklimatizirani na vroče in vlažne klimatske razmere. Pregrevanje lahko povzroči izčrpanost zaradi vročine in tudi toplotni udar,” razlagajo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Blažje težave zaradi vročine in kako si lahko pomagamo

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je profimedia-0773156171-1600x1000.jpg
Foto: Profimedia

Mišični krči – Počitek, pasivno raztezanje mišic in pitje rehidracijskih raztopin hitro olajša simptome. Pijemo lahko tudi več vode in zaužijemo slane prigrizke. Peroralno raztopino soli lahko naredimo tako, da enemu litru vode dodamo ¼ do ½ čajne žličke soli.

Toplotna sinkopa – Je nenadna omedlevica, ki se pojavi pri neaklimatizirani osebi, ki stoji na vročini ali po 15-20 minutah vadbe. Zavest se hitro vrne v normalno stanje v ležečem položaju z dvignjenimi nogami. Senca, hladen prostor, počitek in nadomeščanje izgubljenih tekočin zadostuje za zdravljenje.

Toplotni edemi – So blage otekline rok in stopal (pogostejši pri ženskah) v prvih nekaj dneh izpostavljenosti toploti. Spontano izzvenijo in se ne smejo zdraviti z diuretiki, ki povzročijo dehidracijo in upočasnijo prilagajanje na zunanjo toploto/vročino.

Kožni izpuščaji – So v obliki rdečih, srbečih pikčastih izpuščajev, dvignjenih nad nivo kože, ki nastanejo zaradi zapore kanalov za znojenje. Izzvenijo spontano, če se izogibamo dolgotrajnemu, močnemu, neprekinjenemu potenju.

(Vir: NIJZ)

Prva pomoč pri hujših težavah

Med hujše težave zaradi izpostavljenosti vročini spadajo (Vir: NIJZ):

Izčrpanost – Najbolj nagnjeni k izčrpanosti zaradi vročine so starejši ljudje, tisti z visokim krvnim tlakom in tisti, ki delajo ali vadijo v vročem okolju. Simptomi vključujejo prekomerno žejo, obilno znojenje, glavobol, omotico ali zmedenost in slabost.

PRVA POMOČ:

 • senca ali hladen prostor
 • hlajenje telesa z vodo (hladnejši tuš, bazen, banja, vrtni pršilnik za vodo, mokra goba)
 • ovijanje telesa v mokre rjuhe in uporaba ventilatorja v okoljih z visoko temperaturo in nizko vlago
 • pitje hladnih, brezalkoholnih pijač, kot so voda ali športni-elektrolitski napitki.

Hiponatremija, povezana z aktivnostjo v vročem okolju – Nizka koncentracija natrija/soli v krvi se lahko pojavi pri rekreativnih pohodnikih, največkrat zaradi nadomeščanja tekočin s prekomernimi količinami vode. Ledvice ne morejo več izločiti odvečne vode zaradi vpliva neustrezne količine antidiuretičnega hormona, ki povzroči zadrževanje vode in izgubo natrija iz telesa preko ledvic. K hiponatremiji pa prispeva tudi izguba natrija z znojenjem.

Kako jo prepoznamo? Znaki zgodnje faze hiponatremije so podobni znakom pri izčrpanosti zaradi vročine (anoreksija, slabost, bruhanje, glavobol, oslabelost mišic). Dodatno se prisotne tudi spremembe duševnega stanja, do 24 ur po prenehanju vadbe na vročini pa pojav težjih nevroloških simptomov (zmedenost, epileptični napadi ali koma).

Priporočilo. Pijmo samo toliko, da potešimo žejo. Med daljšo vadbo (> 12 ur) ali dodatno izpostavljenostjo toploti je potrebno jemati dodaten natrij. Večina športno-elektrolitskih pijač ne vsebuje zadostne količine natrija za preprečevanje hiponatremije; po drugi strani tablete soli pogosto povzročajo slabost in bruhanje. Za pohodnike je hrana najbolj učinkovito sredstvo za zamenjavo soli. Prigrizki naj ne vključujejo samo sladkarij, ampak tudi slano hrano, kot je mešanica slanih oreščkov, krekerjev in prestic.

PRVA POMOČ:

 • omejitev tekočine
 • slani prigrizki s požirki vode ali zgoščena juha (2-4- kocke v ½ litra vode)
 • hipertonična infuzijska raztopina NaCl
Foto: Profimedia

Toplotni udar – Pojavi se, ko telo ne zmore več regulirati telesne temperature. Telesna temperatura se hitro dvigne, mehanizem potenja ne uspe odvajati odvečne toplote in telo se ne more ohladiti. Zgodnji simptomi so podobni tistim pri toplotni izčrpanosti, z zmedenostjo ali spremembami osebnosti, izgubo koordinacije, omotico, glavobolom in slabostjo, ki napredujejo do hujših znakov kot so delirij, krči, koma. Telesna temperatura se lahko dvigne na 41°C ali več v 10 do 15 minutah. Pri večini je potrebna bolnišnična intenzivna oskrba. Če to ni zagotovljeno, lahko nastopi smrt ali trajna invalidnost.

PRVA POMOČ:

 • senca ali hladen prostor
 • pri nezavestnem poskrbimo, da je odprta dihalna pot (položaj nezavestnega)
 • pokličite nujno zdravniško pomoč
 • čim prej začnite s hlajenjem: odstraniti odvečno obleko in hladiti telo z vodo (hladnejši tuš, bazen, banja z ledom, vrtni pršilnik za vodo, mokra goba)
 • vrat, pazduhe in dimlje hladiti z ledom ali hladnimi paketi
 • kožo močno masirajte, da se omeji zoženje krvnih žil in prepreči tresenje, ki preprečuje izgubo toplote
 • telo prizadetega ovijte v mokre rjuhe in usmerite zrak na telo (hladen fen, ventilator) v okoljih z visoko temperaturo in nizko vlago
 • spodbuditi rehidracijo pri tistih, ki lahko pijejo
 • stalni nadzor prizadetega do prihoda nujne zdravniške pomoči.

Pripravite se vnaprej

Foto: Profimedia

NIJZ tistim, ki se nameravajo v vročih krajih ukvarjati z napornimi aktivnostmi, svetuje, da se nanje začnejo pripravljati že doma, in sicer z enourno zmerno vadbo v vročini (10 dni). “Prilagajanje na vročo klimo že pred odhodom poveča znojenje z manj izgube soli, manjšo porabo energije in ob fizični obremenitvi je povišanje telesne temperature manjše,” razlagajo

Med potovanjem pa upoštevajte te nasvete NIJZ:

 • Na prostem se gibajte v hladnejših delih dneva ter pogosteje počivajte in se zadržujte v senci.
 • Prvi teden potovanja omejite intenzivnost in trajanje aktivnosti v vročini.
 • Pijte veliko vode in brezalkoholne pijače. Med blagim do zmernim naporom nadomestitev elektrolitov nima prednosti pred navadno vodo.
 • Nosite ohlapna, lahka, svetla oblačila, ki omogočajo maksimalno kroženje zraka pri izhlapevanju ter pokrivalo s širokimi krajci.
 • Za zaščito pred soncem uporabite kremo za sončenje.
 • Za vse, ki so več ur intenzivno aktivni na vročini, se priporoča nadomestitev soli (slani prigrizki, rahlo dosoljena hrana ali tekočina za obroke).
 • Ustrezno hidracijo kontroliramo s spremljanjem količine in barve urina.
Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close